RundveeNieuws

‘Kringloopwijzer mogelijk voor iedereen verplicht in 2015’

Emmeloord- FrieslandCampina gaat ervan uit dat de melkveehouderij de gestelde milieudoelen haalt. Het sluit echter zeker niet uit dat de zuivel de kringloopwijzer in 2015 voor alle leveranciers verplicht stelt. Dat stelde FC-hoofdbestuurslid Frans Keurentjes tijdens het wintercongres van de Nederlandse tak van de European Dairy Farmers (EDF).

Aanleiding is de brief over het toekomstig mestbeleid van medio december van staatssecretaris Dijksma. Daarin stelt ze de melkveehouderij vrij van dierrechten en stelt ze grondgebondenheid of mestverwerking als voorwaarde bij uitbreiding van het aantal melkkoeien. Daarbij mag de milieudruk van de melkveehouderij niet toenemen. Vrijblijvendheid is uit den boze, Dijksma eist hiervoor afdwingbare resultaten.

Om dat alles te kunnen borgen, wordt voor groeiende bedrijven en bedrijven met een mestoverschot de Kringloopwijzer vanaf 2015 verplicht gesteld. De vraag is echter of de milieudruk vanuit de hele sector wel tijdig in beeld komt en realisering van de milieudoelen afdwingbaar is. Daardoor komt volgens Keurentjes algemeen verplichte deelname aan de Kringloopwijzer snel in beeld. Die kan dan verplicht gesteld worden via de kwaliteitssystemen van de zuivelaars.

Keurentjes adviseert alle melkveehouders het jaar 2014 in ieder geval te gebruiken om de eigen situatie in beeld te brengen. Proefdraaien met de Kringloopwijzer is een optie. Veel melkveehouders zijn daar al mee bezig. De pilot Kringloopwijzer, die FrieslandCampina ondersteunt, is in enkele weken meermaals overtekend. Er was plek voor ruim 200 deelnemers.

Beheer
WP Admin