Rundveehouderij

Nieuws 1827 x bekeken 16 reacties

Natuurweide wil scherpere norm beweiden

Driebergen - De biologische melkveehouderij moet 'paradepaardje' weidegang weer terugpakken en zich met een nieuwe, scherpere norm duidelijk onderscheiden van de gangbare melkveehouderij. Dat vindt vereniging De Natuurweide.

Blijkens een onderzoek van adviseur Gidi Smolders lopen biologische koeien met 3.500 uur per jaar zo'n 4 keer langer in de wei dan gangbare koeien. Daarvoor is de norm gesteld op 120 dagen 6 uur per dag. Biologische koeien halen bijna 8 maanden lang 15 uur per dag.

De norm waar de Natuurweide naartoe wil is geen vaste norm, uitgedrukt in een standaard aantal dagen en uren, maar 'beweiden wanneer het kan.' Daarbij moet het beweidbare oppervlakte land per bedrijf worden gekoppeld aan de omvang van de veestapel. Bij controle kan een medewerker van Skal of andere controle-instelling eenvoudig zien of beweid kan worden en of dat wordt gedaan. Voor het aantal koeien geldt 5 stuks melkvee per hectare als bovengrens. Daarnaast moet als inspanningsverplichting gelden: als het kan, moet je het doen. Als een biologische melkveehouder kan beweiden, en hij doet het niet, dan wordt bij een bestaand bedrijf de licentie niet ingetrokken. Bij nieuwe bedrijven gebeurt dat wel. De Natuurweide wil op 20 maart stemmen over dit voorstel.

Laatste reacties

 • DESTEFBE

  Dit lijkt mij een slechte regeling. Op deze manier zouden veel boeren stoppen met beweiden. Waardoor er minder koeien buiten komen te lopen. Dit lijkt mij voor het imago van de gehele sector (ook de biologische) een slechte zaak.

 • koeboertje

  De gangbare melkveehouderij kruipt steeds meer naar de biologische toe
  Als de biologische zich willen blijven onderscheiden zullen ze dus de regels aan moeten scherpen

 • Jaap39

  De biologische melkveesector kan beter eerst het grupstal probleem oplossen.
  Het is bij de consument natuurlijk geen verhaal dat de koeien tijdens de winterperiode op 1 plek vaststaan en daar dan maanden blijven vaststaan. Geen rondje lopen, geen roterende borstel, geen rondje rennen bij tocht.

  Tevens moet de consument uitgelegd worden dat weidegang niet per definitie beter is als opstallen. Het ziet er alleen wel leuk uit.
  Milieu technisch zouden alle koeien verplicht opgestald dienen te worden, ook de biologische koeien.

 • leo,s vriend

  Wel een beetje een 'wij tegen zij'verhaal,Gangbare koeien lopen MINIMAAL 120 dagen 6 uur per dag in de wei,dat houdt voor de meeste weiders in dat de koeien 7 maanden buiten zijn en dan op veel bedrijven dag en nacht.

 • alco1

  Gangbaar heeft niets met weidegang te maken, dat is voor de premie weidegang

 • minasblunders1

  Alco, ik weid mijn koeien al 40 jaar naar volle tevredenheid dag en nacht.. Die premie is mooi meegenomen, maar ook zonder die premie zouden ze buiten lopen. Zolang en zoveel mogelijk.

 • alco1

  Zijn jullie ook biologisch.

 • minasblunders1

  Nee hoor, gangbaar bedrijf.

 • landboer

  jaap39 volgens mij is bij biologisch de grupstal al verboden al snap ik eigenlijk niet waarom, de ligboxenstal is uitgevonden voor de boer niet voor de koe. Heb laatst een workshop klauwgezondheid gevolgd, waren 2 grupstalboeren bij de rest ligboxen,daar bleek gewoon dat op de grupstal veel minder klauwproblemen zijn dan in een ligboxenstal.Mortellaro, tussenklauwontsteking,en stinkpoot komt daar niet voor terwijl bij ons (en de rest) het wel beheersbaar is maar nooit volledig uit te roeien, ook waren de koeien van de grupstal gemiddeld een jaar ouder dan van de rest dus zo slecht voor het welzijn van de koeien is het niet.( voor de boer misschien wel)

 • Jaap39

  Grup wordt steeds ieder jaar gedoogd, en dat wordt steeds verlengd. Dat de resultaten technisch in die oude stallen goed zijn zou best kunnen, zal ik niet ontkennen. (kip deed het op legbatterij ook uitstekend)

  Dat die dieren echter de hele winter op 1 plek staan, te vreten, Gemolken worden tochtig zijn etc. Van natuurlijk gedrag is dan geen sprake.
  Richting consument vindt ik deze werkwijze niet van deze tijd en zeker geen reclame voor de( biologisch)e sector. Ot en sien moet je niet willen promoten. Er komt een dag dat de consument zich misleid voelt. Niet doen dus. Gewoon de werkelijkheid uitleggen. Take it or leave it.


 • koeboertje

  Landboer jouw verhaal klopt helemaal , ik heb nog maar enkele jaren een ligboxenstal, wat ik ook een nadeel vindt zijn tochtige koeien, die alle rust in de koppel verstoren als je ze niet vastzet.Daar had ik op de grup geen last van.

 • alco1

  Sommige mensen denken als een koe. Moeten ze niet doen!

 • W Geverink

  Zijn jullie daar niet wat laat mee? Europa importeerd nu al zuivelproducten van koeien die het hele jaar elke dag minstens 23 uur per dag buiten lopen.

 • alco1

  Ik kan het beter anders zeggen: Sommige mensen denken dat de koe denk als een mens.

 • frl

  hoor iedereen alleen maar over weidende melkkoeien,maar kalveren en pinken horen daar ook bij.

 • landboer

  Juist alco dat is het hele probleem van wakker dier, Marianne Thieme en al zulk soort figuren meer, die denken te weten dat een dier denkt als een mens

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.