Rundveehouderij

Nieuws 2902 x bekeken 16 reacties

'Als je niet groeit heb je geen last van melkveewet'

Den Haag – Melkveehouders die hun bedrijf niet vergroten ten opzichte van de fosfaatreferentie in 2013 zullen geen negatieve gevolgen ondervinden van de nieuwe melkveewet.

Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) tijdens de behandeling van de melkveewet in de Tweede Kamer. "Als je als bedrijf niet wil groeien, heb je geen last van dit wetsvoorstel", zei Dijksma in reactie op vragen van CDA-Kamerlid Jaco Geurts.
In het wetsvoorstel lijkt het dat melkveebedrijven die niets veranderen in hun veestapel of grondpositie als gevolg van aangescherpte fosfaatgebruiksnormen toch te maken zouden krijgen met het wetsvoorstel en dus voor extra grond of mestverwerking moeten zorgen. Dat is volgens Dijksma niet het geval. Het voorstel van Geurts om de fosfaatreferentie niet te baseren op het gemiddelde van 2013 maar om als peildatum 1 november 2014 te nemen, wijst Dijksma af. Ze wil de wet baseren op de situatie in 2013 omdat daarmee de groei die melkveehouders hebben doorgemaakt in 2014 ook gereguleerd kan worden via deze wet.

Laatste reacties

 • koestal

  stilstand is toch achteruitgang !

 • Edje2

  stilstand is helemaal geen achteruitgang als je bedrijf hebt waarmee je goed je boterham kunt verdienen

 • kiepel

  Belasting betalen is de enige manier van Eigen vermogen opkrikken.

 • nieuwsgierig

  Door niet te groeien en alles zelf netjes rond kunnen zetten zodat er ook nog tijd overblijft voor een sociaal leven en proberen de kostprijs zo laag mogelijk te houden kun je een prima boterham verdienen. Dan blijft ook het evenwicht met de natuur bestaan, want daarin hebben we wel degelijk een verantwoording. Een groot nieuw bedrijf lijkt van de buitenkant prachtig, maar in veel gevallen kun je beter niet ruilen want de boterham is vaak dun belegen. Je kijkt er op, maar niet er in!

 • Edje2

  zo is het maar net germo. die grote bedrijven verpesten het voor de kleinere

 • Tonnis

  Edje2 leg dat eens uit.

 • eenvoudige boer

  Dit artikel geeft alleen maar aan dat je geen extra grond hoeft te verwerven als je nu al een heel intensief bedrijf hebt en niet wilt uitbreiden. Van de andere kant als je wel wilt uitbreiden, moet je ineens wel heel veel extra grond erbij krijgen.

 • simpel boerke

  Eenvoudige boer, jij ziet het goed. De heel intensieve bedrijven komen klem te zitten,en je voelt aankomen dat in de toekomst de verworven rechten geleidelijk afgebouwd gaan worden in het kader van duurzaamheid en eventueel vereiste weidegang.

 • deer123

  ik snap er geen reet van , ik had in 2013 nog plaatsings ruimte 1500 kg fosfaat, omdat ik toen land gekocht heb, ben ik die extra ruimte nu dan kwijt ?

 • koestal

  De grote bedrijven hebben het nu al moeilijk doordat de melkprijs zakt,dit tikt bij grote bedrijven hard aan

 • John*

  laat toch iedereen verantwoordelijk worden om zijn eigen shit op te ruimen. al dat moeilijk gedoe en referenties en zo. productie - plaatsingsruimte grond - elders afgezet = verwerken. Hoe groter het mestprobleem des te eerder het opgelost wordt. we krijgen weer allemaal net niet oplossingen.

 • mbm

  De vraag is of er een werkelijk 'mestprobleem' is, of een politiek gestuurde probleem. Wereldwijd is er een tekort aan fosfaat terwijl bij ons de normen steeds maar lager worden. Bovendien, in het stelsel van gebruiksnormen mag de dierlijke norm nog flink wat opgehoogd worden met kunstmest. Vreemd! Waarom niet met verstandige bemesting de volledige ruimte benutten dan is er een keus tussen dierlijke- en kunstmest. Ik bemonster ruim 10 jaar de grond en ik zie geen enkel effect in PAL op percelen die ik al 20 jaar in het geheel niet bemest, alleen maar extensief weid en maai-afvoer. Conclusie: de gehaltes in de grond zijn NIET direct afhankelijk van de fosfaat gift. Toch verbindt men conclusies aan de PAL.

 • alco1

  Conclusie mbm. Beleid gemaakt door leken

 • Jt M

  De beste manier om te laten weten dat we het er niet mee eens zijn is net zoals de franse boeren : met zn allen naar denhaag met trekker en gevulde mesttank

 • alco1

  Dan blijven de 'leken' zeker zitten, want je kunt regelgeving toch niet in de hand leggen van een stelletje onverlaten, wordt er dan gesteld.

 • joannes

  Het grote probleem is dat we communiceren via de Media of amtelijke Politieke taal en geschriften. De vewarring is totaal en de verwijdering tussen betrokkenen en bestuurders slaat om in argwaan, ongeloof, en slachtoffergevoels. Een vruchtbare bodem voor conflict en haat! Politicy die de specialisten zouden moeten zijn in burger belangen en een productieve, homogene samenlevening, zijn verworden in stokende ambtelijke organen die verdeeldheid en armoede verdelen. Hoe lang kan dit zo doorgaan? Hier kan niemand mee vooruit! Tegenspoed in plaats van Voorspoed!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.