Rundveehouderij

Nieuws 2949 x bekeken 2 reacties

15.000 tot 20.000 kilo melk per hectare optimaal

Amsterdam – Succesvolle groeiers realiseren meer omzet en een hoger saldo dan minder succesvolle groeiers. Dat stelt ABN Amro op basis van vervolgonderzoek op de studie 'Groeien in Rendement' uit 2012.

De reserveringscapaciteit is de norm voor succesvolle groei. Dat is de optelsom van aflossingscapaciteit en vervangingsinvesteringen. Van de 62 onderzochte bedrijven hadden 29 bedrijven (succesvol) een reserveringscapaciteit van meer dan 9 cent per kilo melk in 2012 en 24 bedrijven minder dan 7 cent (niet-succesvol)

De omzet is de resultante van melkopbrengsten, omzet en aanwas en ontvangen toeslagrechten. Succesvolle groeiers halen 2,2 cent meer omzet en een 3,42 cent hoger saldo per kilo melk.

Het saldo heeft een sterke relatie met intensiteit. De analyse toont aan dat er een kantelpunt is als bedrijven niet meer zelfvoorzienend zijn in ruwvoer en mestafzet. Het hoogste saldo wordt gerealiseerd bij een intensiteit die ligt tussen 15.000 en 20.000 kilo melk per hectare. De gemiddelde reserveringscapaciteit lag op 10 cent per kilo melk. Dat is een halve cent meer dan de groep met intensiteit 10.000 tot 15.000 kilo melk per hectare, en maar liefst 3,72 cent meer dan de groep boven 20.000 kilo melk per hectare. Het verschil in resultaat hangt mede samen met de voerprijzen, die in dat jaar erg hoog waren. In jaren met lagere ruwvoerkosten zullen er nog steeds verschillen zijn, maar de impact voor de meest intensieve bedrijven is minder groot.

De reserveringscapaciteit lijdt ook onder rentelasten van financiering. Succesvolle groeiers hebben duidelijk minder financiering (€1,48 per kilo melk) dan de niet succesvolle groeiers (€1,83 per kilo melk).

Laatste reacties

  • alco1

    Ik denk dat je hierbij de opmerking kunt maken. Het hoogste saldo in die groep wordt bereikt door boeren met de hoogste productie per koe, mits de gezondheidskosten niet navenant stijgen.

  • gradje1966@

    Als je de grond krijgt dan klopt het wel maar als je grond moet kopen voor
    50000 euro of nog veel meer klopt het verhaal niet

Of registreer je om te kunnen reageren.