Rundveehouderij

Nieuws 2998 x bekeken 1 reactie

Melk- en zuivelprijzen VS verder omhoog

Washington - Terwijl de melkprijs in Europa even over de piek heen lijkt, bewegen de Amerikaanse melkprijzen zich juist naar een nieuw hoogtepunt toe.

Met name de prijzen voor klasse III (kaas) en IV-melk (melkpoeder en boter) bewegen flink omhoog.

Voor klasse III-melk wordt voor februari een prijs verwacht van omgerekend €35,48 per 100 kilo. Voor klasse IV-melk wordt dan een prijs verwacht van €37,10.

Of en hoe veel verder de Amerikaanse melkprijzen nog zullen stijgen, hangt af van met name de ontwikkeling van de exportmarkten. De melkveehouderij in de VS verwacht voor dit jaar in ieder geval een goede inkomensontwikkeling. Daarmee is het beeld heel anders dan begin 2013. Toen was de januari-prijs voor klasse IV-melk €26,86 per 100 kilo en dalend. Voor klasse III-melk was het beeld niet anders.

De voornaamste factor achter de sterk gestegen melkprijzen is de sterk toegenomen export. Vooral de export van mageremelkpoeder is enorm gestegen. In november 2013 waren de exporten van zowel kaas als van de diverse melkpoedersoorten samen 54 procent hoger dan in dezelfde maand van 2012. De boterexport was zelfs meer dan twee keer zo groot.

De sterk toegenomen export heeft ook effect op de productie. Vorig jaar is de productie van mageremelkpoeder met meer dan een kwart toegenomen ten opzichte van 2012. De totale kaasproductie steeg met een kleine 3 procent.

Vanwege de aanhoudend sterke vraag naar zuivelproducten vanaf de wereldmarkt, wordt ook een verder stijgende Amerikaanse zuivelexport verwacht, maar met de steeds verdere stijging van de zuivelprijzen op de wereldmarkt gaat mogelijk wel een deel van het Amerikaanse prijsvoordeel verloren. Dat maakt concurreren en verhoging van de uitbetaalprijzen in eigen land lastiger. Daarbij is het de vraag wat de toenemende vraag naar ruwvoer (voor een hogere melkproductie) zal doen met de productiekosten.

Terwijl de zuivelmarkt in de VS nu nog verder omhoog gaat, zijn de landbouworganisaties met Congres en Senaat in de slag over een nieuw vangnet voor de landbouw. Het geplande marge-verzekeringsprogramma krijgt onvoldoende steun en moet worden aangepast.

Eén reactie

  • koestal

    gelukkig veel vraag

Of registreer je om te kunnen reageren.