Rundveehouderij

Nieuws 2859 x bekeken 20 reacties

NZO en LTO: meer eisen aan grondgebondenheid

Zoetermeer - Zuivelorganisatie NZO en boerenorganisatie LTO Nederland willen een aanscherping in het voorstel voor de wet Verantwoorde groei melkveehouderij van staatssecretaris Sharon Dijksma.

De organisaties willen dat er grenzen gesteld worden aan de optie van honderd procent mestverwerking die het wetsvoorstel biedt. Bedrijven die groeien, zouden de extra mest die ze produceren mogen verwerken in plaats van extra grond te verwerven. NZO en LTO willen die mogelijkheid voor grondloze groei inperken, zodat de verhouding tussen grond en koeien niet scheef groeit. "Zo blijft het voor melkveehouders ook aantrekkelijk om de fosfaatbenutting van de veestapel te verhogen en weidegang toe te passen", aldus een woordvoerder. Beide organisaties vinden dat de groei van de melkveehouderij in de komende jaren evenwichtig moet plaatsvinden. Dat betekent: met behoud van grondgebondenheid en weidegang en binnen milieurandvoorwaarden.

Laatste reacties

 • Mozes

  Afgelopen maandag voor het eerst gehoord op een LTO bijeenkomt in Weerselo. Het werd ons vertelt om te peilen hoe de achterban hier over dacht. Alle reacties werden opgeschreven. Er was weinig kritiek op het plan. Het grote gros van de veehouders ziet dat dit noodzakelijk is en heeft er begrip voor.

 • simpel boerke

  Ik zou zeggen, snel komen met dit voorstel anders loopt de zaak gierend uit de hand en zijn we nog veel verder van huis.

 • Peerke1

  Hardstikke mee eens, de melkveehouderij moet geen bio industrie worden, net buiten het industrie terrein.

 • rmw

  Bij de eerste zin knipper je toch echt met de ogen... LTO en NZO willen een aanscherping... In wat voor tijd zijn we aangekomen?
  Het begint wel echt op paniekvoetbal te lijken onderhand...

 • Melkveebedrijf Custers

  LTO en NZO willen een aanscherping.... Wat een aanfluiting! Grondloze groei in de melkveehouderij bestaat helemaal niet! Ik heb nog nooit een koe in Nederland melk zien produceren zonder dat ze mais en/of gras eet. Uitbreiden in koeien betekent dus automatisch dat er meer voer voor de koeien geteeld moet worden. Dit kun je zelf doen of uitbesteden aan een college akkerbouwer. Dat er daarnaast ook nog extra mestverwerking plaats moet vinden is logisch als gevolg van de mestnormen zoals die gelden. Het lijkt wel dat LTO en NZO via structuurbeleid de groei van de sector willen tegenhouden. Uit het verleden blijkt nog altijd dat bedrijven of die niet door kunnen ontwikkelen ten dode zijn opgeschreven.

  De melkveehouderij in Nederland is grondgebonden en dat zal ook altijd zo blijven zolang de koeien gras en mais blijven eten. Het maakt toch niet uit of je die grond zelf in gebruik hebt of het voer wordt geteeld op grond die in gebruik is bij een collega ondernemer.

  Gr.

  Harold Custers

 • loeigezellig

  Helemaal eens met Harold Custers.Lto raakt helemaal van het padje af.
  Vanaf 1984 is de nederlandse melkveehouderij niet gegroeid(quotum)
  Al zouden we nu 20 % groeien is dit op jaarbasis nog niets.Bovendien in grond investeren is in nederland beleggen en bedrijfseconomisch niet uit te rekenen.

 • Mozes

  @loeigezellig, kan de akkerbouwer die grond koopt om voer voor de melkveehouder te telen dit wel bedrijfseconomisch rond rekenen?

 • loeigezellig

  Mozes ,kopen!!!! van grond kan alleen uit als die in de toekomst duurder wordt ,dat geldt ook voor de akkerbouwer .

 • Elevage

  hoezo duurder loeigezellig@, het is nu al te idioot wat er voor een hectare wordt betaald. Dus die prijzen moeten omlaag zodat Iedereen een boterham kan verdienen

 • Koen Franken

  Moses , kan jij het dan wel rondtellen dat een melkveehouder een nieuwe stal zet en die vervolgens maar voor de helft vol zet . Ken in mijn heel klantenbestande geen enkele varkens of pluimveehouder welke zijn stal maar voor de helft vol heeft staan , dit kan nooit uit .

 • Vibank

  Als boertje is grond nog altijd de beste investering geweest
  Degene die hier klagen hebben blijkbaar andere keuzes gemaakt

 • Vhouder

  hallo C Sanders als elke varkens en pluimveehouder zijn stal half vol zou zetten werd er goud verdiend. en als je dan de helft van je fosfaat rechten die je dan niet meer nodig hebt kan verkopen aan een uitbreidende melkveehouder stroom het geld helemaal binnen iedereen goed af.

 • loeigezellig

  Elevage,we zeggen hetzelfde alleen op een andere manier,de grond is nu al zo duur dat geen een teelt rendabel op is dus moet de grond in de toekomst duurder worden om rendabel te zijn (dus eigenlijk is grond kopen beleggen en geen productiemiddel wat het eigenlijk zou moeten zijn) en dat zegt Vemdedairy eigenlijk ook

 • wmeulemanjr1

  Mensen, koop toch naast de reeds gebouwde stal even een blokje van 20 hectare bij! Weet je meteen waar je de rest van je leven voor werkt, heb je wel een doel overigens. Alles kan toch bij deze melkprijzen?, ook als hij een keer flink zakt. Hoe 'flink' zijn we dan nog.

 • geert347

  helemaal eens met het verhaal van harold kusters.
  als het die kant op gaat met de gedachte (z)lto, is dit mijn laatste jaar als lid.
  en denk dat ik dan niet de laatste ben !

 • halfof

  hoihoi luitjes, heb nog ca. dertig ha. grond te koop.
  Mag, maar hoeft niet per se weg. Dus kom maar op met die reactie's, graag van een ieder!!

 • Mozes

  @geert347, als de melkveehouderij niet grondgebonden wordt krijgen wij dierrechten met 2013 als referentiejaar. Dat is veel schadelijker dan grondgebondenheid. De gedachte dat de melkveehouderij na het wegvallen van het melkquotum ongelimiteerd kan uitbreiden, net als de varkenshouderij in de jaren zeventig, is een illusie. Wij kunnen als melkveehouderijsector kiezen voor welke begrenzing wij de voorkeur hebben anders kiest de overheid voor ons. We weten nu al dat de overheid kiest voor dierrechten die voor de melkveehouderijsector nou juist het meest ongewenst zijn. Je kunt LTO dan wel de schuld geven maar er MOET een begrenzing komen. Overigens is de NMV ook voor grondgebondenheid.

 • schoenmakers1

  als je je jezelf meer beperkingen oplegt als de overheid wil doen dan laten ze je met rust zeg je mozes, nou mij maakt het niet uit door wie ik gebeten wordt, als het toch moet, maar dan zeker geen extra beperkingen die nu weer door lto en de door lto opgerichte organisatie de niet leden door de strot geduwd wordt, laat het alleen gelden voor de lto leden, ik ben niet voor niets geen lid van de organisatie die alleen door de overheid als gesprekspartner wordt gezien omdat die meer belemmeringen opleggen als de overheid ooit zou kunnen doen

 • koeien10

  gewoon melkquotum erop laten heleboel zorgen minder.

 • hoving1

  Stakkers ieder praat weer voor zich.
  Wie maakt alles duur en onbetaalbaar?

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.