Rundveehouderij

Nieuws 38 reacties

Rabobank: financiering blijft lastig

Wageningen – Ook na de crisis blijft het voor melkveehouders met een goed ondernemersplan moeilijk om geld te lenen. Dat zegt Ruud Huirne, directeur food en agri van Rabobank Nederland.

Hij gaf een presentatie tijdens het Internationaal Melkveevoeding Symposium 2014 in Wageningen met als thema 'Strategieën voor een quotumvrije melkveehouderij'.

De agrarische sector is de crisis goed doorgekomen, de zuivelsector zelfs heel goed. Maar dat betekent volgens Huirne niet dat financiering na de crisis eenvoudiger wordt. Ook als de crisis verdwijnt, is er volgens hem een gebrek aan kapitaal. Geld is nodig in de huizenmarkt, de wapenindustrie en tijdens de crisis zwaarder getroffen sectoren als het Midden- en kleinbedrijf.

De Rabobank ziet nog te vaak dat melkveehouders te optimistisch zijn bij het opstellen van een ondernemersplan. Ze gaan uit van te hoge productiecijfers en een te hoge melkprijs. Het belang van een goed ondernemersplan, met een goede cashflow, in combinatie met goed ondernemerschap is volgens Huirne essentieel voor het laten slagen van een plan. Afgelopen jaar zag de bank een aantal melkveehouders die hun bedrijf te snel lieten groeien failliet gaan. Als veehouders steken laten vallen, kan het met de dunne marges snel gebeurd zijn.

Voor de middellange termijn gaat Rabobank er nog steeds vanuit dat de vraag naar melk wereldwijd het aanbod overstijgt. Ook melkveehouders in Nederland kunnen hier van meeprofiteren, mede vanwege het feit dat kostprijzen wereldwijd steeds dichter naar elkaar toegroeien.

Laatste reacties

 • bbuizer

  Geld is nodig voor de wapenindustrie? Heeft die dan wel een goed businessplan? En zo ja, hoe ziet dat er dan uit?
  Geen leuk bericht aan het einde van Wereldvoedseldag, die in het teken staat van gezinslandbouw en kleinschalige landbouw. - @sfoodsupply

 • farmerbn

  De rabo heeft dus niet genoeg geld om aan iedereen te lenen. Er moeten keuzes gemaakt worden tussen verschillende sectoren en daar waar de marges het grootst zijn en de risico's het kleinst, die krijgen de lening. Kon een bank vroeger wel 20 keer dezelfde euro uitlenen, nu mag dat nog maar 8 maal. Ook het eigen vermogen van een bank wordt dus steeds belangrijker maar bij die hoge boetes de laatste tijd wordt dat erg krap. Als rabo één miljard euro boetes heeft dan kunnen ze 8 miljard (8.000 miljoen) minder uitlenen. Zeg dat dan.

 • gerjan slingenbergh

  DE crisis moet nog beginnen. Lepe lui daar bij de Rabobank.

 • alco1

  @farmerbn. Vroeger wel 20 x uitlenen? Toen was het nog één tegen één.
  Luchtgeld maken is pas van de laatste decennia's. Sommigen banken maakten het de laatste jaren te bont, waardoor de 13 % solvabiliteit is ingesteld.
  De SNS bank zag ik net reclame maken voor centjes met frontman Bennie Jolink van Normaal. Dat is een teken dat ze niet aan de voorwaarden kunnen voldoen.
  De hoogte van de boetes voor de RABO is ook genomen ten opzichte van het voordeel wat ze gehad hadden, dus wat ze andere banken tekort deden.

 • kleine boer

  Geld maakt niet gelukkig, maar gelukkig maken ze wel geld.

 • Koen Franken

  Inderdaad Gerjan , de eerste probleemgevallen zijn er al , en dat bij deze melkprijzen , hoe zal dat gaan als er nog eens 5 cent vanaf zal gaan .

 • koeien10

  rabo is geen boerenbank meer.

 • aarthamstra1

  Hollandse boeren bank (rabo) heeft geen geld voor zijn leden(ex eigenaren)
  gaat de wapenindustrie financieren . Zou het de isis zijn, kijken ze naar inkomsten.wie de beste (bedrijfs-) resultaten behaald . 70% van de executie
  waarde. Swap lening euribor lijfrente Wijffels .WIJ als bank ,,euh,, euh,, euh euh euh euh Die aardappel kan nu wel uit u strot Wijfels .Boeren wanneer is genoeg genoeg .

 • Grensboerke

  Misschien moet de heer Huirne nog even uitgelegd krijgen waar de letters BO voor staan in de naam van zijn werkgever?

 • aarthamstra1

  Zag vandaag een militaire tank rijden Rabo groene tanks word de slogan .

 • chila

  Geen leuke boodschap van dhr. Huirne , wel eerlijk.
  zaken zijn zaken !!!

