Rundveehouderij

Nieuws 11 reacties

Kamer wil melkveewet snel behandelen

Den Haag – De Tweede Kamer is bereid de melkveewet met grote spoed te behandelen.

PvdA-Kamerlid Henk Leenders vroeg om een spoedige behandeling van het wetsvoorstel nadat er op 6 november een hoorzitting zal zijn geweest over het onderwerp. Hij pleit voor behandeling in de week van 10 november. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft aangegeven dat de wet voor 1 januari door de Tweede en Eerste Kamer moet zijn aangenomen om de derogatie niet te verliezen. "Dat risico moeten we niet lopen", vindt Leenders.
Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg wijst er bij het verzoek op dat het debat dan waarschijnlijk in de kleine uurtjes gehouden moet worden, vanwege de volle Haagse agenda.
Een meerderheid van de Kamer steunde het verzoek van Leenders, al deden sommige Kamerleden dit enigszins morrend. "Het ligt niet aan de Kamer dat we zo laat zijn met de behandeling, dat ligt aan het kabinet", zegt Gerard Schouw (D66). Ook Esther Ouwehand (PvdD) vraagt zich af waarom Dijksma de ex ante rapportage zo laat naar de Kamer stuurde, terwijl deze al voor de zomer af was. "Het verbaast me ook dat de PvdA zich zo voor het karretje van het kabinet laat spannen door dit verzoek te doen. Wat mij betreft wordt de wet zorgvuldig behandeld voor het kerstreces", aldus Ouwehand. Christenunie-Kamerlid Carla Dik wil voor de  behandeling eerst nog een brief van Dijksma waarin ze de urgentie van de wetsbehandeling uit legt, mede omdat ingang van de wet per 1 april, bij het afschaffen van het melkquotum, mogelijk ook een optie is.

Laatste reacties

 • koestal

  dan krijgt Dijksma de boeren in de houdgreep

 • puinhoop

  constant verschuilen achter de derogatie, op andere terreinen kan nederland wel eigen koersen varen HET IS MAAR NET HOE HET SHARONNEKE UITKOMT!!!!!! Alle fosfaat boven dat belachelijke fosfaatplafond verplicht exporteren naar landen die om fosfaat schreeuwen, en alles is geregeld. De markt doet de rest. Maar (links)nederland schiet in een kramp als er een paar duizend koeien bij komen. Die gaan er vanzelf weer af als het niet uit kan

 • koestal

  ,,zorgvuldig'' behandeld ,dan moet je oppassen ,er worden de boeren alleen maar oren aangenaaid,we krijgen een land waar de boswachters en BOA,s het voor het zeggen hebben !!!!!!!!!!!!!!

 • Koen Franken

  Puinhoop , door gewoon niet door het fosfaatplafond te schieten is heel het probleem opgelost , maar blijkbaar kiest de melkveehouderij zelf een andere weg door alsmaar meer koeien te gaan houden en vervolgens een ander de schuld te gaan geven .

 • alco1

  Sanders. Zo goedkoop hoef je het niet te zeggen. Het gaat namelijk altijd om het : 'Hoe'.
  Het is net als gisteren in een gesprek een DDB er op de beurs. Namelijk dat blijkt uit kostprijsberekening dat we 0.37 euro per liter moeten beuren. Ja groot gelijk, maar aan zo'n berekening heb je niets.

 • Koen Franken

  Alco , maar Sanders heeft wel degelijk een punt , de problemen ontstaan DOORDAT jullie door het plafond vliegen .

 • alco1

  Klopt allemaal manders. Maar wat heb je eraan als een voetbaltrainer zegt dat ze verloren hebben door slecht spel. Het gaat erom hoe hij dat veranderen wil.
  Wat het onderwerp betreft heb ik ook zo vaak gezegd dat we te maken hebben met een groep boeren die opereren uit hebzucht en trots. Maatregelen om hun vooruitstrevendheid in te dammen zal ook bij anderen beperkingen en weer nieuwe regels opleveren.
  Daarbij is het instellen van een fosfaatplafond voor de melkveehouderij een ondoordachte maatregel om de derogatie veilig te stellen.
  Als er uit de andere sectoren ruimte komt moet je dit ook met een zich onderscheidende melkveesector kunnen invullen.
  Daarnaast moet het mestbeleid op de schop. Intensieve bedrijven kunnen door allerlei berekeningen als BEX profijt halen. Terecht, maar de extensieve en akkerbouw moeten het nog steeds doen met vaste aanwendingsnormen, waar we de gevolgen door de tekorten al kunnen zien.

 • j.verstraten1

  Alco1 BEX is niets anders dan een berekening om de excretie van je veestapel te bepalen, adhv de voeropname. Ook extensieve bedrijven kunnen daar afhankelijk van het rantsoen profijt halen.Er is geen relatie tussen de hoeveelheid grond die je hebt en het aantal stuks vee tav bex.

 • koestal

  Snel behandelen ,dat betekent er doordrukken, ten nadele van de boer. ,,Zorgvuldig behandeld '' zegt Ouwehand ,het ammoniakgat is een heel onduidelijk verhaal !! En dat blijft het ook !

 • joohoo

  Effe wachten tot de vergader boeren hun stal klaar en vol hebben en dan de rem er op!!.

 • aarthamstra1

  Vind wel dat er per 3 koeien een boom in de boerenkoeien wei moet..!!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.