Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Belgische IBR-regels hinderen verkoop zware nuka's

Purmerend/Baarle Nassau - De per 1 november aangescherpte IBR-regelgeving in België zorgt niet alleen voor complicaties bij de export van Nederlands vleesvee naar de zuiderburen.

Ook de export naar en opzet van Nederlandse nuka's van vleesrassen in België is lastig geworden.

Dit heeft een drukkend effect op de prijzen die worden betaald voor nuchtere kalveren van vleesrassen. Een veehandelaar als John Baijens exporteert wekelijks enkele honderden van deze vleestypische jonge kalveren naar België, maar moet nu andere maatregelen nemen, vertelt hij. Stallen in België kunnen moeilijker worden volgezet. De vleestypische nuka's uit Nederland moeten eerst een maand in eigen land worden gehouden. Die periode geldt als een soort quarantaine. Blijken de dieren vrij van IBR, dan kunnen ze daarna alsnog naar België.

De Nederlandse vleeskalverhouderij is vooral gericht op de afmest van zwartbonte (stier)kalveren. Veel zwaardere dieren gaan naar België, of soms nog weer verder weg.

Nederland is nog steeds niet officieel vrij van IBR en BVD. Over een plan van aanpak daarvoor wordt nog steeds overlegd tussen bedrijfsleven en overheid. In augustus zei portefeuillehouder diergezondheid van LTO Nederland, Toon van Hoof, dat het nog wel twee jaar kan duren voordat in Nederland wordt gestart met een campagne wordt gestart voor de bestrijding van deze dierziekte. De discussie hierover ligt nog steeds gevoelig vanwege de affaire in 1999 met IBR-vaccin van Bayer, dat was vervuild met BVD-sporen. Veel melkveehouders leden als gevolg daarvan schade aan hun veestapel.

Laatste reacties

 • cocoma

  1 europa?? niet IBR vrije kalveren wel naar Nederland maar niet naar Belgie?

 • koestal

  Ik dacht dat de grenzen in de EU afgeschaft waren,maar er zijn al weer nieuwe grenzen,waar zijn we mee bezig ?

 • PIETER123

  Kan toch niet zo zijn dat de kalvermest industrie de touwtjes in handen heeft om de melkveehouders weer verplicht te laten enten met dit gentech IBR-vaccin wat nog al vaak bijwerkingen heeft.En dan is het weer besmet met BVD. ID lelystad was wat trots op dit IBR-vaccin toen het op de markt kwam.

 • FIEN

  in belgie enten wij al jaren tegen IBR.Niet alle bedrijven maar diegene die een toekomst hebben en willen wel.Buiten de kostprijs van het medicijn hebben we nog geen negatieve gevolgen gehad i.v.m.gezondheid, enkel positief.
  Bovendien moeten alle kalveren (nuka's) per 1 januari ook BVD vrij zijn, anders mogen ze het bedrijf niet verlaten na 14 dagen oud te zijn.
  Dat is ook weer één van de regels die de integrators ingevoerd hebben om enkel nog goedkope kalveren te ontvangen.
  3 voor de prijs van 2

 • williewortel

  # Fien, ikzelf heb nooit geënt tegen Ibr en heb al 5 jaar een I4-statuut (Ibr vrij ) bvd oorbiopten gebruik ik ook al 2 jaar zonder positieve dieren (kalveren ) te hebben. de vraag om ibr en bvd is nooit van de integratoren gekomen ( al hebben zij er ook zoals alle veehouders baat bij ) maar wel van de overheid op vraag van de sector zelf. als je nog nooit iets gedaan hebt om ibr en bvd uit te roeien op het eigen bedrijf moet je eerst beginnen met een bedrijfsvenster om de besmettingsgraad te kennen. Aan de hand van dit resultaat moet je je vervolgstrategie bepalen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.