Rundveehouderij

Nieuws 6977 x bekeken 37 reacties

Beloning voor duurzaamheid en weidegang

Amersfoort - Het vernieuwde kwaliteitsprogramma Foqus planet van FrieslandCampina steekt zwaar in op verbetering van duurzaamheid. Melkveehouders krijgen €1 voor weidegang en er komt een puntensysteem waarbij de beter scorende veehouder meer geld terugkrijgt dan hij inlegt. Dat blijkt uit de uitleg van Piet Boer, voorzitter zuivelcoöperatie FrieslandCampina en Thom Albers, directeur Coöperatiezaken FrieslandCampina.

De weidegangpremie komt op €1 per 100 kilo melk en deelweidegang wordt beloond met 46 cent per 100 kilo melk. Nieuw is dat voor elke 100 kilo melk een heffing komt van 35 cent om deze verhoging van de weidegang premie te kunnen betalen. Niet-weiders betalen dus mee aan de weidegangpremie.

Ook duurzaamheid zal per 2015 worden beloond. Via objectieve meetmethodiek wordt de verbetering vastgesteld van diergezondheid, dierwelzijn, biodiversiteit, milieu en klimaat. Indicatoren daarvoor zijn levensduur, celgetal, IBR en BVD-status, natuur en landschap en Energie in kilojoule per kilo melk. Levensduur is gekoppeld aan gemiddelde leeftijd van de koeien bij afvoer voor slacht. De status BVD en IBR is verdeeld in onbekend, onverdacht en vrij. Het celgetal is een maat voor de uiergezondheid en bij lager celgetal volgt waardering van meer punten.

De beloning voor de verschillende duurzaamheidsprestaties komt uit inhouding van melkgeld. Over alle melk wordt 25 cent per 100 kilo melk ingehouden. Dat levert een bedrag op van circa €24 miljoen. De veehouder die gemiddeld presteert, beurt deze 25 cent ongeveer terug. Wie bovengemiddeld presteert krijgt meer terug dan hij inlegt en wie minder presteert krijgt minder terug. Aan het eind van het jaar zal de balans worden opgemaakt waarbij er in een keer saldering plaatsvind.

De onderneming wordt strikter als het gaat om voldoen aan de basiseisen voor melk, voer en koe. Het systeem van klassen wordt verlaten. Melk is per 1 januari 'goed' of 'niet goed'. In geval van 'niet goed' heeft de veehouder vier weken tijd om te herstellen. Zo niet, dan volgt  melkweigering. In veel gevallen is nu nog een langere periode herstelactie toegestaan.

De ontwikkeling van het vernieuwde Foqus planet is al in begin van dit jaar gestart. Het programma wordt overkoepelend voor leden in Nederland, Duitsland en België. Eind augustus zijn de districtsraadsleden geïnformeerd en dit najaar wordt het voorstel aan de leden voorgelegd.

Laatste reacties

 • veehandel.bergsma1

  De Duitse leden hebben geen Lepto vrij status en doen niet aan Para , hoe gaat RFC daar mee om ?????

 • frl

  IK meende dat 120 dagen 6 uur de norm was om weidemelk te mogen heten, nu gaat iedereen voor de nep weidegang.

 • schoenmakers1

  weer een gevalletje dat de boer moet betalen voor de zogenaamde duurzaamheid, zo het niet meer normaal zijn dat dit uit de markt kwam? Of is het gewoon een speeltje van de bestuurders?

 • parnas

  Dus als ik het goed begrijp levert weidegang € 1 ,00 min € 0,35 = € 0,65 en deelweidegang € 0,46 min € 0,35 = € 0,11op. Ze gaan er nu vanuit dat er meer weidegang komt. Zou kunnen , maar deelweide voor 0,11 zal waarschijnlijk gaan tegenvallen.
  De stalmelk zal gezien de flinke bouw meer worden, dus misschien levert deze actie aan het eind van het jaar de FC zelfs geld op.

 • koestal

  ze streven Cono nu al voorbij met al hun regeltjes. Nu maar punten sparen !

 • PetervanKempen

  Ook hier Boeren die moeten betalen voor een door de consument gevraagde concessie aan efficient produceren.
  Weer blijkt, dat vele stedelingen die bijtjes bloemen en vogeltjes bestellen door links stemgedrag in de praktijk geen cent meer willen betalen voor producten met inachtneming van hun ideaal kriteria voor melkproductie tot stand zouden kunnen komen . Men wil wel de ideeele uitvoering maar niet betalen aan de daarvoor nodige opcenten op de economisch bepaalde prijs van de wereldmarkt.
  Overigens: logisch dat een cooperatie ivm marketing zijn producten wil opwaarderen en bevorderen, ik begrijp alleen de interne afrekening niet . Net in Fryslan meegemaakt dat het IPO de eerste stap heeft gezet naar niet meer investeren in ganzen opvang in de winter, per 2016 a la IPO LEI rapport 2012 hoofdstuk 1: Bij volledige opvang van ganzen op bestaand grasland in de winter vervalt de noodzaak voor fourageergebied en kan 6,2 miljoen euro 'bespaard 'worden. Een beter voorbeeld van overheid die een per EU verdrag vastgelegde natuurwens van consumenten afwentelt op veehoudende boeren in Nederland en die terloops productie middel van boeren 'steelt' door onnodige ingrepen in hun recht wild schade te bestrijden en daarmee hun economisch lot te bepalen, is er niet te bedenken. Nu eens kijken wanneer deze kruik (stelen van boeren) niet meer te water gaat, en barst.
  Ik zit op de tribune.

