Rundveehouderij

Nieuws 1744 x bekeken

Dijksma gelooft in plan keizersnedes

Baarn - Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) gelooft in de plannen die de vleesveehouderij (LTO en de Belgisch wit-Blauwe en de verbeterde Roodbonte stamboeken) heeft gemaakt om het aantal keizersnedes te beperken, maar de sector moet dan ook laten zien dat ze de daad bij het woord voegt.

Dit liet de bewindsvrouw weten tijdens een bijeenkomst op het bedrijf van de familie Tupker in Baarn. Vleesveehouder Jan Tupker zit nu op 80 procent natuurlijke geboorten, maar vooral door een toevallig succesvolle stierkeuze, weet hij. De staatssecretaris noemde hem een voorloper. Zo wil ze het namelijk zien: minimaal 60 of meer procent natuurlijke geboortes voor de hele sector. Dijksma weet echter ook wel dat niet iedereen zomaar dezelfde resultaten halen als Tupker. Daarom geeft ze de sector de tijd tot 2030, maar al eerder wil ze de eerste resultaten zien, en wel in 2018. Dan moet aantoonbaar een proces in gang zijn gezet, waaruit blijkt dat er steeds meer natuurlijke geboorten plaatsvinden. Zo niet, dan hangt de sector wetgeving boven het hoofd, geeft ze te kennen.

LTO en de twee stamboeken willen ervoor gaan, maar zij vertegenwoordigen slechts een deel van de fokkerij. De meeste fokkers zijn niet georganiseerd. Sommigen verzetten zich zelfs expliciet tegen het plan om minder keizersnedes te laten toepassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.