Rundveehouderij

Nieuws

Opnieuw rosékalveren in beslag genomen

Volthe – Bij een Overijsselse rosémester in Volthe zijn 761 kalveren in beslag genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vanwege het gebruik van een verboden antibioticum.

Afgelopen december werden er door de NVWA ook al 54 kalveren weggehaald nadat tijdens een reguliere controle door de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) antibioticaresten werden gevonden in urinemonsters. Volgens de mester werd het middel in de urine van vier kalveren aangetroffen en daarnaast ook in voertrogmonsters.

Momenteel staan er nog zo'n 1.600 kalveren op zijn bedrijf die volgens de veehouders negatief hebben getest op basis van urinemonsters. Als ook de orgaanmonsters, die na een proefslachting zijn genomen, negatief testen, mogen de kalveren volgens hem gewoon weg voor de slacht. Ook mag hij naar eigen zeggen gewoon weer nieuwe kalveren aanvoeren na reiniging van de stallen.

De rorsémester is zich van geen kwaad bewust en geeft aan het verschrikkelijk te vinden wat er gebeurd. Volgens hem zou het verboden middel, waarschijnlijk furaltadone, in de gevoerde melkpoeder zitten. Hij wil echter niet zeggen wie de melkpoeder heeft geleverd. Daarvoor verwijst hij naar zijn advocaat Leonard Heukels.

Furaltadone behoort tot de familie van de nitrofuranen en geldt als een infectiebestrijder. Het is verboden voor gebruik in de veehouderij, maar wordt wel toegestaan in onder meer de duivenhouderij en is relatief eenvoudig te verkrijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.