Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

Hekking krijgt biocertificaat niet terug

Zwolle - Hekking Kaas uit Mariënheem krijgt zijn biocertificaat vooralsnog niet terug. De Zwolse bestuursrechter heeft dat besloten.

Het certificaat voor biologische productie en handel werd in december ingetrokken nadat inspecteurs van controle-instantie Skal bij het bedrijf hadden vastgesteld dat er gangbare melk werd verwerkt in biologische kaas en dat er sprake was van het gebruik van het conserveermiddel natriumnitraat, dat in biologische zuivel niet is toegestaan.

De rechter ziet geen reden om de beslissing van Skal terug te draaien, ook omdat Skal waarschijnlijk nog deze maand een beslissing zal nemen op het bezwaar dat tegen de beslissing is ingediend.

Tijdens de zitting heeft het bedrijf aangegeven dat de intrekking van het biocertificaat desastreus is. Het faillissement is dichtbij, zo liet het bedrijf weten.

Advocaat Jan Teun Fuller van Hekking Kaas zegt in een reactie dat de rechter Skal oproept om in elk geval tot een zorgvuldiger besluit te komen in de bezwarenprocedure. Hekking is bereid om met een verbeterplan of met extra audits te voldoen aan de verplichtingen om het biocertificaat te behouden, zegt Fuller. Op die handreiking heeft Skal tot nog toe niet gereageerd.

Laatste reacties

 • Marco22

  @redactie Het is MariënHEEM niet marienvelde metropool in Salland.

 • Marco22

  Waarom kan VION nasjoemelen wel doorgaan met biologisch vlees verkopen en skal certificaat behouden en Hekking niet? Meten met twee maten.

 • mr X

  Hoe betrouwbaar is de Skal?

 • nieuwsgierig

  Hoe betrouwbaar is Hekking?????

 • Ishtar

  Het is heel simpel, bewust rommelen met als doel economische winst.
  Zou het logische resultaat MOETEN zijn failliet en volledig kaalplukken.
  Strafrecht activeren en een paar jaartjes zitten.
  Crimineel gedrag, minder is het niet.
  Geen enkel medelijden mee hebben is het beste.

 • Ishtar

  Plus een zwarte lijst moet er komen dat deze personen niet meer 'voedsel' mogen produceren, immers hadden ze zelf lak aan, lijkt me dus redlijk.
  Elk jaar melden en gegevens overhandigen zodat men kan zien hoe men of familie aan inkomsten kwam, en kijken waar men werkzaam was etc.
  Maw volledig verbannen uit de voedselketen.
  Vion zoekt nog mensen, misschien moet ie daar eens gaan solliciteren, zelfde slag volk.

 • schoenmakers1

  wanneer komt de regel dat het overschot van het biologische voedsel vernietigd moet worden, nu heb ik de kans dat ik ook dat ongezonde voedsel voorgeschoteld krijg, ik wil gezond kunnen leven met gangbaar voedsel, die biologische troep moet ik niet

 • Jaap39

  Biologisch is een achterhaalde strategie voor de toekomst. Deze strategie alsmede de gangbare strategie moeten beter uitgelegd worden aan de consument. Duurzaam dit duurzaam dat. Kwakzalverij.

  We hebben er belang bij dat er 1 sector bestaat met duidelijke artikelen en niet een vergaarbak aan onduidelijke vaak geïmporteerde (bio) artikelen. De consument weet onderhand niet meer wat ie koopt.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.