RundveeNieuws

Kamer wil melkveewet snel behandelen

Den Haag – De Tweede Kamer is bereid de melkveewet met grote spoed te behandelen.

PvdA-Kamerlid Henk Leenders vroeg om een spoedige behandeling van het wetsvoorstel nadat er op 6 november een hoorzitting zal zijn geweest over het onderwerp. Hij pleit voor behandeling in de week van 10 november. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft aangegeven dat de wet voor 1 januari door de Tweede en Eerste Kamer moet zijn aangenomen om de derogatie niet te verliezen. “Dat risico moeten we niet lopen”, vindt Leenders.

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg wijst er bij het verzoek op dat het debat dan waarschijnlijk in de kleine uurtjes gehouden moet worden, vanwege de volle Haagse agenda.

Een meerderheid van de Kamer steunde het verzoek van Leenders, al deden sommige Kamerleden dit enigszins morrend. “Het ligt niet aan de Kamer dat we zo laat zijn met de behandeling, dat ligt aan het kabinet”, zegt Gerard Schouw (D66). Ook Esther Ouwehand (PvdD) vraagt zich af waarom Dijksma de ex ante rapportage zo laat naar de Kamer stuurde, terwijl deze al voor de zomer af was. “Het verbaast me ook dat de PvdA zich zo voor het karretje van het kabinet laat spannen door dit verzoek te doen. Wat mij betreft wordt de wet zorgvuldig behandeld voor het kerstreces”, aldus Ouwehand. Christenunie-Kamerlid Carla Dik wil voor de  behandeling eerst nog een brief van Dijksma waarin ze de urgentie van de wetsbehandeling uit legt, mede omdat ingang van de wet per 1 april, bij het afschaffen van het melkquotum, mogelijk ook een optie is.

Beheer
WP Admin