Rundveehouderij

Nieuws 14 reacties

LTO en Drentse milieufederatie pakken lichthinder uit stallen aan

Assen - Om storende lichtuitstoot uit melkveestallen te voorkomen of verminderen, starten LTO Noord en de Natuur en Milieufederatie Drenthe een gezamenlijke voorlichtingscampagne.

Deze is gericht op melkveehouders, gemeenten en installatiebedrijven.

Prioriteit krijgt het 'duisternisgebied' Drentsche Aa. Daar is op 21 oktober al een eerste en succesvolle voorlichtingsbijeenkomst gehouden.

Verlichte melkveestallen met open zijwanden kunnen een relatief nieuwe bron van lichthinder in het donkere Drentse buitengebied zijn. Door schaalvergroting zal het aantal van dit soort melkveestallen in Drenthe nog verder toenemen. In 2012 heeft de Natuur en Milieufederatie Drenthe de mening gevraagd over verlichte veestallen. Ruim driekwart van de leden uit het panel van de federatie vindt de verlichte stallen storend.

In de provincies Groningen en Friesland werken de natuur- en milieufederaties, LTO Noord en de provincies al een aantal jaren en met succes aan het beperken van lichthinder door melkveestallen.

Laatste reacties

 • somporn

  lichthinder,geurhinder,megastallenhinder,zwartepieten,welvaartshinder?
  De NL burger hindert zich overal aan,als er harder werd gewerkt hadden ze ook minder te zeuren!

 • Gijs Gans

  weer een waardeloze actie van lto dit soort clubjes vechten elke vergunning bijna aan in nederland ,stop toch met overleggen met dit soort mensen

 • gjh

  heeft LTO geen andere dingen om zich druk over te maken. wat een zielig zooitje

 • vandenbrandcv1

  de steden zoals Assen o.a. hebben meer lichtuitstoot, zou het beter zijn om kaarsen te gebruiken? terug naar vroeger?

 • LUCTOR

  @somporn met je eens Een zittend gat bedenkt altijd wat!

 • remi123

  LTO wat een bedenksel! Stop de energie in andere dingen. En het gekke: wie sponsort LTO?

 • koestal

  donkere dagen voor Kerstmis in Drenthe

 • bluemink

  volgens mij zijn de dorpen en steden meer verlicht en dat met gemeenschapsgeld
  LTO stop met deze onzin ,met zulke mensen

 • remi123

  Ik vind Amsterdam eigenlijk ook altijd te verlicht als ik in het vliegtuig zit. Moeten we echt wat aan doen. En de enorm verlichte parkeerplaats van de snelweg schijnt ook in mijn stal, de koeien hebben daar last van.

 • j.verstraten1

  Ik denk dat het verstandig is om hier aandacht aan te besteden. Ikzelf heb 5 jaar geleden een nieuwe stal gebouwd en moet zeggen dat het een enorme lichtbak is vergeleken met de oude. Ben er ook wel eens op aangesproken, in de zin van dat men ervan onder de indruk is.En dat waren echt geen milieufreaks. Misschien zijn er wel zaken die ik bij de bouw had kunnen toepassen waardoor ik met weinig inspanning toch minder lichthinder zou kunnen veroorzaken. En dan is dat beter dat je dit aanpakt dan gaan zitten wachten op weer nieuwe regels die ongetwijfeld komen.

 • alco1

  Is er geen windbreekgaas die van de éne kant licht doorlaten en andersom tegenhouden?

 • Sjaak

  Wat ik me afvraag als praktiserend veehouder, is waarom m'n collega's de hele nacht volop verlichting in de stal aan hebben...
  Het antwoord is natuurlijk, dat dat geadviseerd wordt door veel 'deskundigen' om talloze redenen, zoals voeropname en vruchtbaarheid etc....

  Het is slechts nog wachten op het advies, dat koeien als kuddedieren ook behoefte hebben aan een gezamelijke rustperiode, waarbij een duistere omgeving het meeste optimaal is......
  Et voilá.....alle lampen gaan weer uit!

 • koestal

  Deze milieuclubjes hebben er voor gezorgd dat de bouw van nieuwe stallen bijna helemaal stil ligt,dus weer veel werklozen er bij ,en boeren die maar geduldig jaren moeten wachten op een vergunning om te bouwen.

 • koestal

  Ik wil dat ze in de steden de lichten ook eens uit doen,ja dat zal wel zijn om de criminaliteit tegen te gaan

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.