RundveeNieuws

‘Doemscenario’s melkveehouderij onterecht’

Den Haag – De Nederlandse melkveehouderij is en blijft grondgebonden, ook na 1 april 2015 wanneer de Europese melkquotering stopt.

Dat zegt Kees Romijn, LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij. Hij vindt het onterecht dat de melkveesector, zelfs al mocht de nieuwe Melkveewet niet door staatssecretaris Dijksma worden aangepast, onder de noemer industriële producent wordt weggezet. Dit doet volgens Romijn geen recht aan de werkelijkheid.

Wettelijke verankering grondgebondenheid

Hij is blij dat de melkveesector in de belangstelling staat van tal van maatschappelijke groeperingen en de boegbeelden van de duurzaamheidsbeweging in Nederland. Zo plaatsten recent Cees Veerman, Wouter van der Weijden, Herman Wijffels en Sjaak Hoogendoorn nog een opinie in Trouw, waarin zij pleiten voor een wettelijke verankering van grondgebondenheid van de melkveehouderij. Ook LTO wil grondgebondenheid beter borgen dan in het huidige wetsvoorstel. Op deze manier moeten extremen in de bedrijfsontwikkeling worden voorkomen.

De kans dat Dijksma de oproep van de sector links laat liggen is volgens Romijn bijna ondenkbaar. Toch moet er volgens hem voor worden gewaakt dat de wetgeving niet doorschiet. Er moet wel voldoende ontwikkelingsperspectief overblijven.

Motie verplichte weidegang

Als voorbeeld geeft hij de deze week door de Tweede Kamer aangenomen motie betreffende verplichte weidegang. Het is nog niet duidelijk wat Dijksma met de motie gaat doen, maar Romijn noemt het frustrerend dat de motie, waarin wordt opgeroepen tot regelgeving of afspraken om ervoor te zorgen dat alle Nederlandse koeien weidegang krijgen, juist nu is aangenomen. Op basis van recente CBS-cijfers lijkt de trend, als gevolg van inspanningen binnen de sector, naar minder weidegang doorbroken.

De melkveesector is in de afgelopen jaren enorm gegroeid en blijft ook komende jaren groeien. Volgens Romijn heeft de sector altijd haar verantwoordelijkheid genomen, en zal dit ook in de toekomst zo blijven.

Beheer
WP Admin