Rundveehouderij

Nieuws 4778 x bekeken 11 reacties

Waterschap controleert maïskuilen

's-Hertogenbosch – Het Brabantse waterschap Aa en Maas heeft boerenerven met maïskuilen gecontroleerd om te zien of er geen sappen uit de kuil in het oppervlaktewater terecht komen.

In totaal zijn er achttien bedrijven gecontroleerd in de gemeentes Oss, Maasdonk en Landerd, waarvan er twee niet voldoende maatregelen hadden getroffen om te voorkomen dat het perssap in oppervlaktewater terecht komt aldus het waterschap.

De twee bedrijven zijn in de gelegenheid gesteld om de situatie te herstellen. Op korte termijn zal een tweede controle volgen om te zien of zij aanpassingen hebben gedaan om te voorkomen dat er sappen in de sloot terecht komen. Met de controles wil het waterschap vooral aandacht vragen voor de juiste opvang van de perssappen, die voor ernstige verontreiniging van het oppervlaktewater zorgen. Daarnaast mist de boer zelf ook voedingswaarde doordat voedingsstoffen met het sap mee uit de kuil spoelen.

Het waterschap voert dergelijke controles jaarlijks uit. Vorig jaar waren er zeven van de gecontroleerde 25 bedrijven in overtreding.

Aa en Maas geeft boeren als tip om een strolaag onder in de kuil aan te brengen, zodat de sappen hierdoor worden opgenomen en niet uit de kuil lopen.

Laatste reacties

 • frankrooi

  Enigszins vreemd dat dit probleem speelt. Bij mais boven 35 %, wat voor de koe wenselijk is komt er eigenlijk geen vocht vrij. Is de mais natter dan is grover hakselen, > 12-14 mm een goede oplossing tegen perssap verlies, en nog goed voor de koeien ook. Kort hakselen op 6 mm of kleiner geeft de meeste kans op perssap verlies.

 • miniplaat

  Wat hebben ze hier aan verontreiniging gemeten dan? Als het hard regent zal er ook een bepaald deel uit de snijmais in het regenwater opgenomen worden. Het lijkt me toch dat we al die kuubs regenwater moeilijk kunnen gaan bewaren, dit loopt gewoon de sloot in. De onzin dat er zoveel perssappen uit de kuil komen lopen is echt weer zoiets van 'hoe houden we onszelf aan het werk'. Het waterschap zou is gewoon de sloten schoon gaan houden en dit soort geldverslindende onzin achterwege laten.

 • alco1

  En aan wat schade zouden perssappen kunnen geven aan de waterschappen, volgens mij toch een volkomen natuurlijk product.Ik heb weleens stro gebruikt omdat ik ze niet wilde missen.

 • info36

  Hebben ze niks beter te doen. Stelletje...........

 • info36

  Wie gaat de riooloverstorten controleren eigenlijk? Die gaan nog steeds vaak open en dan stroomt er iets meer zooi het oppervlaktewater in dan een beetje afbreekbaar maissap. Wat een .........

 • koestal

  Bij stortbuien worden de riooloverstorten gewoon opengezet,ze hebben dan te weinig opslag,wie krijgt dan de boete ?

 • BoB de Bakker

  Bij riooloverstorten zit normaal gesproken een vergunning. Zoniet, dan direct een verzoek om handhaving indienen bij het waterschap of provincie!

 • DJ-D

  Ja binnen 6 weken antwoord zoniet kassa!

 • doelen


  Zijn bij mij geweest, viel reuze mee.Het was wederzijds een adviserend en praktisch gesprek.

 • marc75

  Ik heb weleens gehoord dat de maaitrekkers van het waterschap etc, een bus dreft in hun machine hebben liggen. Als er een slang knapt en er olie in het water komt dan spuiten ze de dreft erop, de olie zakt dan naar de bodem doordat deze zwaarder wordt.
  Iemand vaker zoiets gehoord?
  En geen haan die ernaar kraait...

 • veldzicht

  Lang geleden kuilden we nog bietenblad in,in van die ronde betonnen silo,s,wat kwam daar een perssap uit en stonk vreselijk,
  maar tegen woordig met voordroogkuilgras en snijmaïs daar komt toch geen perssap uit? misschien uit bierbostel maar met wat droge pulp is dat probleem ook opgelost.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.