Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

NZO niet onder indruk van Zweeds zuivelonderzoek

Zoetermeer – De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) ziet geen reden om bestaande zuivelaanbevelingen te wijziging naar aanleiding van het recent gepubliceerde Zweeds onderzoek: Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies.

Uit deze studie, waarbij meer dan 100.000 volwassenen betrokken waren, zou blijken dat de consumptie van drie of meer glazen melk (60 centiliter) per dag het risico op botbreuken en sterfte door hart- en vaatziekten verhoogt, vooral bij vrouwen. Zo staat te lezen in het vakblad Britsh Medical Journal. Deze uitkomst geldt trouwens niet voor melkproducten van gefermenteerde melk en kaas.

Bij wetenschappelijk onderzoek geldt volgens de NZO dat één onderzoek geen bewijs levert. Conclusies kunnen pas als bewezen worden beschouwd als ze door voldoende andere goede wetenschappelijke onderzoeken worden bevestigd. Ook de auteurs van de Zweedse studie waarschuwen dat de observationele studie met de nodige voorzichtigheid moet worden bekeken. De NZO wijst op andere studies die in tegenspraak zijn met de bevindingen van de Zweedse studie. In een recente Japanse studie wordt het drinken van melk wel geassocieerd met een lagere mortaliteit bij mannen en vrouwen. Ook een recente meta-analyse van Wageningen Universiteit liet zien dat het drinken en van melk niet geassocieerd wordt met sterfte.

Laatste reacties

  • joannes

    Eindelijk worden deze suggestieve onderzoeken naast elkaar gezet! Het feit dat je op een bepaald moment, in een bepaalde tijd, een bepaald onderwerp, waarschjinlijk met een bevooroordeelde sponser, kan onderzoeken en publiceren, kan je niet direct het gelijk of de autoriteit geven om een gedragsverandering af te dwingen.

  • cornelis 22

    Diederik Stapel naar Zweden geemigreerd ?

  • W Geverink

    Het is daarom aan te bevelen dat er onmiddelijk een waarschuwingslabel op de melkverpakkingen wordt aangebracht. WAARSCHUWING! Het consumeren van dit product kan uw levensverwachting zowel verlengen als verkorten…

Of registreer je om te kunnen reageren.