 • aarthamstra1

  SCHAAM ME HOLLANDER TE ZIJN Chila, dat klopt Maar hoe smerig , Mag het van de redactie niet zeggen maar doet me denken aan walgelijke tijden . GELD IKKE ,GELD IKKE al moet ik de buurman,mijn vrouw verraden .
  En onder tussen WIJ ALS RABO enz, enz.

 • agratax2

  bbuizer. Iedere belegger weet al jaren lang, dat de wapenindustrie de hoogste rendementen behaalt. Deze investering is door onze pensioenfondsen in de ban gedaan, het gevolg is duidelijk -dalende pensioen zekerheid-, maar niet minder wapens. Tijdens maar ook voor een crisis blijft de wapen aanschaf op wereld niveau op peil, omdat er overal leiders zijn met geldingsdrang en drang tot gebiedsuitbreiding. Hier zijn wapens voor nodig en daar komt nog bij dat veel rijken in de wapenindustrie hebben geinvesteerd en veel politieke invloed hebben, zij zullen zorgen dat het wapen arsenaal door hun politieke vriendjes regelmatig wordt ververst. Dit geldt komt dus niet bij de Rabo of ING bank voor investering in huizen en eten.

 • piet 5162

  Een goed ondernemers plan,met een GOEDE casflow,Daar moet ook meer naar gekeken worden.En niet naar de buurman zijn fendt.
  Het kan ook allemaal iets minder!!

 • M. Sonsbeek

  Pas op voor de
  Rabobank. Het logo zegt al genoeg. De boer op zijn wankelende euro

 • Naks

  misschien ziet Rabobank er meer brood in om te melkveehouders te financieren als melk omgetoverd wordt tot een biologisch wapen

 • joannes

  @Naks, de Rabo is geschrokken van het feit dat Melk een Economisch wapen is gebleken! De Boeren zijn de eerste lijns slachtoffers in deze ontwikkeling, maar de Rabo zal dit ook wel voelen! Al zullen ze het om hun klanten niet af te schrikken niet direct roepen in een presentatie.

 • Sjakkie

  De Rabo heeft in veel gevallen te veel financiering toegestaan.
  Dat is de realiteit.
  Glastuinbouw: kapot gefinancierd door Rabobank
  Binnenvaart: kapot gefinancierd door Rabobank
  Melkveehouderij: .....................
  Je mag best klagen over de Rabo maar weet wel waarover.

 • koestal

  snel groeien is dus ook niet altijd een succes,maar in de melkveehouderij is grond vaak een prima onderpand

 • info36

  De banken zijn verantwoordelijk voor de economische crisis van de laatste 6 jaar. Dat is iedereen weer vergeten schijnbaar. De gemiddelde criminele organisatie is nog minder slecht dan de bankensector. De meeste mensen weten niet hoe het er bij sommige regionale Rabobanken intern er aan toe gaat en wat voor blunders er begaan zijn. In deze regio gaven ze enkele jaren geleden zonder blikken of blozen aan een malafide transportbedrijf een lening van 80 miljoen en dat geld is helemaal weg natuurlijk. Wie kon dit geintje opsnoepen? Juist de agrarische klanten. Zo zijn er heel veel voorbeelden. En nu maar roepen dat je zelfs een economisch belangrijke sector bijna niet meer wilt financieren. Criminelen zijn het!

 • bbuizer

  SER waarschuwde daags na Wereldvoedseldag in Het Financieele Dagblad voor 'marktfalen' bij haperende kredietverstrekking aan MKB. Zie: http://fd.nl/economie-politiek/898898/ser-waarschuwt-voor-marktfalen-bij-haperende-kredietverstrekking-aan-mkb
  Die waarschuwing betreft natuurlijk - hoewel niet genoemd!? - ook landbouwbedrijven.

 • John*

  het zijn natuurlijk ook ondernemers keuzes...

 • Seizoenskrediet

  Banken hadden nooit naar de beurs gebracht mogen worden, dit is oorzaak nummer 1 van de economische crisis. Het maakt vandaag de dag bij banken niet meer uit hoe er geld gegenereerd wordt, als er maar (erg veel) geld gegenereerd wordt.
  De Rabobank is om deze reden de laatste tijd wel erg veel in het nieuws.

 • Koen Franken

  John , Inderdaad ook de ondernemers maken keuzes , iedereen kan zich nog wel die reportage herinneren van die nieuwe stal . Kostprijs 34 cent per liter !!! . En dit is er een van de vele , de melkveehouderij heeft en veel te hoge kostprijs met alle gevolgen van dien .

