Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Emté rolt vermarkting Natuurvlees versneld uit

Heeze - Supermarktketen Emté en de Natuurvlees Coöperatie Nederland rollen de introductie van het merk Natuurvlees versneld uit. Dit meldt coördinator Ed Hendriks.

Begin september startte een proefproject met natuurvlees in negentien Emté-winkels in Brabant en Limburg, vanaf 1 januari zal Natuurvlees te koop zijn in alle 128 winkels van Emté. Voor deze stap is gekozen vanwege de goede ontvangst bij de consument van Natuurvlees.

De coöperatie heeft momenteel zeven leden-veehouders met vleesvee dat in natuurgebieden loopt. Het plan is om het ledenaantal de komende tijd uit te breiden. Hendriks: "We kunnen iedereen gebruiken." Er zijn wel voorwaarden. Wie lid wil worden, moet vleesrunderen in natuurgebieden hebben lopen die minstens zeven maanden per jaar buiten lopen. De coöperatie wil daarbij vlees van constantekwaliteit, want dat is een vereiste voor verkoop via de supermarkt. Daarvoor zijn dus runderen nodig van bekende vleesrassen, zoals Limousin en Blonde d'Aquitaine. Dit zijn ook dieren die het hele jaar beschikbaar zijn. Andere eisen zijn dat het dierenwelzijn is geborgd en dat de tracering van de dieren op orde is.

De Natuurvlees Coöperatie Nederland denkt op termijn ook wel afzet te hebben voor Schotse Hooglanders en dergelijke, maar daar moet een ander afzetkanaal voor worden aangeboord.  Deze meer extreme soorten zijn namelijk niet het hele jaar beschikbaar en ook niet altijd van dezelfde kwaliteit.

In beginsel is er aanbod genoeg van runderen uit natuurgebieden, meent Hendriks. Hij schat dat er momenteel zo'n 100.000 runderen rondlopen in Nederlandse natuurgebieden. Daarvan is ruwweg de helft geschikt om in aanmerking te komen voor het predicaat Natuurvlees.

Laatste reacties

  • joannes

    Die laatste zin begrijp ik niet? Wanneer er 100.000 Runderen in Natuurgebieden rondlopen zijn het toch allemaal Natuur vleesrunderen! De kwaliteit van het vlees zou het verschil kunnen zijn, maar het predicaat verdienen ze allemaal! Probeer je assortiment aan te passen met een smakelijke worst, pekelvlees, rookvlees, enz,..... Dan vinden die overige ook een klant! Dan hebben we die Ierse Greenfields niet meer nodig! Nederlandse Natuur (kruid) moet toch beter smaken. Het heeft in ieder geval meer zon!

  • klaas.van.der.horst1

    Joannes,

    De coöperatie zet Natuurvlees neer als merk. Daar draait het om, begrijp ik van hen. Ze willen, voorlopig althans, alleen vlees van dieren in de natuurgebieden die 7 maanden per jaar buiten lopen, èn die van vleesrassen zijn met een redelijk homogene kwaliteit. Daarbij komt nog dat ruwweg de helft van de dieren stier is. Die zijn niet buiten te houden bij de rest van de kudde. Ze veroorzaken te veel onrust en worden op stal afgemest.

Of registreer je om te kunnen reageren.