Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Ierse rundveehouders protesteren

Dublin – Vele honderden Ierse rundveehouders houden vanaf maandagmiddag een 24-uur protestactie bij rond de dertig vleesbedrijven in het hele land tegen de lage veeprijzen. De Irish Farmers Association (IFA), die de actie organiseert, hoopt zelfs op duizenden deelnemers.

IFA protesteert met name tegen het feit dat Britse collega's €1 per kilo of €350 per dier meer vangen dan zij zelf. Voorzitter Eddie Downey: ''We hebben er nu echt onze buik van vol.  Het is niet langer te accepteren dat wij verlies draaien, terwijl op de markt veel hogere prijzen worden betaald. De vleesbedrijven moeten nu maar eens uitleggen waarom veehouders in Groot-Brittannië zo veel meer vangen dan wij, terwijl de Britten de helft van onze export van rundvlees voor hun rekening nemen.''

Volgens Downey liggen de Ierse prijzen nu al een jaar substantieel lager dan die aan de andere kant van de Ierse Zee. In die tijd hebben de Ierse vleesbedrijven bovendien eenzijdig de inkoopspecificaties gewijzigd waardoor veel boeren nog eens minder voor hun dieren ontvangen. De boerenbond verwijt minister van landbouw Simon Coveney ook dat hij dat tot nu toe nog nooit bij de vleesindustrie ter sprake heeft gebracht. Volgens IFA blijkt uit cijfers van de onderzoeksdienst Teagasc dat veehouders op de meest efficiënt werkende bedrijven op dit moment minstens €4 per kilo zouden moeten krijgen om in ieder geval een kleine winstmarge te realiseren. Op dit moment ligt de gemiddelde veeprijs voor R-klasse dieren echter op €3,73 per kilo.

Meat Industry Ireland (MII), de organisatie van vleesbedrijven, heeft de acties veroordeeld. MII vreest dat de productie verstoord kan worden en dat ook het imago van Iers rundvlees schade op kan lopen. De organisatie wijst er op dat de rundveeprijzen de afgelopen maanden overal in Europa flink zijn gedaald maar de laatste weken juist weer wat aantrekken. ''De vleesconsumptie in Europa is sinds 2010 met 700.000 ton teruggelopen. Desalniettemin neemt onze productie jaarlijks met 20 procent toe. We verkopen 100.000 ton extra in een markt waar de consumptie drastisch is gedaald,'' legt Meat Industry Ireland daarbij uit.

Laatste reacties

 • joannes

  Dit lijkt een beetje op het Nederlandse maar dan voor Varkensvlees.

 • TBaijens

  ik krijg nog niet voor u- 3,73 klote boel hier in neder land//////

 • TBaijens

  ik krijg nog niet voor u- 3,73 klote boel hier in neder land//////

 • LUCTOR

  R- Wie weet er hier in NL iemand die dit voor deze classificatie wil betalen. Het is hier in NL slechter gesteld met de roodvleeshouderij als in Ierland denk alleen maar aan prijzen voor voer mest etc.
  Deze tak zal ook net als de varkenshouderij uit NL verdwijnen.
  Er zal straks nog een enkele kapstok in het sappige groene landschap te aanschouwen zijn. Maar ja we gaan voor verduurzaming en daar hoort de spinazie etende koe bij voor het imago bestellen we een vracht kruidenhooi uit Oostenrijk zodat het imago in stand wordt gehouden ach de competentie van de gemiddelde consument rijkt toch niet zo ver dat van alleen de spinazie het arme dier dreigt om te vallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.