RundveeNieuws

Rabobank: financiering blijft lastig

Wageningen – Ook na de crisis blijft het voor melkveehouders met een goed ondernemersplan moeilijk om geld te lenen. Dat zegt Ruud Huirne, directeur food en agri van Rabobank Nederland.

Hij gaf een presentatie tijdens het Internationaal Melkveevoeding Symposium 2014 in Wageningen met als thema ‘Strategieën voor een quotumvrije melkveehouderij’.

De agrarische sector is de crisis goed doorgekomen, de zuivelsector zelfs heel goed. Maar dat betekent volgens Huirne niet dat financiering na de crisis eenvoudiger wordt. Ook als de crisis verdwijnt, is er volgens hem een gebrek aan kapitaal. Geld is nodig in de huizenmarkt, de wapenindustrie en tijdens de crisis zwaarder getroffen sectoren als het Midden- en kleinbedrijf.

De Rabobank ziet nog te vaak dat melkveehouders te optimistisch zijn bij het opstellen van een ondernemersplan. Ze gaan uit van te hoge productiecijfers en een te hoge melkprijs. Het belang van een goed ondernemersplan, met een goede cashflow, in combinatie met goed ondernemerschap is volgens Huirne essentieel voor het laten slagen van een plan. Afgelopen jaar zag de bank een aantal melkveehouders die hun bedrijf te snel lieten groeien failliet gaan. Als veehouders steken laten vallen, kan het met de dunne marges snel gebeurd zijn.

Voor de middellange termijn gaat Rabobank er nog steeds vanuit dat de vraag naar melk wereldwijd het aanbod overstijgt. Ook melkveehouders in Nederland kunnen hier van meeprofiteren, mede vanwege het feit dat kostprijzen wereldwijd steeds dichter naar elkaar toegroeien.

Beheer
WP Admin