Rundveehouderij

Nieuws 4114 x bekeken 14 reacties

Geen crisis, maar melkpoederprijs zakt

Doetinchem - Een zuivelcrisis, zoals in 2009, zit er nu niet aan te komen, menen veel marktanalisten. Het wordt een dip. Niettemin zakt de notering voor een van de belangrijkste bulkzuivelproducten - te weten, mageremelkpoeder - gestaag verder weg.

ZuivelNL noteert €1.970 per ton, de spotnotering deze week zit €20 per ton lager, terwijl mageremelkpoeder uit Europa deze week op de GDT-veiling van Fonterra wegzakte naar omgerekend €1.900 tot €1.880 per ton.

Dit betreft mageremelkpoeder voor humane consumptie. Hetzelfde product, maar dan met bestemming veevoer wordt al verhandeld voor niveaus tussen de €1.700 en €1.750 euro per ton. Het verschil met poeder voor humane consumptie is soms alleen maar de sticker. Het Europese interventieniveau ligt op €1.695 per ton.

Diverse marktkenners zien daarom in de komende maanden toch wel een stevig tonnage poeder in de interventie verdwijnen. Dat is te meer omdat de export niet heel hard loopt en er door de hoge Europese melkproductie in de loop van 2014 stevige voorraden moeten zijn opgebouwd. Zuivelhandel Greenmark Dairy raamt dat in de EU nog tussen de 185.000 en 245.000 ton mageremelkpoeder voorradig moet zijn, ruwweg de helft van de (record)hoeveelheid die dit jaar tot en moet augustus is geëxporteerd.

Ook de prijs voor vollemelkpoeder is zwak. De boterprijs is beter, maar ook de kaasmarkt is fragiel. Veel deskundigen verwachten dat deze situatie nog wel even zo blijft.

Laatste reacties

 • 344412

  Allemaal remmen die melkproductie, kost 2 maal geld: prijsdruk en superheffing!

 • farmerbn

  Hoe deskundig zijn die zogenaamde deskundigen? Hebben die deskundigen financieel voordeel bij een lagere melkprijs? Zijn er ook deskundigen die baat hebben bij een hoge melkprijs zoals melkveehouders?

 • afm

  en het is nog geen 2015 en nu staat de prijs al onder druk .bouw nog maar flink door .dan kunnen wu drek alle maal foor 25ct gaan melken de meeste wille tog voor het oog boeren .de sukkels

 • veenboer

  Ik heb het al vaker gezegd, minder melk voor meer geld, maar de meesten laten zich gek maken of zijn zelf gek, en worden slaaf van hun eigen.... en de bank...

 • wpg

  Meer melk voor meer geld past mij beter. En zit maar niet zo rooms te doen veenboer, zou jij ook doen, als je durfde

 • ae-ea

  Nee WPG, goed is goed.

 • japke33

  Eens met veenboer. Maar wij boeren willen alleen maar meer en meer. (Maar meer geld hoeven we blijkbaar niet ;)) Anders zouden we met ons allen op de rem trappen. En die rem hoeft heus niet zo diep ingetrapt te worden. Maar een klein beetje teveel melk op de markt, doet de prijs al dalen. 1 april, wordt een drama voor veel boeren. Ze blijven hun kop in het zand steken, maar dan is er geen overheid meer, die het teveel aan melk(producten) in pakhuizen gaat opslaan.

 • sieko

  in het quotum tijdperk ook regelmatig een lage melkprijs.
  deze melkprijsdaling heeft niet veel met aanbod melk te maken maar met de onrust in de wereld.
  Dit zorgt voor afnemende vraag.
  Als optimist zou ik zeggen wie nu gebouwd heeft is voorbereid op de toekomst.

 • Gerd

  Ik moet Veenboer vrij geven minder soms meer. Alleen de volwassen superheffing krijgen de Eurocraten in 201

 • europeandairy

  De lagere prijzen worden alleen veroorzaakt door een teveel aan melk.
  Zoals uit de cijfers blijkt hebben alle wereldwijde exporteurs dit gehele jaar meer volume naar de wereld markt verscheept. Aan de vraag ligt het dus niet. Melkveehouders kunnen wel klagen maar zolang melk prijzen boven de 30 cent liggen mogen ze van geluk spreken: de verkoopprijzen van de eindproducten rechtvaardigen dat op geen enkele manier. Cooperaties reguleren de markt dus onvoldoende via hun uitbetalingsprijs en zoals iemand hierboven opmerkt, de boeren doen het zelf ook niet. De laatste druppel zal en moet eruit. Dan krijg je dit dus.

 • Naks

  er zijn deskundige die geloven dat er wel een crises ala 2009 aankomt, Chinese kopen niet meer, Rusland een stuk minder, melkproductie stijgt overal in de wereld en de Amerikaanse markt begint eindelijk richting het wereld markt niveau te zakken. Als de VS er eenmaal bij zijn, zijn de EU en NZ niet meer alleen opzoek naar eindafnemers.
  Opnieuw melk quoteren?

 • joannes

  Met goedkoop geld of zelfs overheids steun, zoals in China, kan je niet verwachten dat de prijzen wereldwijd lucratief blijven. Velen productiegebieden zullen onder het kostprijs niveau gedreven worden om de dreigende overcapaciteit te beheersen. De duurste locaties (met de hoogste vaste kosten) zijn dan het eerst beurt! En zoals @Naks meld, na de US droogte in 2011, waarin veel vee is geslacht ivm voerprijzen en watertekorten, begint de productie weer op niveau te komen. Wat ze (US) ook een extra (agressieve) concurrent maakt op die zuivelmarkten zolang ze een goede prijs kunnen maken!

 • HJ O R

  SiemJan bevrijdingsdag wordt vanzelf gehakt dag, of slachtdag zoals je wilt.

 • tinus888

  We hebben dan geen quotumkosten zou SJ zeggen

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.