Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Hekking krijgt biologisch certificaat niet terug

Zwolle – Het Overijsselse kaasbedrijf Hekking krijgt zijn biologisch certificaat niet terug. Dat heeft controle-instantie van de biologische sector Skal bekendgemaakt. Tegen dit besluit is beroep mogelijk bij de rechtbank.

Begin december heeft Skal het biologisch kaasbedrijf gedecertificeerd. Hekking maakte bezwaar tegen deze beslissing. Skal heeft deze week besloten niet op de decertificeringsbeslissing terug te komen.

De richtlijnen voor biologische landbouw en voeding zijn vastgelegd in Europese wetgeving. Skal Biocontrole is door de overheid aangewezen als onafhankelijke controle- en certificeringsorganisatie voor de biologische sector in Nederland. Jaarlijks worden alle gecertificeerde bedrijven gecontroleerd. Ook vinden tussentijdse, onaangekondigde flitsinspecties plaats. Een ernstige overtreding van de bio-wetgeving leidt tot gedeeltelijke afkeuring. In het geval van dit biologische geitenkaasbedrijf is sprake van meerdere ernstige afwijkingen. Dit leidde tot gehele decertificering van het bedrijf. Aanleiding voor de inspectie bij het bedrijf in Mariënheem was een tip van een Duitse controle-instantie.

De intrekking van het bio-certificaat kost kaasbedrijf Hekking in Mariënheem, volgens advocaat Jan Teun Fuller, wekelijks meer dan 100.000 euro. Als het certificaat niet snel zou terugkomen, betekent dat einde bedrijf, zo liet hij eerder weten. Fuller was nog niet bereikbaar voor commentaar op de uitspraak van Skal.

Laatste reacties

 • info58

  Ook Hekking Kaas in Mariënheem is failliet verklaard. Het geitenkaasbedrijf met 30 werknemers kwam onlangs in de problemen, omdat het bio-certificaat is ingetrokken. Dat gebeurde na de ontdekking dat het kaasbedrijf reguliere melk door biologische melk mengde. Door het intrekken van het certificaat kreeg het bedrijf problemen met de leveranciers en kwam het in de rode cijfers.
  www.rtvoost.nl

 • joostslingenbergh

  Zou de skal ook zo op treden tegen VION?

 • halfof

  Beste Joost, Skal kan niet anders. Immers Skal leeft (bestaat) van de afdrachten van gecertificeerde bedrijven. Het niet intrekken van het eko-certificaat van Vion geeft direct een vrijbrief aan andere biologische bedrijven om te frauderen c.q. geen bijdrage meer te betalen.
  Nog belangrijker is echter de reactie van de supermarkten: hoe kun je nou zaken blijven doen met een frauderend bedrijf?

 • Jaap39

  Dus halfof, andere biologische bedrijven zouden eigenlijk wel graag willen frauderen maak ik op uit uw reactie? Alles om de marge, het idealisme is bij biologisch ver te zoeken.

 • halfof

  Beter lezen Japie, bij niet intrekken van het eko-certificaat van Vion is óók Skal niet langer betrouwbaar en zullen donders veel biologische bedrijven moeite hebben/krijgen om langer bij Skal aangesloten te blijven.

 • Jaap39

  Dat is misschien wel de oplossing halfof. Biologische boeren niet meer aansluiten bij skal, het niveau van NIET bio is super!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.