Rundveehouderij

Nieuws 1184 x bekeken 3 reacties

Finse melkprijs hoger ondanks Russisch marktverlies

Helsinki - De Finse melkprijzen zijn in augustus tegen de stroom van de ontwikkeling op de internationale zuivelmarkt gestegen naar het hoogste niveau sinds oktober vorig jaar. Dat blijkt uit de cijfers van de landbouwstatistische dienst.

Gemiddeld werd €46,75 per 100 kilo uitbetaald tegen €44,93 in de voorafgaande maand. Voor standaardmelk (4,3 procent vet en 3,3 procent eiwit) was de prijs in augustus €46,37. De verhoging hangt samen met de seizoenstoeslag die in november weer verdwijnt. De prijs is exclusief btw en productiesubsidies. Per 100 kilo beurden de leveranciers daarvoor in augustus €7,74.

De Finse melkverwerkers worden wel sterk benadeeld door het begin augustus ingestelde Russische importembargo. Marktleider Valio (met een aandeel van een slordige 80 procent in de melkplas) is als gevolg daarvan flink gaan schrappen in het personeelsbestand. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de importstop geen negatief effect zal krijgen op de melkprijs. De Finse landbouwminister Petteri Orpo heeft bij de EU gepleit voor extra steun voor de melksector in Finland en de Baltische landen.

Laatste reacties

  • agratax2

    Schrijver spreekt over hogere melkprijs ondanks Russisch Marktverlies. Misschien is de prijs wel hoger dankzij het verlies aan van de Russische markt. Waren onze handelaren misschien in geslapen, omdat de Russen elke maandag wel hun bestelling doorbelden voor de komende week, zodat ze vergaten dat er meer markten op de wereld waren buiten Moskou?

  • koestal

    Russen komen in Finland de grens over om zuivelproducten te kopen,net als de Chinezen in Nederland om babyvoeding te kopen

  • Jan van het Zand

    Het wordt tijd voor Joris Driepinter: Géén bier maar melk is goed voor elk.

Of registreer je om te kunnen reageren.