RundveeNieuws

‘Als je niet groeit heb je geen last van melkveewet’

Den Haag – Melkveehouders die hun bedrijf niet vergroten ten opzichte van de fosfaatreferentie in 2013 zullen geen negatieve gevolgen ondervinden van de nieuwe melkveewet.

Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) tijdens de behandeling van de melkveewet in de Tweede Kamer. “Als je als bedrijf niet wil groeien, heb je geen last van dit wetsvoorstel”, zei Dijksma in reactie op vragen van CDA-Kamerlid Jaco Geurts.

In het wetsvoorstel lijkt het dat melkveebedrijven die niets veranderen in hun veestapel of grondpositie als gevolg van aangescherpte fosfaatgebruiksnormen toch te maken zouden krijgen met het wetsvoorstel en dus voor extra grond of mestverwerking moeten zorgen. Dat is volgens Dijksma niet het geval. Het voorstel van Geurts om de fosfaatreferentie niet te baseren op het gemiddelde van 2013 maar om als peildatum 1 november 2014 te nemen, wijst Dijksma af. Ze wil de wet baseren op de situatie in 2013 omdat daarmee de groei die melkveehouders hebben doorgemaakt in 2014 ook gereguleerd kan worden via deze wet.

Beheer
WP Admin