Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Vion en FrieslandCampina niet geïnformeerd over schorsing Trustfeed-deelnemer

Rijswijk – Vion en FrieslandCampina zijn formeel niet door Trustfeed op de hoogte gebracht over de schorsing van een voerbedrijf afgelopen december.

In dezelfde maand werd aflatoxine in rundveemengvoer aangetroffen. Het voer was afkomstig van Van Benthem Veevoeders in Vollehove. Directeur Ed van Benthem beaamt dat zijn bedrijf voor zes maanden is geschorst door Trustfeed.

Van Benthem zegt te werken aan de kwaliteit van het interne controlesysteem. Vooral de controle op inkomende grondstoffen wordt verscherpt. Het komend halfjaar wordt zijn bedrijf maandelijks gecontroleerd door een onafhankelijke instantie. Over zes maanden wordt bekeken of het bedrijf voldoet aan de kwaliteitseisen die Trustfeed stelt en of het weer toegelaten kan worden als lid. Van Benthem zegt geen klanten te hebben verloren door de schorsing. Hij levert mengvoer aan vijfhonderd melkveehouders in Noord-Nederland.

Afgelopen december werd voer van tientallen melkveehouders in Noord-Holland teruggehaald vanwege een aflatoxinebesmetting. De kankerverwekkende stof werd aangetroffen in gebroken mais, één van de grondstoffen van het mengvoer. Het voerbedrijf, dat het mengvoer heeft geleverd, ontdekte de besmetting tijdens reguliere monitoring. Van Benthem Veevoerders zou nalatig zijn geweest en te laat hebben gereageerd.

Trustfeed-directeur Francine van Rossem wil geen uitspraken doen over individuele leden. Trustfeed voert de kwaliteitscontrole uit bij de bij de organisatie aangesloten veevoederbedrijven. Deze voederbedrijven zijn wel per brief geïnformeerd.

Een woordvoerder van FrieslandCampina laat weten dat leden nog wel voer van betreffend bedrijf mogen afnemen. De zuivelonderneming stelt een aansprakelijkheidsverzekering en een GMP+ certificering verplicht voor voerleveranciers van haar leden. Een schorsing door kwaliteitscontrole-instelling Trustfeed heeft dus geen directe gevolgen. GMP+-directeur Johan den Hartog laat weten dat ook zij een onderzoek laten uitvoeren naar de gang van zaken bij betreffende voerleveranciers. Hij verwacht dat de resultaten nog een kleine twee weken op zich laten wachten.

Laatste reacties

 • boerderij12

  lekker vaag allemaal,maar bij friesland campina al wel nooit wat mis gaan

 • Zuperboer

  Alleen te lage hekken rondom de fabriek!

 • w1888

  RFC lijkt wel elke kans te willen pakken om leden kwijt te raken.

 • koestal

  Ik ben geen klant van van Benthem ,maar ik leef wel met hem mee,ik wens hem veel succes om het probleem op te lossen,zoiets kan bijna elke ondernemer wel overkomen door een fout of vergissing ,het blijft mensenwerk.

Of registreer je om te kunnen reageren.