Rundveehouderij

Nieuws 31 reacties

Product uit aanbindstal blijft nog biologisch

Driebergen - De vereniging voor biologische melkveehouders, de Natuurweide, wil dat aanbindstallen ook na 2013 toegestaan blijven voor biologische bedrijven met maximaal vijftig koeien. Met toezichthouder Skal is afgesproken om daar niet op te controleren.

Dit meldt de Natuurweide in zijn verenigingsblad. Hoewel een formeel verzoek is neergelegd bij staatssecretaris Sharon Dijksma om biologisch vee langer te mogen blijven aanbinden, is het wachten op een definitief besluit. Zolang er geen negatief besluit van de staatssecretaris is en Skal niet controleert, is de verwachting dat biologische melk uit aanbindstallen ook nog als biologisch de markt op mag. Toch adviseert de Natuurweide de leden om wel even contact op te nemen met de zuivelverwerker. Hetzelfde geldt voor biologisch slachtvee.

Laatste reacties

 • Jaap39

  Ok. Wat een afgang voor de biologische sector!
  Zou het ook akkoord bevonden zijn door Wakker Dier?

 • Mozes

  Het laat zien dat biologisch vooral gebaseerd is op vermeende romantiek van vroeger en maar beperkt op rationaliteit.

 • MichaelPeeters

  Ach, zolang die koe maar klaver in haar voer krijgt, maakt het toch geen ruk uit dat ze heel de winter in een zeugenbox moet staan?

 • joannes

  Hoe subjectief is de opinie? Een koe met hoorns maar zijn leven aan een touw/ketting is biologischer dan een koe zonder hoorns maar met sociale ¨contacten¨. Publiceer eea niet in een reguliere krant want geen leek die dat begrijpt.

 • alco1

  Gaan wij nou een onderlinge strijd met elkaar aan??
  Een poosje terug was ik bij een boer met een aanbindstal. Niets mis mee en rijen met oorkondes van 100.00 liter koeien 10.000 kg koeien en preferente stamouders. Om jaloers op te worden.

 • Jaap39

  Nou alco1, biologisch koeien een halfjaar vastzetten in de winter.... Is wel iets wat een biologische consument zich zou moeten realiseren.
  Moet je als gangbare boer eens doen... Een halfjaar de koeien vastzetten.... Nee dat moet dan volgens een meetlat methode, of hoe heet dat. Indien je zegt dat bio beter is ben je verplicht je aan behoorlijke normen te voldoen.
  Op deze manier is biologisch kwakzalverij.

 • m.en.mh.miedema

  Helemaal eens met alco 1. Zowel de grupstal als de ligboxenstal hebben specifieke voor en nadelen, de een is beslist niet beter als de andere. Een koeienliefhebber kan in beide systemen goede resultaten boeken, een prutser maakt er in beide stallen niets van!

 • Jaap39

  In een grupstal zit alleen geen kapitaal meer, een moderne stal moet aan van alles en nog wat voldoen. Competitie vervalsing?
  En wees nu eens eerlijk, een koe die de hele god ganse winter vaststaat, op zijn plek, altijd diezelfde plek, en de volgende dag weer dezelfde plek.

  Maar inderdaad de technische resultaten kunnengoed zijn van deze kooikoeien maar de resultaten van legbatterij kippen waren destijds ook uitstekend.

 • schoenmakers1

  jaap 39, inderdaad, biologisch lijkt wel kwakzalverij

 • veehouder10

  Laten we deze niche nou niet om zeep praten. Juist onderscheidende producten zorgen dat niet alle melk in de bulkkaas en melkpoeder hoeft en zo de prijs wat in de benen houd.

 • Jaap39

  Maar dan de biologische collega's met op zijn minst vergelijkbare dier welzijns normen. Gangbare melkveesector doet het vele malen beter. Dat mag best eens gezegd worden.

 • koeboertje

  Jaap39 het is niet netjes dat je je biologische collega s afkraakt , deze hebben hun eigen afzet geregeld en regels aan zichzelf opgelegd ,en krijgen hier een plus voor op de melkprijs
  Je hebt zeker nog nooit een grupstal van binnen gezien laat staan in gemolken, en voor gangbare boeren is het niet verboden om koeien een halfjaar op de grup te zetten , en dit is zeker niet slecht voor het welzijn .

