RundveeNieuws

‘Ik wil Beemsterkaas’

Westbeemster – De Russische importbeperkingen voor Nederlandse kaas zijn voor veel exporteurs een bron van veel frustratie.

Grote producenten kunnen andere fabrieken inzetten als enkele van hun locaties niet meer mogen exporteren. Kleine producenten met maar één fabriek hebben geen keus. Ook kaasmaker Cono zit met de gebakken peren. Omdat de bestaande kaasfabriek geen hekwerk heeft en die ook op een aantal andere punten niet aan de Russische eisen voldoet, ligt de pas gestarte export stil.



Toch wil Cono niet gaan zitten kniezen. Als de nieuwe fabriek later dit jaar start, zal de inrichting aan alle eisen voldoen. In de tussentijd is het afwachten en dan de kaas maar aan andere klanten verkopen.



De Russische beperkingen inspireerden de Beemster kaasmakers wel tot enige huisvlijt: geen boze brief aan Russisch toezichthouder Rosselkhoznadzor, maar een fotoprotest. ‘Ik wil Beemsterkaas’ staat er nu op het bord dat de Femen-activiste in handen houdt. Cono-directeur Eric Hulst vindt dat de Russische maatregelen veel te serieus worden genomen.

Beheer
WP Admin