Rundveehouderij

Nieuws 23 reactieslaatste update:7 jul 2015

'Doemscenario's melkveehouderij onterecht'

Den Haag - De Nederlandse melkveehouderij is en blijft grondgebonden, ook na 1 april 2015 wanneer de Europese melkquotering stopt.

Dat zegt Kees Romijn, LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij. Hij vindt het onterecht dat de melkveesector, zelfs al mocht de nieuwe Melkveewet niet door staatssecretaris Dijksma worden aangepast, onder de noemer industriële producent wordt weggezet. Dit doet volgens Romijn geen recht aan de werkelijkheid.

Wettelijke verankering grondgebondenheid

Hij is blij dat de melkveesector in de belangstelling staat van tal van maatschappelijke groeperingen en de boegbeelden van de duurzaamheidsbeweging in Nederland. Zo plaatsten recent Cees Veerman, Wouter van der Weijden, Herman Wijffels en Sjaak Hoogendoorn nog een opinie in Trouw, waarin zij pleiten voor een wettelijke verankering van grondgebondenheid van de melkveehouderij. Ook LTO wil grondgebondenheid beter borgen dan in het huidige wetsvoorstel. Op deze manier moeten extremen in de bedrijfsontwikkeling worden voorkomen.

De kans dat Dijksma de oproep van de sector links laat liggen is volgens Romijn bijna ondenkbaar. Toch moet er volgens hem voor worden gewaakt dat de wetgeving niet doorschiet. Er moet wel voldoende ontwikkelingsperspectief overblijven.

Motie verplichte weidegang

Als voorbeeld geeft hij de deze week door de Tweede Kamer aangenomen motie betreffende verplichte weidegang. Het is nog niet duidelijk wat Dijksma met de motie gaat doen, maar Romijn noemt het frustrerend dat de motie, waarin wordt opgeroepen tot regelgeving of afspraken om ervoor te zorgen dat alle Nederlandse koeien weidegang krijgen, juist nu is aangenomen. Op basis van recente CBS-cijfers lijkt de trend, als gevolg van inspanningen binnen de sector, naar minder weidegang doorbroken.

De melkveesector is in de afgelopen jaren enorm gegroeid en blijft ook komende jaren groeien. Volgens Romijn heeft de sector altijd haar verantwoordelijkheid genomen, en zal dit ook in de toekomst zo blijven.

Laatste reacties

 • Mozes

  Bij verdere groei van de melkveehouderij zal mest niet de beperkende factor zijn, die kan wel verwerkt worden. De melkprijs zal ook niet de beperkende factor zijn, de grotere melkproductie is maar een druppel op de wereldmarkt en zal geen invloed hebben op de prijs. Wat wél de beperkende factor is is de beschikbaarheid van voer. Dat kan zo duur worden dat de grondloze groeiers te pletter lopen op de voerprijs en de melkveehouderij op die manier gedwongen wordt tot grondgebondenheid.

 • frl

  alle koeien weer weidegang lijkt mij machtig,ik ga maar in de handel van afrastering.

 • Fermer

  @Mozes, is hooi uit Canada geen opliossing ? Er wordt al veel hooi naar Japan verscheept, dus deze kant uit moet ook kunnen. Als voer dan ook geen beperkende factor meer zal zijn, kan KFC, mmv. de Nederlandse boer, de hele wereld van melk(producten) voorzien.

 • mtseshuis

  Voer zal niet beperkend zijn, van stro (en brok) kun je zelfs melken, zal wel betaald moeten worden, dus de melkprijs bepaalt straks hoofdzakelijk hoeveel er in NL gemolken gaat worden.

 • De Waard

  @Mozes: Zit je te slapen?? Er is nu ietsje meer melk en de prijs stort al in mekaar, melkprijs nu al 10 c minder dan vorig jaar oktober.
  Neeee, het heeft geen effect.....

 • Broer

  We moeten in elk geval van het dogma af dat je als melkveehouder zélf over alle hectares moet beschikken.
  En zolang koeien (ruw-)voer eten zal de houderij ervan altijd aan grond blijven gebonden.
  En als het uit kan om hooi hierheen te verschepen ( en mest terug ?) dan is ook dáár weinig tegen in te brengen.
  Jongvee verplicht naar buiten voor het plaatje en het onderscheid met de andere sectoren en we zijn klaar.
  Rest alleen nog de huidige politiek die dit moet willen toestaan.

