RundveeNieuws

Europese melkproductie breekt records

Berlijn/Brussel – De Europese melkproductie breekt dit jaar alle records, meldt de Duitse Zentrale Milchmarkt Berichterstattung (ZMB).

In de periode van januari tot en met september is de productie 4,5 procent hoger uitgepakt dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het ZMB.

In de EU-lidstaten Ierland en Frankrijk is de productie ook weer hard gegroeid, net als in Oostenrijk, Denemarken, België en Nederland.

De Europese Commissie voorziet over 2014 een record-melkproductie, die mogelijk wel tot een verdubbeling van de superheffing kan leiden.

Dat dreigt veel boeren in een lastige financiële positie te brengen. Enerzijds zien ze hun inkomsten uit de productie van melk aanzienlijk teruglopen. Dat is omdat de zuivelmarkt zich naar een laagtepunt beweegt – vanwege het grote aanbod en vanwege de zwakke vraag. Ondertussen hebben veel boeren zich wel zwaar in de lasten gestoken.

De gegevens van de ZMB worden vooralsnog niet bevestigd door gegevens van de Europese Commissie zelf. Die zal over goed een week cijfers publiceren over de melkproductie tot en met augustus. Uit de tot nog toe bekend gemaakte gegevens valt wel af te leiden dat er dit jaar veel melk aan komt uit bijna alle lidstaten van de EU. In augustus was er volgens veel bronnen echter een tempering van de melkproductie zichtbaar, terwijl de productie in september juist weer is aangetrokken.

De zuivelindustrie vreest voor de komende maanden een verdere verzwakking van de zuivelmarkt. Diverse Nederlandse verwerkers voorzien in januari een melkprijs van onder de 30 cent en een verder dalende tendens, zo blijkt uit meldingen van leden.

Beheer
WP Admin