Rundveehouderij

Nieuws 22 reactieslaatste update:15 okt 2014

Gewichtseis te jonge nuka van tafel

Den Haag/Apeldoorn/Amersfoort - De eis dat een jong kalf vanaf begin 2015 minimaal 36 kilo moet wegen voordat het de vleeskalverhouderij in kan, is van tafel. Daarmee is het gevaar dat jaarlijks zo'n 40.000 kalveren moeten worden geëuthanaseerd van tafel.

Dit bevestigen zegslieden van LTO Nederland, VanDrie Groep en FrieslandCampina. Een uitgewerkt plan voor een betere verzorging en mogelijk speciale opfokplaatsen van te lichte kalveren is er nog niet, maar dat wordt de komende maanden uitgewerkt.

Alle betrokken partijen in de melkveehouderij, kalverhouderij en zuivelindustrie zijn in de afgelopen weken tot het inzicht gekomen dat simpelweg euthanaseren van te lichte kalveren geen acceptabele aanpak is, bevestigt Piet Boer, voorzitter van coöperatie FrieslandCampina.

"We kijken niet meer naar het precieze gewicht, we kijken in plaats daarvan naar de vraag of een kalf gezond is of niet", zegt Hennie Swinkels van VanDrie Groep. Wat dit concreet betekent, kan hij nog niet zeggen. Wel benadrukt hij dat de kalversector zich sterk zal inzetten voor een verantwoorde omgang met de jonge dieren. Alle spelers, ook in de melkveehouderij, beseffen dat het imago van de bedrijfstak in het geding is bij een aanpak die door grote delen van de maatschappij als onacceptabel wordt gezien.

In eerste instantie leek het erop dat het plan om te lichte nuka's te doden in plaats van ze op te fokken in de kalverhouderij zonder veel gedoe doorgang zou vinden. Vorige week kwam de dierenartsenorganisatie KNMvD echter in het geweer. Zij stelde dat euthanaseren van gezonde dieren voor haar leden onacceptabel is (een deel van haar leden werkt overigens nu al mee aan het doden van niet voldoende gezonde dieren). Daarna kwam de discussie in een stroomversnelling.

LTO Nederland en de zuivelindustrie willen de leden en leveranciers aansporen om de zorg voor nuchtere kalveren niet te laten verslappen, ondanks zeer lage kalverprijzen. Ze verklaren nu ook dat ze de opfok sectorbreed op een hoger plan willen brengen. Met betere voeding en verzorging kan groeivertraging en vaak ook diarree worden voorkomen.

Nu laten handelaren ruwweg zo'n een op de twintig kalveren liggen bij hun ophaalronde. Deze dieren zijn te licht en/of niet in een goede conditie om te worden opgezet. Voor heel Nederland komt dat neer op ongeveer vierduizend dieren per jaar.

Laatste reacties

 • producent

  Hoe gaat het antibiotica beleid er uitzien van bedrijven die deze lichte kalveren gaan ontvangen, kan me voorstellen dat de stal niet in één keer vol komt waardoor de infectie druk veel te hoog blijft op de betreffende kalverhouderij. Naar mijn idee wordt het probleem van de melkveehouder doorgeschoven naar de kalverhouder.

 • alco1

  Producent. Die kalverhouder was helemaal niet diegene die de kalveren niet wilde hebben. Ik ken in ieder geval wel mesters die er helemaal geen bezwaar tegen hadden, als ze maar de potentie hadden om gemest te kunnen worden. Het was de bemoeizucht van de bureaucratie die bezwaar had en die zijn dus nu op de vingers getikt.

 • japke33

  Vreemd dat de dierenartsen nu wel van zich laten horen, maar over het antibiotica beleid, waar veel niet achter staan, hoor je ze niet. Dat veroorzaakt veel dierenleed, waar geen boer op zit te wachten.

 • Zuperboer

  Hoezo japke33, ook met de gangbare antibiotika kun je prima ziekten bestrijden in de melkveehouderij. En een praktische dierenarts kan je heel goed ondersteunen met ontheffingen(off label use) als dit echt noodzakelijk is. Het is echter wel noodzakelijk om duidelijke keuzes te maken. Op sommige dieren is het inzetten van antibiotika de verkeerde keus en dan komt Euthanasie in beeld. Zo verkeerd is dit ook niet. Aanknoeien is altijd verkeerd en wil je je bedrijf goed kunnen runnen dan is met name gerichte vaccinatie een goed alternatief om je veestapel robuust te maken en te houden.