 • schoenmakers1

  het is niet netjes dat gangbare collega`s wel het verbod hebben om aan te binden in de rundveehouderij, waarom altijd het biologische bevoordelen terwijl het geen enkele meerwaarde heeft

 • Jaap39

  Ik vind het tenenkrommend wanneer een kennis in het dorp kiest voor biologische producten zonder aan te kunnen geven waarom daarvoor gekozen wordt.
  Het enige wat men zegt is, in diverse media lees ik steeds maar weer over biologisch dus heb ik dat maar gekozen.
  Daarin Wordt de gangbare sector erg vaak negatief weggezet.
  Dus door het negatieve gangbare steeds maar weer te herhalen wordt er gekozen voor biologisch.
  Misschien krraak ik de bio collega's dus wel af maar dan wel gefundeerd.
  Over de rug van gangbaar omhoog klimmen. Zij kraken gangbaar al jaren af!

 • koeboertje

  Schoenmaker hoe bedoel je verbod op aanbinden voor gangbaar er zijn nog zat gangbare bedrijven met grupstal er geldt hier geen verbod ook niet al staan ze het hele jaar binnen
  Jaap39 Je bedoelt waarschijnlijk de media die gangbaar een negatief gezicht geeft.maar met uitspraken die jij doet hebben we als sector dus helemaal niets ,ik zou de relatie met je kennis maar wat verbeteren

 • schoenmakers1

  koeboertje, ik weet heel zeker dat het in de gangbare veehouderij wel voorkomt dat deze niet aangebonden mogen zijn, de exacte regelgeving hierin weet ik niet, maar ik bedoel zeker niet de negatieve media, maar een verbod erop, misschien is voor jou wel nodig om je kennis eens een beetje bij te spijkeren

 • alco1

  @schoenmaker. Blijf bij je leest.

 • Jaap39

  #10 we moeten het aandeel biologisch in de prijsstelling van melk niet overschatten groot koerkamp.
  Het is niet voor niets dat er weer een kaasfabriek bij komt.
  De export die zal onze prijs bepalen en niet de biomelk uit nijkerk van arla.

 • schoenmakers1

  alco1 #17, zeg jij dan eens hoe het wel zit als je het zo goed weet, als jij het juiste antwoord geeft kan ik bij mij leest blijven!!!!!!

 • alco1

  Ik heb buren met een aanbindstal. Geen enkel verbod en krijgen ook weidegangpremie.
  Waar het me vooral omgaat heb ik ook al gezegd in #5.
  We gaan elkaar toch niet tegen elkaar uitspelen!

 • frl

  in ligbox rotten de poten,bij mij de bekapbox.

 • koeboertje

  Schoenmaker ik heb ook nog enkele kennissen met grupstal zelf tot 3 jaar terug ook grupstal ,en ik las vorig jaar een artikel van een veehouder die een hele nieuwe grupstal heeft gebouwt

  Trouwens
  Grupstal vindt ik een betere naam dan aanbindstal !

 • koeboertje

  Alco '20' ik ben het met je eens ,
  dit is mijn laatste reaktie hierover

 • schoenmakers1

  dat is dan pure discriminatie, kalveren mogen niet aangebonden worden, dat weet ik heel zeker, ik wist niet dat melkveehouders hier alweer voorgetrokken worden, wat een waardeloos land

 • Älva

  Per 1 januari 2014 mogen biolgische bedrijven in de Europese Unie geen grupstal meer hebben.

  In Zweden ook nog veel grupstallen. Al zijn daar ook heel wat ondernemers zonder opvolger bij. Verwachting is dat het aantal melkveehouders in Zweden nog verder gaat dalen. Deze is met circa 5000 nu al laag.

  http://www.uu.nl/faculty/veterinarymedicine/NL/Actueel/media/2010/augustus/Documents/20100817%20Boerderij.pdf

 • Älva

  Gangbaar mag nog wel gewoon een grupstal hebben.

 • Jaap39

  Wat is uw punt zweden? Titel artikel: produkt uit aanbindstal blijft biologisch, ook na 2013! SKAL zal er NIET op controleren.

  Biologisch blijft dus gewoon op aanbindstal produceren

  Biologisch en alles is geoorloofd en oude productie methode wordt maar weer eens toegestaan.... Niet best bezig...bio

 • landboer

  Grupstal is beter voor de koeien, ligboxenstal beter voor de boer.Klauwproblemen zijn in de ligboxenstal vele malen groter

 • leo,s vriend

  @landboer, Grote onzin,klauwproblemen KUNNEN groter zijn.Als je de vloeren,de voeding en je koeien super in orde hebt zijn klauwproblemen geen item.

 • Elevage

  wat zegt die laatste zin: en dat telt ook voor biologisch slachtvee??
  Gaat het dan om het aanbinden?
  Dan ga ik morgen gelijk alle blonde Aquitaine stieren aanbinden en biologisch aanvragen, dat scheelt een hoop gezeur tussen de stieren onderling

 • Älva

  Ik had geen punt. Sommige mensen wisten niet hoe de (oorspronlelijke) regelgeving was vanaf 1 januari 2014. Dus gaf ik een bron.

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.