RundveeNieuws

Hekking krijgt biologisch certificaat niet terug

Zwolle – Het Overijsselse kaasbedrijf Hekking krijgt zijn biologisch certificaat niet terug. Dat heeft controle-instantie van de biologische sector Skal bekendgemaakt. Tegen dit besluit is beroep mogelijk bij de rechtbank.

Begin december heeft Skal het biologisch kaasbedrijf gedecertificeerd. Hekking maakte bezwaar tegen deze beslissing. Skal heeft deze week besloten niet op de decertificeringsbeslissing terug te komen.

De richtlijnen voor biologische landbouw en voeding zijn vastgelegd in Europese wetgeving. Skal Biocontrole is door de overheid aangewezen als onafhankelijke controle- en certificeringsorganisatie voor de biologische sector in Nederland. Jaarlijks worden alle gecertificeerde bedrijven gecontroleerd. Ook vinden tussentijdse, onaangekondigde flitsinspecties plaats. Een ernstige overtreding van de bio-wetgeving leidt tot gedeeltelijke afkeuring. In het geval van dit biologische geitenkaasbedrijf is sprake van meerdere ernstige afwijkingen. Dit leidde tot gehele decertificering van het bedrijf. Aanleiding voor de inspectie bij het bedrijf in Mariënheem was een tip van een Duitse controle-instantie.

De intrekking van het bio-certificaat kost kaasbedrijf Hekking in Mariënheem, volgens advocaat Jan Teun Fuller, wekelijks meer dan 100.000 euro. Als het certificaat niet snel zou terugkomen, betekent dat einde bedrijf, zo liet hij eerder weten. Fuller was nog niet bereikbaar voor commentaar op de uitspraak van Skal.

Beheer
WP Admin