RundveeNieuws

Fonterra vreest schade vanwege ebola

Wellington – De ebola-uitbraak kan alleen al aan Fonterra zo’n NZ $150 miljoen kosten (ruim €93 miljoen ). Dit zegt de topman van het Nieuw-Zeelandse zuivelconcern Theo Spierings in een interview met de Nieuw-Zeelandse tv.

Spierings hoopt dat de effecten van ebola op de economie in West-Afrika meevallen, maar als de uitbraak niet vlot onder controle komt, zal dit substantiële gevolgen hebben voor de hele West-Afrikaanse regio. Daardoor kan de afzet van melkpoeder voor Nieuw-Zeeland zo maar met 100.000 ton kelderen. Dat komt neer op een schadepost van zo’n €93 miljoen.

Spierings ziet ebola echter niet als het grootste gevaar voor de zuivelmarkt. Het grootste gevaar komt van geopolitieke ontwikkelingen, in Rusland en Oekraïne en in het Midden-Oosten.

Spierings verwacht dat de vraag naar zuivelproducten vanuit China binnenkort weer gaat opleven, op zijn laatst in december. Daarna kunnen de melk- en zuivelprijzen weer langzaam omhoog. Het zal volgens hem nog wel ruim een half jaar voordat een ton melkpoeder weer gemiddeld zo’n NZ $3.500 opbrengt, in plaats van nu ruim NZ $2.600.

Spierings toont zich ook voor de komende periode van vijf tot zes jaar optimistisch over de ontwikkeling van de Chinese vraag naar zuivel vanuit het buitenland. Nu is er jaarlijks een tekort van 10 miljard kilo melk, in 2020 zal dat oplopen tot zo’n 20 miljard kilo.

FrieslandCampina wil zich niet uitlaten over eventuele afzetschade door de ebola-epidemie in West-Afrika. In Nigeria, waar het een grote marktpositie heeft en een productiebedrijf, zijn de productie en verkoop in de afgelopen weken gewoon doorgegaan, aldus een woordvoerder. Nigeria is inmiddels ebola-vrij.

Beheer
WP Admin