RundveeNieuws

Finse melkprijs hoger ondanks Russisch marktverlies

Helsinki – De Finse melkprijzen zijn in augustus tegen de stroom van de ontwikkeling op de internationale zuivelmarkt gestegen naar het hoogste niveau sinds oktober vorig jaar. Dat blijkt uit de cijfers van de landbouwstatistische dienst.

Gemiddeld werd €46,75 per 100 kilo uitbetaald tegen €44,93 in de voorafgaande maand. Voor standaardmelk (4,3 procent vet en 3,3 procent eiwit) was de prijs in augustus €46,37. De verhoging hangt samen met de seizoenstoeslag die in november weer verdwijnt. De prijs is exclusief btw en productiesubsidies. Per 100 kilo beurden de leveranciers daarvoor in augustus €7,74.

De Finse melkverwerkers worden wel sterk benadeeld door het begin augustus ingestelde Russische importembargo. Marktleider Valio (met een aandeel van een slordige 80 procent in de melkplas) is als gevolg daarvan flink gaan schrappen in het personeelsbestand. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de importstop geen negatief effect zal krijgen op de melkprijs. De Finse landbouwminister Petteri Orpo heeft bij de EU gepleit voor extra steun voor de melksector in Finland en de Baltische landen.

Beheer
WP Admin