Rundveehouderij

Nieuws 26 reacties

DOC Kaas verlaagt voorschot

Hoogeveen - DOC Kaas verlaagt de voorschotprijs over oktober met €1,44 per 100 kilo naar €31,79. Over september betaalde DOC nog €33,23 per 100 kilo. Toen moest met €3,44 worden verlaagd.

De verdere verlaging van de voorschotprijs wordt veroorzaakt door de aanhoudende onbalans tussen aanvoer en afzet. De melkaanvoer blijft mondiaal gezien te hoog, terwijl de afzet stagneert, met name door de problemen met Rusland en de lager dan verwachte koopinteresse van China, aldus directeur Marc Ligthart. Hij wijst erop dat beide landen gezamenlijk goed zijn voor 20 procent van de mondiale zuivelimport.

Bovengenoemde voorschotprijs van DOC Kaas is exclusief btw, na aftrek van 5 cent per 100 kilo contributie voor Zuivel NL en geldt bij een jaarleverantie van 700.000 kilo melk. DOC verlaagt de vetprijs over oktober met 13 cent naar €3,03 per kilo, terwijl het de eiwitprijs met 25 cent verlaagt naar €6,08 per kilo.

Ten opzichte van FrieslandCampina betaalt DOC Kaas deze maand €5,11 per 100 kilo melk minder uit. FrieslandCampina betaalt bij 7 ton melk een voorschot over oktober uit van €36,90.

Het verschil in uitbetaling tussen beide bedrijven is in de loop  van het jaar gestaag toegenomen. In november 2013 was het verschil in uitbetaling voor beide bedrijven veel kleiner. Toen ontving een lid van FrieslandCampina bij 7 ton melk €42,25 per 100 kilo (exclusief wintertoeslag), terwijl een lid van DOC Kaas €41,48 ontving, ofwel €0,77 minder dan zijn collega van FrieslandCampina.

Vorig jaar profiteerden beide zuivelbedrijven volop van een opgaande zuivelmarkt, nu hebben ze beide last van de dalende markt, maar tikken de effecten bij DOC Kaas veel harder door dan bij FrieslandCampina. Dat komt door de sterke specialisatie van DOC Kaas op één - of eigenlijk twee - segment(en) van de zuivelmarkt. DOC Kaas moet het hebben van kaas, en in minder mate van weiproducten, FrieslandCampina is actief op alle segmenten van de zuivelmarkt en versterkt zich met name in het meest winstgevende deel - de babyvoeding.

Laatste reacties

 • .....

  Dat meen je niet, zijn die lui in Hoogeveen knettergek geworden????

 • groot boerdam

  Nee (.....) dit noemen ze nou marktwerking!

 • geen boer

  FC gaat ook wel zakken, hun prijs is niet vol te houden in de huidige markt. Er is te veel melk, vooral in Europa. Het feit dat er nieuwe fabrieken bij Heerenveen in aanbouw zijn verandert niets hieraan.
  De mondiale vraag stijgt, maar de productie stijgt harder. Zowel in Australië/N-Zeeland, Amerika als Europa wordt er flink aan getrokken. Zo lang dit voortduurt blijft de melkprijs zakken.

 • Mels

  Mooi he. Half Nederland volgestampt met nieuwe stallen en geen hond die het meer kan betalen als er een beetje van de melkprijs afgaat. En nu reageren alsof de wereld in brand staat. Had er maar over nagedacht voordat je je kop in de strop stak.

 • alco1

  Nou Mels. Dat valt nog wel mee ´half Nederland vol gestampt`.Dat er onverantwoorde investeringen gedaan zijn en worden, ben ik het volledig met je eens.

 • hansvanbergen

  Campina betaald gewoon de Garantieprijs. Dwz het gewogen gemiddelde van melkfabrieken in west Europa, omliggende landen, inclusief nabetaling. Dat is die 36.90.

 • daan1908

  #6 Die 36.90 is exclusief nabetaling

 • Mozes

  Inderdaad @Hans van Bergen, de garantieprijs is het gewogen gemiddelde van maar liefst 47 miljard liter in Noord-West Europa.

 • abtje

  Nu is dat nog makkelijk te vergelijken. Zal volgend jaar wel anders zijn bij de cooperatie die haar leden uitspeelt tegen elkaar, waar ze een ooit een eenheid vormden.
  Dan moet je een manier om de boetes en premies te verwerken in een vergelijkbaar iets.
  Wel of geen koekompas, energiescan, weidegang koeien en/of jongvee, gecertificeerde stal, BEX of kringloopwijzer, natuurbeheer en weet ik al niet wat voor stunten erbij bedacht worden.

 • japke33

  Te veel melk. En we melken allemaal hard door. En de stallen zijn nog niet eens allemaal vol!! Dus die prijzen zakken straks nog veel meer.
  Maar ja, quotum moest er af, en nu is er geen weg meer terug.
  Sterkte voor ons (bijna) allemaal.

