Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

Franse rassen ideaal als biologisch vleesvee

Kruishoutum - De Franse vleesveerassen Blonde d'Aquitaine, Maine Anjou en Charolais blijken op basis van groei de meest ideale rassen voor biologische vleesveehouderij te zijn. Dit wijst een literatuurstudie van het ILVO dat door Biokennis is gepubliceerd uit.

De drie rassen zijn efficiënter dan het Belgisch Witblauwe met een rantsoen met veel ruwvoer en in het begrazen van natuurland. Uit een studie onder biologische bedrijven blijkt wel een zeer grote spreiding in de slachtleeftijd. Voor stieren lag die tussen de 14 en 34 maanden, voor koeien tussen de 12 en 30 maanden. De vraag hoe goed veehouders het groeipotentieel van hun dieren benutten, wordt niet beantwoord. De rassen Aberdeen Angus, Saler en Aubrac blijven in groei achter, maar scoren heel goed op vruchtbaarheid. Een korte tussenkalftijd kan de lagere groeicijfers enigszins compenseren waardoor ook deze rassen interessant zijn voor biologische houderij.

Uit het onderzoek is duidelijk geworden dat de Franse vleesveerassen goed uit de voeten kunnen met natuurgras. Met jong natuurgras kunnen koeien ruim voldoende melk voor de kalveren produceren wat een goede groeistart geeft, later in het jaar wordt het gras goed omgezet in vlees.

Laatste reacties

 • Jantjedekkers1

  en de italiaanse marchigiana dan

 • W Geverink

  Je kunt per ton voer gras/kuil zo maar 30% meer Angus koeien houden vergeleken met een Simmental of charolais. Hier wordt gekeken hoeveel vlees er verkocht kan worden uit het beschikbare voer/gras want daar draaid het om. vaak worden op de Angus koeien efficiente kruisling stieren gebruikt. Als je er maar voor zorgt dat je natuurgras jong is en blijft en de koeien niet selectief kunnen grazen kun je ook van natuurland veel vlees halen.

 • MichaelPeeters

  En limousin? En welsh black? etc...
  Testen kunnen nooit allesomvattend zijn, maar dat de bwb niet met laagwaardigere voeders weg kon, daar was geen onderzoek voor nodig. Bedankt ILVO voor het wedereom wijs spenderen van ons belastinggeld.

 • LUCTOR

  Ze hadden dit onderzoek aan de NL mest wetgeving moeten koppelen.
  Heb vorig jaar zelf een proef gedaan met een koppel van 16 blonde pinken volgens de mestwetgeving zouden deze dieren 48 ton mest hebben geproduceerd in deze periode, het was 26 ton deze rassen vreten veel minder als een bb en de melkvee rassen.

 • kschouten

  Ik nodig de onderzoeker uit om een week lang bij mij de grup leeg te scheppen . Aan de ene kant van de stal staan blonde koeien en op de andere rij staan belgiche blauwe . Dan zal hij aan het eind van de week de conclusie trekken dat de belgen meer mest produceren .Dus ik ben het met Luctor eens

 • John Fr

  Nou, dat is heel fijn om te weten want dat doen we hier in LDF al eeeuwen!
  'Maine Anjou' nooit van gehoord , heeft niet eens een nummer op de lijst
  CODES D'IDENTIFICATION NUMERIQUES DES TYPES RACIAUX DE L'ESPECE BOVINE. UTILISES POUR L'IDENTIFICATION
  Rouge du Pres die wel maar is niet te vergelijken met Blonde Auquitain snel vervangen voor 'LIMOUSIN' dus!! (laat T. Dekker dit artikel maar niet lezen)!
  'Saler' is een melkvee ras, 'Aubrac' is een streekras die gewend is langs de ruige berghellingen te lopen ' daardoor mooi spiervlees ontwikkeld:' niets voor op stal '
  Groetjes uitLDF

 • Ferm

  @John Fr, de Maine Anjou is hetzelfde als de Rouge du Pres. Ze komen hier in Pays de LOire van oudsher veel voor, vandaar die andere naam.

 • Philips

  Wil starten met Aberdeen Angus, heeft iemand tips?
  Entjpphilips@ aol.com
  Dank bij voorbaat!

 • Philips

  Wil starten met Aberdeen Angus, heeft iemand tips?
  Entjpphilips@ aol.com
  Dank bij voorbaat!

 • gerjan slingenbergh

  @ Philips Het gaat niet om de groeisnelheid maar om de smaak van het vlees. Groeisnelheid en rendement zijn twee verschillende dingen.
  Aberdeen Angus is een ras met gemarmerd vlees en liefhebbers wil daar goed voor betalen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.