 • agri2

  Misschien wat minder land verhuren aan aardappelboeren dan is er voer genoeg.

 • gjh

  mozes wat je nu schrijft wisten we al.

 • gjh

  Keesje romijn vertelde dat de melkprijs dit jaar gelijk zou blijven aan die van vorig jaar inmiddels zitten we 10 cent lager dus dat gelul van Keesje romijn geloof ik niet meer.

 • Zuperboer

  @gjh de gemiddelde melkprijs van 2014 is hoger dan de gemiddelde melkprijs van 2013, dus gjhtje..........wie lult er nu?

 • poldes

  zuperboer,
  zou U misschien jou uitbetaalprijzen door kunnen mailen.
  Het is mogelijk dat er discriminerend uit betaald wordt.
  Dit zouden wij allemaal niet wenselijk vinden.;wij zouden een ervaring rijker zijn als dit niet/wel waar was.
  bedankt voor uw medewerking.

 • japke33

  @zuperboer, een hogere melkprijs, en hogere kosten.Kun je dus niet vergelijken! Dat mensen nog steeds alleen naar de melkprijs kijken snap ik echt niet!

 • gjh

  ja zuperboertje ik denk dat jij het slapst lult zie reactie 11 en 12 die mensen snappen het wel zo te lezen. o ja inclusief keesje romijn natuurlijk.

 • gjh

  o, ja zuperboertje ik vraag me af of je wel koeien melkt want anders klets je niet zo uit je nek.en zo ja welke fabriek levert zuperboertje dan !! ik wacht op een antwoordt van je ??

 • hvr

  'De sector heeft altijd zijn verantwoordelijkheid genomen en blijft dat doen' stelt de schrijver. Even voor mijn begrip: hoe gaat het ook weer met de stierkalfjes uit de melkveehouderij? En na afschaffing van de quotering?

 • bellmonde

  Aardappelprijs is slecht dit jaar dus volgend jaar minder land voor aardappels.. Gewoon een euro meer bieden voor het land dan de akkerbouwer en je hebt land en voer.

 • koestal

  Er wordt veel geinvesteerd in zuivelfabrieken en nieuwe stallen ,hoezo doemscenario ?

 • joannes

  @koestal, lage rente = lage kapitaal kosten! Dat lijkt op véél verdienen in de toekomst (met de huidige markt prijzen) ware het niet dat we in een wereld markt verkeren waar iedereen in deze omstandigheden verkeert. Kortom investeren betekent dan overcapaciteit waarin prijzen gaan dalen Gewoon omdat er teveel is! De bevolking kan het niet meer aan eten of....voor de arme wereld delen, nog niet betalen!. Het is geen Doemsenario , het is logica! En daar bovenop maken Politicy ruzie over handels stromen waarmee we nog eens een grote klant verliezen. De geldstromen lopen nu via Brazilë en China inplaats van West Europa.

 • leo,s vriend

  gjh, een ander denigreren is niet echt stoer.
  Overigens, ik weet niet waar jij de melk aan levert, maar ik krijg cumulatief toch echt een hogere melkprijs als vorig jaar(voorlopig)

 • Mels

  @koestal in 17. Denk je werkelijk dat het de verwerkers van melk een ruk kan schelen hoeveel ze aan inkoop voor hun 'grondstof' betalen. Ze weten al lang dat geen of heel weinig NLse boeren de handdoek in de ring gooien en gewoon tegen beter weten in blijven melken. Toen melk(en andere landbouwproducten) grondstof werden is het mis gegaan.

 • gjh

  menkhorst bizonder dat jouw cumulatief melkprijs hoger is ik denk gat je zit te liegen kan je een copy sturen net als zuperboertje zie ook reactie 11 dus dat liegen van jouw is niet netjes en ook niet STOER.

 • alco1

  gjh. Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten???

 • leo,s vriend

  gjh, ik lieg niet, cumulatief 2013, 39,41 cent cumulatief 2014,41,38 cent.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.