Rundveehouderij

Nieuws 2287 x bekeken 5 reacties

Spectaculaire margeverbetering melkveehouderij

Brussel - De gemiddelde marge in de Europese melkveehouderij is vorig jaar spectaculair verbeterd, signaleert de Europese Commissie. Was deze marge in het derde kwartaal van 2012 nog 30 punten onder het niveau van 2007 (2007=100), in het derde kwartaal van 2013 was deze negatieve marge omgeslagen in een plus van 17, ofwel een verbetering met 47 punten. Dit komt vooral door de verbetering van de melkprijs, maar ook door een sterke daling van de gemiddelde voerprijs. Deze laatste prijs is sinds de zomer van 2013 wel weer iets aangetrokken, maar dat hield een verdere verbetering van de marge niet tegen.

Het is de eerste keer dat de Europese Commissie een berekening publiceert over de marge-ontwikkeling in de melkveehouderij. De publicatie van dit soort gegevens maakt onderdeel uit van een reeks voornemens van de Commissie om de economische situatie in de sector beter te volgen.

Het derde kwartaal van 2012 was voor de melkveehouderij in de EU als geheel een dieptepunt qua rentabiliteit. Sindsdien is de marge voortdurend verbeterd. De gemiddelde cijfers voor de hele EU van 27 lidstaten geven geen precies beeld van de situatie in de afzonderlijke lidstaten.

Door de aangetrokken markt en verbeterde rendementen is de Europese melkproductie flink gestegen. Gedurende de eerste 8 maanden van het lopende quotumjaar is daardoor 1,49 procent meer melk geproduceerd dan in dezelfde periode van 2012. Het aantal lidstaten met een onderschrijding van het quotum loopt voortdurend terug. Volgens de laatste officiële gegevens van de Commissie (tot en met november) zijn er nog maar 10 lidstaten over met een lagere productie dan vorig jaar. Bij de landen met een plus neemt het aantal overschrijders toe.

De extra melk gaat vooral in de productie van niet-magere melkpoeder. De productie daarvan groeide met maar liefst 9,3 procent. De boterproductie nam met 2,2 procent toe en de kaasproductie met 1,1 procent. De productie van mageremelkpoeder daalde daarentegen met 2 procent, die van gefermenteerde melk (zuiveldrankjes) met 2,7 procent.

Laatste reacties

 • wmeulemanjr1

  Als ze onze marge vanaf nu steeds gaan volgen weten ze precies wat ze van ons kunnen 'plukken' (nieuwe regels en extra geld)

 • kalkar

  Niet zo klagen aub. De subsidie 's kunnen er dus vanaf. Varkens en kippeboeren krijgen het ook niet. Dus.

 • poldes

  na regen komt zonneschijn.
  uit Europa heb ik afgelopen herfst maar weinig melding gehad, dat wij onder de kostprijs moesten produceren.

 • groot boerdam

  Ja poldes maar na zonneschijn komt ook weer regen.

 • koestal

  de diesel is wel duurder,werkt ook wel weer door

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.