Rundveehouderij

Nieuws

Duitsers zetten punt achter BSE-tijdperk

Berlijn - De BSE-tests zijn binnenkort ook in Duitsland in de praktijk nagenoeg geheel van de baan als het aan landbouwminister Christian Schmidt ligt. Tegenover AgraEurope heeft het ministerie namelijk bevestigd dat een opheffing van de testplichtverordening wordt voorbereid.

De Duitse slachterijen testen ook nu al slechts heel beperkt. Alleen runderen van 96 maanden en ouder worden op de ziekte onderzocht. Die leeftijd wordt opgevoerd naar 132 maanden ofwel 11 jaar, met name om in de gaten te houden of zich gevallen van zogenoemde atypische BSE voordoen. Deze vorm van BSE werd vorig jaar vastgesteld bij twee runderen die waren geboren in 2003 en 2002. In de eerste fase van de BSE-crisis werden alle slachtrunderen vanaf twee jaar oud getest. Vanaf eind 2000 tot 2009 werden 413 besmettingsgevallen ontdekt. Na die tijd deden zich, afgezien van de twee atypische virusinfecties, geen gevallen meer voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.