Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

Deense melkveehouders investeren nog flink in quotum

Aarhus - Circa 10 procent van de Deense melkveehouders heeft op de vrijdag afgewikkelde laatste quotumbeurs nog productierechten bijgekocht. De 350 kopers betaalden daarvoor €13,84 per 100 kilo met 4,36 procent vet. Dat was zowel minder dan op de voorlaatste beurs in augustus als in november vorig jaar.

Gemiddeld kochten de melkveehouders 81.000 kilo ofwel voor ruim €11.200. Het aantal superheffingplichtige veehouders – momenteel 1.270 - is wel aanzienlijk groter dan het aantal kopers, zo blijkt uit de cijfers van de quotumbeheersinstantie, het Melkcomité. Het quotum wordt door hen per eind oktober overschreden met 1,97 procent. Dat betekent een superheffing van in totaal €15,35 miljoen ofwel gemiddeld ruim €12.000 per boven het plafond melkende ondernemer. De melkproductie is ten opzichte van de voorafgaande maanden voor het eerst wel iets gedaald.

Laatste reacties

 • koestal

  Kopen als het nog kan,anders moet je later weer betalen

 • farmerbn

  Het ligt aan het feit wat de toekomst brengt. In bv Frankrijk mag je straks evenveel melk leveren als het laatsgenoteerde quotum in 2015. Is de markt goed dan mag je wat meer melken en als het slecht gaat met de melkmarkt dan wat minder. Dus nu nog melkquotum vergroten geeft in de toekmost een grotere melkomzet. Misschien gaan ze dat ook in Denemarken of Nederland toepassen. Dus quotum kopen kan slim zijn.

 • alco1

  @farmerbn. Nou als ik geloven moet wat ik anders hoor.
  In Frankrijk geven de melkfabrieken quotums uit, maar net andersom als nu.
  Men mag onbeperkt leveren, maar nu is er wel een minimum, om de leveranties bij lage prijzen op peil te houden.
  Dus de slimmigheid snap ik niet.

 • Fermer

  Bijna goed @alco, de melkfabrieken gaan verder met de aangepaste quota van 2015, de melk van de stoppers wordt eerst bij de doormelkers opgeteld zodat de melkaanvoer hetzelfde blijft als voorheen. Met dit quotum krijg je dan 5% speling, je moet dus tussen de 95 en 105% van je quotum leveren. Sluit je je aan bij een O. P., een vereniging van producenten, dan heb je misschien iets meer speling, want dan geldt de speling op het totale quotum van je vereniging, je kunt dan onderling verevenen. Blijft het probleem dat in een slecht melkprijsjaar ieder krap aan melkt, en je dus je eigen quotum wel moet vullen en in een goed melkprijsjaar ieder volop melkt en je dus niets extra kunt melken om te profiteren van een goede markt. Zo is het bij de particuliere melkverwerkers geregeld, misschien ligt het bij de cooperaties iets anders.

 • boeren

  Wij leveren aan Lactalis hier in Bretagne.
  En door mijn installatie hier van jonge boer krijgen wij op 1-1-2015 1 ton melk erbij vanuit de grote pot zeg maar, en op 1 april 2015 nog eens 1 ton erbij van de melkfabriek. En ik denk dat je daar dan vanuit kan gaan als wat je jaarlijks kan gaan melken en ik neem aan dat de fabriek elk jaar wel zegt een aantal % meer te mogen melken.

 • Fermer

  @boeren, je zegt 'kan gaan melken', maar is het niet 'moet leveren' ? Je vrijheid is verdwenen, Lactalis kijkt slechts naar eigen afzetmogelijkheden en bepaalt daarnaar de hoeveelheid benodigde melk, ongeacht jou marge. Zij beslissen jou leveringshoeveelheid, net zoals bij de Nederlandse boer waar de bank beslist of je krimpt of uit moet breiden in liters.

 • boeren

  @emmerei, Als de vrijheid weg is weet ik niet, als wij straks ruim 6 ton melk jaarlijks afleveren dan ben ik daar tevreden over. Misschien kijk ik wel te positief maar als ik hier in de omgeving kijk gaan veel jonge boeren hier meer melken en de 60 plussers zonder opvolger die verdwijnen langzaam. Als je ziet hoeveel pinken er lopen en die worden niet verkocht hebben ze gezegd dan komt er wel veel meer melk. Want je vervangt de helft van je veestapel niet lijkt mij. Er komen hier in de buurt veel robot boeren bij, en ik denk 1 robot vol met koeien dan is het wel genoeg.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.