RundveeNieuws

‘Nuka’s moeten nuttige bestemming hebben’

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken vindt dat alle nuchtere kalveren een nuttige bestemming moeten houden.

Dat schrijft ze in reactie op berichtgeving dat te lichte kalveren dreigen geëuthanaseerd te worden omdat de kalversector alleen nog kalveren wil ontvangen van minimaal 36 kilo en een maximale leeftijd van 35 dagen.

“De kalversector stelt dergelijke eisen omdat kalverbedrijven gezonde kalveren willen ontvangen om daarmee het gebruik van antibiotica terug te dringen. Een van de verbetermaatregelen bij het diergezondheids- en antibioticabeleid die de kalversector heeft voorgesteld is het stellen van een minimumgewicht van 36 kilo”, legt Dijksma uit. De regels zouden per 1 januari van kracht moeten worden.

Dijksma schrijft dat in het kader van de implementatie van het nieuwe Europees landbouwbeleid (GLB) overleg plaats vindt met de kalversector. “Inzet is dat alle nuchtere kalveren een nuttige bestemming houden. Een andere oplossing vind ik, ook maatschappelijk, niet wenselijk”, aldus Dijksma. Het opnemen van opname van alle kalveren zal naast andere maatregelen op het gebied van diergezondheid, verminderen van antibiotica gebruik worden opgenomen in een verduurzamings- en transitieagenda voor de kalversector. Hiervoor is binnen het GLB €10 miljoen beschikbaar.

Beheer
WP Admin