 • koestal

  Peter van Kempen,net als in Groningen met de heisa om de kiekendief ,waar alleen maar verwarring om ontstaat,straks een gans of een kiekendief op een pak melk ,dat vindt de consument vast leuk

 • hendruk

  Hoe is dit bij de andere melkafnemers geregeld? Doen zij aan premies en inhoudingen? Stel een grote jongen met 2 mio liter melk, die ziet zich netto 13.000 euro door de neus geboord worden. Als er melkafnemers zijn die al die 'weelde-regelarij' niet hebben zou het zomaar kunnen dat RFC de grote kikkers niet in de emmer houdt.

 • haam

  hendruk ik denk dat je gedeeltelijk gelijk hebt maar dat dit voor alle boeren geld, dat F C bang is dat ze teveel melk krijgen omdat ze alleen maar regels bedenken om zo snel mogelijk melk te kunnen weigeren en misschien komt er nog wel een spaarkaart voor unilever producten kaart vol met spaarpunten een doosje met magnums kado .

 • tinus888

  De ledenraad zal er ongetwijfeld wel unaniem voor stemmen,je vraagt je weleens af waar ze voor dienen

 • boeren

  Zal de heer J van weperen weer eens wat tegen gas gaan geven??
  Net zoals een paar jaar terug.

 • Mtstermors1

  1 euro per 100 kilo is nog te weinig. mag wel naar 5 euro per 100 kilo. anders komen de koeien nog niet buiten. ze zeggen de koeien op stal houden is goedkoper dis die boeren hebben ook minder nodig. anders word het niet wat met de weidegang

 • dommelje

  zal er wel wel teveel mest op de wij komen die niet goed verdeeld is hoezo goed voor het milieu

 • dommelje

  ik zit al helemaal in stress ,wij moet wei , dat krijg je nou van al die regels

 • .....

  Ben benieuwd hoeveel kantoormensen er bij komen voor het beoordelen van al deze cijfers en de controle hiervan

 • Mtstermors1

  En hoezo stress, daar hebben jullie geen reden voor want de prijs van de melk is super goed, als je 4 maand helft van melkgeld beurt mag je ook een beetje last van stress krijgen, jullie rundveehouders kennen niet wat.

 • Trot

  wordt het niet eens tijd dat wij boeren een groep formeren die er op toe ziet of de regelneven wel helder in de bovenkamer zijn.
  Poetin is wat maar de regel neven zijn klonen of volle broers of zussen en zeer in genomen met hun zelf

 • putten

  @tinus 888, de ledenraad is stemvee; zwijgen en ja knikken.

 • jwbrouwer

  Naast de overheid komt nu ook rfc met bemoeienis op het erf. Ze hebben als taak melk te verwerken en te vermarkten. Dat heeft dus niks te maken met bemoeienis op het gebied van landschap&natuur en energieverbruik. Waardeloos nieuw beleid

 • info104

  Hoe kun je weer zoiets bedenken en dan duurzaam noemen ,de verzorging van de koe is beter als voor 30 jaar terug toen werden de beesten bij allerlei weer naar buiten gejaagd en stonden ze de hele dag in de regen aan het hek te kijken wanneer ze weer binnen mochten, de mest word nu goed verdeeld over het land ,dat is duurzaam, en als er consumenten meer willen betalen voor weidemelk is dat prima maar laat de boer die ze binnen houd en zijn dieren goed verzorgt met rust nu MOET hij weer meedoen of betalen . Wat ben ik blij dat ik geen melk meer lever aan dit soort ........fabrieken, het geeft geen enkele toegevoegde waarde aan de melk, straks moet elke tuinder zijn kassen ook nog 10 uur per dag zijn dak openzetten.
  Mijn advies gewoon niemand moet er aan mee doen dan houd het vanzelf weer op.

 • wmeulemanjr1

  Geld inhouden van de leden? Vreemd dat de leden van RFC dit zo ineens gaan accepteren. Het lijkt erop dat je na 2015 naast je werk als melkveehouder niet meer kan en mag genieten en veel bezig moet houden de mooie sier die RFC wil maken extreem hoog te houden. Gewoon normaal doen als melkfabriek kan blijkbaar niet meer. Dwalen nu wel te ver af van het padje.

 • Gijs Gans

  Werkelijke bestuurders zijn er haast niet meer, de meeste lopen achter de meute aan om hun eigen baantje maar veilig te stellen.

