Rundveehouderij

Nieuws 1515 x bekeken

Nieuw record voor Amerikaanse zuivelexport

Washington - De Amerikaanse zuivelsector heeft vorig jaar een nieuw exportrecord gevestigd, zo meldt de zuivel-exportraad (USDEC). De totale exportwaarde komt naar verwachting uit op 6,7 miljard dollar (4,9 miljard euro). Dat is 1,5 miljard dollar (1,1 miljard euro) meer dan vorig jaar.

De Amerikaanse export kon zo hard groeien omdat de Amerikaanse melkveehouderij vorig jaar in staat was om de productie vlot te verhogen op een moment dat de productie in Nieuw-Zeeland en Europa achterbleven of minder sterk konden meekomen. Daarbij was de dollar zwak en steeg de vraag vanuit Rusland en China - twee bestemmingen met een tegenvallende eigen productie. Vooral de prijzen in melk-klasse iv (voor de productie van magere/niet-vette melkpoeder) stegen sterk. Begin 2013 waren deze nog het laagst van de 4 soorten melk die in de Verenigde Staten worden onderscheiden, eind 2013 waren ze vrijwel even hoog als de andere melkprijzen.

Het zal dan ook niet verbazen dat de export van niet-vette/magere melkpoeder vorig jaar het hardst is gestegen. Een punt van aandacht voor de komende jaren is wel dat het aantal sporenvormende elementen in de poeder moet worden teruggedrongen. Dat is toch een punt van zorg voor veel afnemers. De USDEC heeft inmiddels een speciaal programma ontwikkeld om het aantal sporenvormers te beperken.

De export van melkpoeder loopt zo goed, dat de Amerikanen vorig jaar ook zijn beginnen met de productie en export van vollemelkpoeder. Daarmee gaan ze Nieuw-Zeeland beconcurreren. Daarnaast is begonnen met het verschepen van UHT-melk naar China, zoals een flink aantal Europese zuivelbedrijven ook al doet (Arla, DMK, Veco-zuivel). In China wordt zo goed betaald voor UHT-melk dat het vervoer van een groot aandeel water over deze lange afstanden toch prima loont. De USDEC hoopt dit jaar op verdere exportgroei.

Of registreer je om te kunnen reageren.