 • metal

  Het was al duidelijk wie er voordeel bij had als het Quotum er af ging De zuivelfabrieken kunnen nu mooi de melk goedkoop in kopen. en ja Lto is er voor de zuivelfabrieken en de uit gekochte boeren die niet op een euro hoeven te kijken en graag honderden koeien willen melken.
  Aan bulk producten kunnen wij in het westen niets verdienen. En alle extra melk die er komt moet worden verpoederd of in de kaas en dat zijn de producten die de fabriek nog nooit hoge winsten hebben op geleverd . Appelsientje is nog steeds de meest winstgevende tak van FC gezien over meerdere jaren en daar gaat de minste melk naar toe dus dat zegt genoeg.

 • Aalderink 111

  Klopt abtje! Verdeel en heers politiek. Of RFC in de toekomst stand houdt met dit beleid.. Foqus hangt ons de oren uit!

 • abtje

  Het is wel dubbel Aalderink 111. Aan de ene kant willen ze de melk zo goed mogelijk verzilveren voor hun leden.
  Aan de andere kant gaan ze nu niet echt netjes om met de mensen die hun groot gemaakt hebben. Hier op deze site hoor je dat ook vaak dat je dan maar moet opdonderen. Klasse toch? Mensen die al generaties lang de FC gesteund en opgebouwd hebben mogen weg.
  Maar waarheen? De FC weet donders goed dat andere melkverwerkers geen andere aan nemen zonder weidegang. Tijd voor weer eerlijke open concurrentie.
  De FC is het monster geworden waar ze voor opgericht is om te voorkomen. Triest.

 • HJ O R

  De marktwerking doet zijn werk, zoals LTO graag wilde.
  SiemJans Bevrijdingsdag word zo vanzelf gehaktdag.

 • wg

  Dacht dat de veehouders dit zelf wilden

 • alco1

  fendt en vele anderen. Marktwerking bepaald nu ook al met quotering de melkprijs.
  De melkhandel is namelijk een wereldhandel en quotering geeft maar in een paar landen enige remming.
  Dit heeft geen enkele nut.

 • Mels

  @Alco1,gelukkig kan jij de nuancering aanbrengen. Je begreep exact wat ik bedoelde.
  Wat ik hier al eens eerder gezegd heb over de melkprijs zal ik nog maar es herhalen: Het interesseerd de fabrieken geen bal wat voor inkoopprijs ze de melkveehouders nu en in de toekomst moeten betalen. Het enige doel is de marge die ze maken zo hoog mogelijk zien te krijgen. En terecht lijkt mij. Zo zou ik ook handelen. In dit geval weten de fabriek al dat ongeacht de prijs de melk toch wel komt en ze zodoende geen over geinvesteerde bedrijven in de benen hoeven te houden. Door de uitbreidingswaanzin van meerdere boeren komt er vanzelf een koude sanering.

 • steenbok1

  collega s, Nederland bepaald echt de melkprijs niet, en het komt allemaal goed, je kan toch wel een paar maanden voor iets minder melken, vraag eens aan varkenshouders, pluimveehouders, fruittelers hoe dat moet.

 • joannes

  Het bericht maakt hardstikke duidelijk dat Product, Productkwaliteit en vooral Handels Partners met hun (on)mogelijkheden gaan bepalen of de melk tegen redelijkprijs verkocht gaat worden. De nieuwe beperking wordt de Verkoopmarkt! Ruimen wanneer de prijs zakt en aanwas en aanhouden bij goede prijzen. Flexabiliteit! De Verwerker zal daar een rol in moeten gaan spelen met verwachtingen, anders wordt dit niets dan teleurstellingen!

 • alco1

  Zoals gezegd zal de melkprijs niet zoveel doen vanwege het verdwijnen van de quotering.
  Echter zal de kostenkant vanwege concurrentie op de voer en mestmarkt bepalend gaan worden.
  Zo zullen er veel boeren terugschakelen met hun veestapel om geen voer te hoeven aankopen en mest afvoeren.
  De grote boeren hebben een probleem. Als er geen inzicht komt hoe dom het ingestelde fosfaatplafond voor de melkveehouderij is waardoor er geen ruimte komt door een afname van de varkensstapel, gezien de mestruimte.
  Ook zal het ruwvoer aanbod prijs technisch voor grote problemen voor hen kunnen zorgen.

 • veldzicht

  Die boeren lopen nu al te miepen terwijl er nog niks aan de hand is,
  met na betaling zit je bij FC toch al gauw aan de 40 cent de voerprijzen dalen en de olie prijs zakt dus wat is het probleem , dat er boeren
  zijn die veel te dure (en te grote) stallen hebben gebouwd is hun eigen risico wat ze ook zelf deden, daar heb ik voorlopig geen medelijden mee.

 • koestal

  ook de slachtkoeien zakken in prijs en we zakken onder de kritiek melkprijs

 • dayo

  ja alles zakt en eind is nog (lang) niet in zicht....kijk maar naar de beurzen, economie ligt nog helemaal op z'n gat

 • Koen Franken

  Tjonge zeg , het is nog maar net begonnen en men word al zenuwachtig , de melkveehouderij is wat dat betreft nog niks gewent .

 • leo,s vriend

  Sanders, DE melkveehouderij ? Nee, een heel klein deel van de melkveehouders, 99% hoor je nog echt niet klagen.

 • koestal

  In 2009 zat DOC onder de 20 cent per liter melk,dus het kan nog erger

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.