Rundveehouderij

Nieuws 4308 x bekeken 9 reactieslaatste update:14 okt 2014

Dijksma blijft hameren op vetcorrectie in zuivel

Luxemburg - Nederland blijft aandringen op een vetcorrectie in het laatste superheffingsjaar. De vetcorrectie kan worden gebruikt om de negatieve gevolgen van de Russische boycot van landbouwproducten te verzachten.

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft dat pleidooi ook maandag gehouden tijdens de vergadering van Europese landbouwministers in Luxemburg. Nederland ziet vooralsnog geen noodzaak voor een nieuwe regeling voor de zuivel na de min of meer mislukte  maatregel om kaas in de particuliere opslag te doen. Volgens Dijksma biedt het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid genoeg instrumenten om prijsfluctuaties te beperken. Een Nederlands voorstel (samen met Duitsland en Oostenrijk) om een vetcorrectie tot stand te brengen is al eerder gestrand in de vergadering van landbouwministers.

De baltische staten en Finland dringen aan op exyra steun voor de zuivel. Andere lidstaten hebben dat punt aangegrepen de vetcorrectie weer op tafel te krijgen. Naast Nederland zijn Denemarken, Duitsland, Oostenrijk,Polen, Luxemburg en Letland voor de vetcorrectie.

Laatste reacties

 • producent

  Laat ze zich eens druk maken voor de andere sectoren in de landbouw.
  Er zijn er waar de nood veel hoger is dan bij de melkveehouders.

 • Peerke1

  Inderdaad, het is super zeer vreemd dat tijdens een wedstrijd de regels aangepast worden en bovendien nog super zeer vreemder ten opzichte van degene die zich wel aan de regels gehouden hebben.

 • detelg1

  De europese unie heeft andere belangen dan een individuele boer. Melkveehouderij en akkerbouw zijn belangrijk voor de invulling van het platteland. Daarom hebben deze ook altijd steun gehad. De intensieve veehouderij heeft als funtctie het voedeselpakket zo goedkoop mogelijk te houden. Word het hier te duur om te produceren, dan geven ze subsidie om de stallen in goedkopere arbeidslanden stallen te bouwen. Vleesvarkensstallen met 100 % europese subsidie staan gewoon in Hongarije te draaien.

 • Hoevink

  Als Dijksma in Brussel komt heeft ze maar één woord geleerd: vetcorrectie...

 • Jan van het Zand

  Verdeel en heers.
  Brussel verdeelt de landbouw over de Europese Unie.
  Produceer daar waar de productie het goedkoopste is. Door allerlei regelgeving loopt de kostprijs van de landbouwproductie in Nederland flink op.
  Nederlandse boeren exporteren verhoogt de landbouwkennis in de rest van de Europese Unie. Zo ook in de tuinbouw.
  Zelfs in de USA en Canada vinden ze het jammer dat er niet meer Nederlandse boeren hun kant opkomen, kon je vorige week lezen de vakbladen.

 • vandenbrandcv1

  de superheffing was destijds ingesteld om de voorraad bergen te verminderen. nu er geen overschot meer is, is het overbodig om op iets wat er niet is een heffing op te leggen. de eeg wil hieraan verdienen. terwijl het quotum in de eeg niet vol komt.

 • Ewullink

  Maar als de vetcorrectie er afgaat hebben ze minder geld voor Ebola bestrijding......

  Moeten we misschien als Europese melkveehouders beter uitdragen. 'Europese melkveehouders melken tegen Ebola.'

 • schilder771

  vetcorrectie, is dat iets voor haarzelf, of echt voor de zuivel ??

 • koestal

  Ach Dijksma doet hier nog wat aan charmeoffensief,maar de veerechten laat ze los op de boeren

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.