Rundveehouderij

Nieuws

FrieslandCampina investeert €30 miljoen in Gerkesklooster

Amersfoort – FrieslandCampina gaat €30 miljoen investeren in de herbouw van haar productielocatie in het Friese Gerkesklooster. Als gevolg van een grote brand afgelopen zomer ging het kaaspakhuis verloren. Ook een deel van het pekellokaal raakte beschadigd.

In de afgelopen maanden werd afgewogen wat met de productielocatie te doen. Conclusie is volgens een woordvoerder dat de fabriek in Gerkesklooster een goede zelfstandige en efficiënte locatie is voor de productie van speciaalkazen. Naar de toekomst is er ruimte voor verdere uitbreiding. Reden voor de zuivelonderneming om te besluiten een nieuw kaaspakhuis te bouwen en het pekellokaal te herstellen. De verzekering dekt voor een belangrijk deel de kosten al komen de extra aanpassingen voor rekening van de zuivelonderneming. Naar verwachting zijn de bouwactiviteiten in november 2015 gereed.

Het nieuwe geautomatiseerde kaaspakhuis omvat een opslagcapaciteit voor 2.100 ton kaas, kaasbehandellijnen en een expeditieruimte. De ligging van het gebouw op het terrein wordt aangepast om zodoende het terreinoppervlak efficiënter te gebruiken. Na afronding van de bouwactiviteiten komt de kaasproductie van FrieslandCampina in Gerkesklooster weer op het oorspronkelijke niveau van circa 57.000 ton kaas per jaar te liggen. Het gaat om de productie van speciaalkazen als Slankie 20+, Mimolette, Goudse 4,5 kilo, Edam en geitenkaas. Daarnaast wordt er Valess en melkpoeder geproduceerd. Ongeveer een derde van de kaas wordt geëxporteerd.

Op de locatie werken 175 personen. Deze werknemers hebben volgens het bedrijf een belangrijke rol gespeeld in de snelle hervatting van de productie. Op 3 september 2014 kon voor het eerst na de brand weer kaas worden geproduceerd. Na productie gaat de kaas die langer moet afrijpen naar andere locaties. Voor de kaas met een kortere rijpingstijd is een hal op het terrein tijdelijk ingericht als kaasrijpingsruimte. De melkpoeder- en Valess-productie was al in de loop van augustus hervat.

Of registreer je om te kunnen reageren.