 • LUCTOR

  Gewoon de lichtere kalveren naar bepaalde adressen mijn buurman had vroeger afdelingen van 60 kalveren en kreeg altijd de lichte kalveren het over grote deel ging als start kalf naar buitenlandse mesterijen de contractgever of mester kwam de kalveren zelf uitzoeken kalveren die niet aan hun wensen voldeden werden zelf afgemest. Het enigste nadeel was dat je in het begin van de opzet een bak met werk had maar deze mensen konden op hun 60tigste van hun pensioen gaan genieten.

 • m.en.mh.miedema

  'We kijken ipv naar het gewicht naar de gezondheid van het kalf.' Het kwartje is gevallen!

 • koestal

  Van wie kwam deze eis ? dat is vragen om hevige discussie !

 • bluemink

  de regel was al zo dat je lichtere kalveren niet af kon leveren , nu het in de krant heeft gestaan is er weer zon wereldverbeteraar geboren om de regels te veranderen. vreemd!!!!

 • joannes

  Inzicht en ........Betrokkenheid komt met een scherpe publieke discussie! Zo werkt het in een goede Coöperatie! Eenzijdigheid verblind!

 • producent

  AlcoJe kunt makkelijk zeggen dat de kalverhouder er geen probleem mee heeft, vraag bij de bedrijven met 1000 kalveren maar eens na hoe hun er over denken, die willen geen tramalant met risico volle kalveren.

 • alco1

  Ik ken!!

 • .....

  Tjonge jonge die Pietje Boer van FC voelt zichzelf wel moreel superieur zeg, dat ie zich hier nu ook al mee bemoeit

 • Nell.

  Gelukkig dat groot niet altijd zaligmakend is, producent, dat bewijst het verhaal van, luctor wel,de tijd om dan echt aandacht aan je vee dat meer zorg nodig heeft is er dan niet.

 • joannes

  Dat heb je verkeerd begrepen @.......Piet Boer van FC heeft een extra ster op het FC merk gezet. Een extra koopargument voor de consument. Terecht dat hij zich hiermee bemoeit, FC kreeg een kans zich te onderscheiden. En Piet scoorde!

 • nuka

  Misschien komt er wel een heffing via de zuivel ? Dan kan elke melkveehouder iets meebetalen voor degene die te lichte kalveren aflevert. Het is zeker goed voor het imago,maar het kost iets.

 • Jan van het Zand

  Het is voor een kalverhouder bij het opzetten van jonge kalveren voor de blank als zowel de rosé de eerste weken kunst en vliegwerk en heel veel extra tijd erin steken om de kalveren weer gezond te krijgen. De melkveehouders weten daar meestal helemaal niks van. Het kalf is immers verkocht en wat zal het hem een zorg zijn.
  De kennis van de vleeskalverhouderij is bij de melkveehouders onvoldoende. Zij weten niet wat er afspeelt, en wat een kalverhouder allemaal tegenkomt en meemaakt. Wisten de melkveehouders dat maar. Wellicht waren ze dan enigszins secuurder op het kalf dat toch verkocht wordt.
  Het is niet bekend of dat ook voor de Nederlandse melkveehouder geldt. Immers de kalveren komen overal vandaan.

 • alco1

  Waar het mij om gaat!
  Er zijn kalver handelaren die hun koopwaar verkopen aan de mesterijen.
  Die kunnen op hun beurt hun wensen kenbaar maken of zo wel of niet bepaalde kalveren willen. ( Zo zijn er ook die wel lichtere willen)
  Daar hoeft geen enkele instantie zich mee te bemoeien.

 • lepercheron 46

  Er zijn wel mesters die de kalveren wel willen, maar door het hoge sterfte percentage is het bedrijf door de NVWA ( aid ) gesloten.
  Deze mesters zouden juist beloont moeten worden in plaats van afgestraft.

 • veldzicht

  Ik kan me voorstellen dat een kalverhouder ook niet weet
  wat hij met een licht yersiekalf moet,in veel landen worden ze dood geschoten.

 • daantje

  het zal voor de prijs vorming niet veel uithalen ben ik bang

 • koekalf8

  Handelaren laten volgens de schrijver, op hun ronde 5 procent van de kalveren liggen, en dat zijn er dan 4000 op jaar basis, dan is het met de vruchtbaarheid van de Nederlandse veestapel wel erg droevig gesteld.
  Als de koekalveren allemaal worden aangehouden, en de stiertjes allemaal weg dan zijn er ongeveer 160000 duizend kalveren per jaar in Nederland.
  40000 of 0,5 procent lijkt me aannemelijker.

 • nuka

  Er worden op jaarbasis 1,5 miljoen kalveren gemest in Nederland.Uit ons land worden er 750.000 aangeboden voor de mesterij. Het aantal kalveren wat door de kalverhandel niet opgeladen wordt is waarschijnlijk iets groter.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.