 • joannes

  @C Sanders,@John*, ondernemers maken keuzes terecht en particulieren ook! Een ieder in de verantwoordelijkheid goed voor zich zelf te zorgen met akties die voldoende zijn om niet ten laste van de gemeenschap te komen! Maar hoeveel van die keuzes worden mede gestuurd door Overheids beleid in de vorm van Subsidies en (Verlaging van) Belastingen? Overheidsbeleid welke ´s lands welzijn, inkomensverdeling en ontwikkeling is bedoeld te stimuleren op gewenste doelen? Wanneer dan een Overheid zichzelf corrigeert komen velen in de verdrukking tussen vermeend en nieuw beleid. De ondernemer zijn keuzen lijken en zijn 100% eigen verantwoordelijkheid voor de wet, maar zijn het natuurlijk niet wanneer de Overheid altijd de vrijheid neemt en houdt het contract te veranderen, hetzij direct, het zij indirect via Politiek (Buitenlands)beleid.

 • LUCTOR

  @johannes ben het in je #25 volledig met je eens daarom moet ons democratisch stelsel ook op de schop iedereen heeft een inbreng gelijke rechten etc hoeveel is daar nog van over we leven in NL in een gemaakte democratie.

 • John*

  ben trots op de nederlandse intensieve veehouderij. zonder subsidies toch financieel sterke bedrijven. de melkveehouderij moet zich nog bewijzen na april...

 • alco1

  John. Maar wat ben ik blij dat het quota niet afgelopen april geëindigd is, wat zou dat nu een geschreeuw gegeven hebben voor handhaving. Als dit zo doorgaat zal a.s. april de prijs met quota het laagst zijn en dan zonder weer opkrabbelen.

 • joannes

  @John* maak je niet schuldig aan selectief oordelen! Wat te denken van de investerings subsidies, renteaftrek, gesusidieerde experimenten zoals het http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2014/1/EZ-deelt-subsidies-uit-voor-verduurzaming-1440918W/ en https://mijn.rvo.nl/investeringen-in-integraal-duurzame-stallen-glb-2014 De Overheid probeert voordurend te leiden met verleiden en verplichten! Verleiden met gemeenschapsgeld; geinde belastingen of verlaagde belastingen en verplichten met(ingeval van de mest en meststoffen) verhogen van belastingen in de vorm van extra investeringen.

 • John*

  allemaal subsidies om meer te investeren dan vooraf het plan is.. ik kijk nu alleen naar de markt, daar moet het geld gehaald worden om de leningen af te betalen.

 • spits761

  en iedere dag maar die lepe radiospotjes van de b(h)oerenleenbank aan moeten horen.pff wat ben ik ziek van die lui....

 • koestal

  wat betekent de Libor ook al weer

 • bbuizer

  Hoogleraar Ewald Engelen: 'Een elite beschermt de banken'
  http://bit.ly/ZOAIsG

 • joannes

  Logisch @bbuizer, dat de status quo zich verdedigd! Maar denk eens na, wat zou er gebeuren wanneer al die banken die geld geleend hebben voor de verkeerde projecten en zoveel ongebruikte capaciteit hebben geceëerd niet hun geld terug kunnen verdienen en failliet gaan? Het afschrijven van Kapitaal lijkt op rekening van aandeel houders te komen maar in het geval van Banken zijn het depositos omdat een Bank nu eenmaal een Financierings orgaan is wat voor elke € er 10 uit kan lenen. In 2008 met verschillende constructies was die verhouding wel 40x. Kortom Banken failliet laten gaan belasten de Maatschappij, direct bij Aandeelhouders en Deposito Houders en indirect omdat de financierings capaciteit van de Maatschappij wegvalt. En welk bedrijf of welk Privé huishouden werkt nog met uitsluitend Eigen Vermogen. Het gebrek aan Financiële Infrastructuur zou ook nog eens de bodem onder de prijsvorming van de Particuliere Bezittingen wegslaan met het gevolg dat ook die in Waarde zouden dalen. Kortom Boos worden kan zoals Ewald Engelen voorstaat, maar vooral voor het feit dat het zover heeft kunnen komen; De Instituten moeten blijven bestaan om niet alles om zeep te helpen.

 • koestal

  Het geld moet rollen,goed voor de economie

 • aarthamstra1

  Joahanns De banken hadden ze zeker failliet moeten gaan ,De curator zijn werk laten doen ,En de regering had op dat moment de goede en de noodzakelijke onderdelen gelijk moeten nationaliseren /overnemen, Vervolgens zouden ze het kunnen door verkopen.Maar beter nog is zelf als overheid een bank te blijven houden zo wel voor de zekerheid/stabiliteit als de concurrentie tegen over de MULTINATIONALS .ABN AMRO om te beginnen houden de zakkenvullende ZALM die eerst de DSB om zeep heeft geholpen. Daarna met de achterlijke smoes van ik habbe das nicht gewusst beloont om de volgende bank over de rug van de burger te privatiseren dat mag een goede volksvertegenwoordiger toch niet toe staan dat moet beter,

 • koestal

  Boer zijn is tegenwoordig zowiezo lastig met de financiering en vergunningen

 • koestal

  ,,Na de crisis''deze crisis stopt niet,we blijven in een constante crisis leven!

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.