RundveeNieuws

Natuurweide wil scherpere norm beweiden

Driebergen – De biologische melkveehouderij moet ‘paradepaardje’ weidegang weer terugpakken en zich met een nieuwe, scherpere norm duidelijk onderscheiden van de gangbare melkveehouderij. Dat vindt vereniging De Natuurweide.

Blijkens een onderzoek van adviseur Gidi Smolders lopen biologische koeien met 3.500 uur per jaar zo’n 4 keer langer in de wei dan gangbare koeien. Daarvoor is de norm gesteld op 120 dagen 6 uur per dag. Biologische koeien halen bijna 8 maanden lang 15 uur per dag.

De norm waar de Natuurweide naartoe wil is geen vaste norm, uitgedrukt in een standaard aantal dagen en uren, maar ‘beweiden wanneer het kan.’ Daarbij moet het beweidbare oppervlakte land per bedrijf worden gekoppeld aan de omvang van de veestapel. Bij controle kan een medewerker van Skal of andere controle-instelling eenvoudig zien of beweid kan worden en of dat wordt gedaan. Voor het aantal koeien geldt 5 stuks melkvee per hectare als bovengrens. Daarnaast moet als inspanningsverplichting gelden: als het kan, moet je het doen. Als een biologische melkveehouder kan beweiden, en hij doet het niet, dan wordt bij een bestaand bedrijf de licentie niet ingetrokken. Bij nieuwe bedrijven gebeurt dat wel. De Natuurweide wil op 20 maart stemmen over dit voorstel.

Beheer
WP Admin