 • dommelje

  hier in debuurt gaan veehouders over op 100 procent mais , ben je ook van degoratie sprook af

 • koeien10

  volgens mij gaat het niet zo goed met FC veel regeltjes moeten de aandacht afleiden 2e vion ?

 • Mozes

  Als ik het artikel hierboven lees krijg ik de indruk dat er nu eindelijk schot komt in de IBR en BVD bestrijding. Dat is in ieder geval een goede ontwikkeling

 • japke33

  Daar krijg je het dus al. Boeren, die om wat voor reden dan ook niet weiden, moeten de weidepremie betalen ipv de consument!! Applaus voor FC die hun eigen boeren de nek om draait. Waar slaat dit op? Zijn er dan echt geen leden die dit proces kunnen tegenhouden? Waarom laten jullie dit toch gebeuren? Alweer een sigaar uit eigen doos.
  Ik zeg allemaal de koeien op stal, totdat er een eerlijke prijs wordt betaald door de CONSUMENT!

 • wmeulemanjr1

  Het enige wat de consument wil is voor een dubbeltje 1e rang zitten.

 • Fred60

  @wmeulemanjr1: dat wil jij toch ook als je iets koopt? Een nieuwe trekker met van alles erop en eraan voor zo weinig mogelijk geld.

 • cornelis 22

  Ik kom op mer dan 90 procent tegenstanders op deze regelingen als dit door de ledenraad komt is er iets grondig mis met de democratie binnen de cooperatie , als de ledenraad een knip voor zijn neus waard is dan zeggen ze hier nee tegen.

 • Koen Franken

  Heel veel ontevreden leden bij de FC valt er te lezen hier , zou zeggen zoek een andere afnemer als je niet tevreden bent .

 • koestal

  Bestuur en directie van FC zijn helemaal groen geworden

 • PetervanKempen

  Het idee een natuurvriendelijke boer te vermarkten is niet verkeerd, de gedachte dat de collega's daarvoor moeten opdraaien dat is een beetje van de zotte als het hun eis niet betreft.
  Wat zijn de cijfers die we kennen over het verlies en de mestdistributie problematiek bij weide gang?
  Ik snap de uitdrukking ' dat een weidende koe met vijf bekken graast', maar wat dit in rendement verlies in geld betekent op de benutting van het grasland zou ik wel eens precies willen weten. Dat kost weidegang dus, en dat moet die melk dan ook meer opleveren, DOOR DE CONSUMENT DIE DAT ZO GRAAG WIL, wel te verstaan!

 • W Geverink

  Ik vind het bizar dat de cooperatieve verwerker de leveranciers (eigenaars) onder druk zet om een productiewijze te adopteren waar de consument geen ene rooie rotcent voor over heeft…

 • minasblunders1

  PetervanKempen: de weidende boer (veelal de kleinere bedrijven met een kleiner quotum) betalen toch ook mee aan de kwantumtoeslagen van de grote bedrijven? Hebben zij daar wel om gevraagd dan? Ik vind het zo gek niet hoor: de grote bedrijven krijgen meer betaald doordat het efficiënter is voor de fabriek, de weidende boer krijgt wat extra's omdat ze het imago in stand houden. Deze vormen kunnen prima naast elkaar bestaan.

 • Broer

  Weidegang wordt gezien als een belangrijk verkoopargument én een legitimatie voor het houden van melkvee in Nederland. Het onderscheid ons in belangrijke mate van de intensieve sectoren. Op zich begrijpelijk dat de weidepremie verhoogd wordt omdat geld waarschijnlijk de enige prikkel is die helpt om de teruggang te keren.
  In de winkel kiest de consument vaak voor goedkoop, althans hem/haar daar aangeboden wordt. Dat mag.
  Als collectief betaald de consument, als burger, via het democratisch gekozen bestuur/overheid, op termijn , wel degelijk de rekening voor een meer of minder efficiente wijze van veehouderij.
  Voor onze sector is dat wel eens moeilijk ondernemen.

 • PetervanKempen

  @Minas:Volgens mij is het binnenkort afgelopen met die heffingen en mag iedereen binnen de huidige regeltjes net zoveel melk produceren als ie maar kan. Juist dan is het van de zotte dat die meer verdieners door massa , die ten koste gaat van het aanzien van het platteland, een soort aflaat gaan betalen voor die manier van produceren aan de enkele boer die nog produceert door weidegang, zoals de grote meerderheid stemmers en alle consumenten blijkbaar graag willen. Nee hoor, ik heb zoiets als er een prijskaartje hangt aan die weidegang tov binnen houden, en binnehouden is een toegestaan productie methode op de wereld maarkt en de EU, dan moet de verkoopprijs de meerkosten voor weidegang opleveren.
  @Broer: Het moeilijk ondernemen komt juist door deze inkoop sjoemelarij van cooperaties inzake geld voor je waar. Kostprijs is een gegeven.

 • Broer

  Als melkveehouder kan ik me vinden in het beleid van FC., ook al past het me slecht. Verder is het zo dat we hier nu éénmaal wel in het rijke westen wonen en gelijk hebben en krijgen twee verschillende zaken zijn.

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.