Rundveehouderij

Nieuws 2630 x bekeken 1 reactie

Recordjaar voor zuivel, wel zorgen over kwaliteitsborging

Den Haag – De Nederlandse melkveehouderij en zuivelindustrie hebben een recordjaar achter de rug. Ook 2014 belooft prima te worden, maar er zijn wel zorgen.

Dit zeiden Cees 't Hart, directievoorzitter van FrieslandCampina en vakgroepvoorzitter Cees Romijn van LTO Melkveehouderij bij de presentatie van Zuivel NL, de nieuwe ketenorganisatie voor de melkveehouderij en zuivel. 't Hart uitte met name zijn zorg over de kwaliteitsborging. In de zuivelsector zelf lijkt die op orde, hoewel ook daar steeds waakzaamheid is geboden. Hij bond echter met name de veevoersector op het hart om meer werk te maken van kwaliteitsborging. 't Hart noemde geen namen, maar doelde op de nieuwe vondst van aflatoxine in veevoer. Romijn noemde ook de zorgen rond het toezicht op de zuivel door COKZ en de NVWA. Dit toezicht is op zich in orde, maar er wordt flink getrokken aan de verantwoordelijkheid daarvoor.

Blijkens ramingen van het Productschap Zuivel is de zuivelsector dit jaar sterk gegroeid. De melkproductie is in het voorbije kalenderjaar gegroeid met naar schatting ruim een half miljard kilo naar 12,4 miljard. Het aantal melkveebedrijven is nagenoeg stabiel gebleven op 18.660, terwijl de melkproductie per bedrijf met bijna 30.000 kilo toenam tot gemiddeld 665.000 kilo.

De melkprijs per 100 kilo bereikte dit jaar een recordhoogte. Het indexcijfer was vorig jaar nog 110 ten opzichte van 2000 (het basisjaar). Vorig jaar steeg de index met 16 punten naar 126.

Door de sterk gestegen melkproductie stegen ook de productie van kaas, boter en melkpoeder. De productie van condens daalde licht, evenals die van vloeibare zuivel.

Mede door de hoge melkprijzen steeg de exportwaarde van de zuivelindustrie met zo'n 500 miljoen naar 6.350 miljoen euro. De importwaarde steeg met bijna 300 miljoen naar 2.800 miljoen euro.

Eén reactie

  • koestal

    Eindelijk een goed zuiveljaar, na jaren met een kwakkelende melkprijs

Of registreer je om te kunnen reageren.