Rundveehouderij

Nieuws

Gendefect oorzaak onvruchtbaarheid bij Fleckvieh

München - Wetenschappers van de Technische Universiteit München hebben het gendefect opgespoord, waardoor een aantal Fleckvieh-fokstieren onvruchtbaar is. Het gaat om het zogenoemde TMEM95-gen.

Door terugtracering van het gendefect is vastgesteld dat bijna alle onvruchtbare of 'subfertiele' stieren afstammen van een in 1966 geboren stamvader, zo meldt blad Proplanta. Destijds kon de oorzaak van de onvruchtbaarheid moeilijk worden vastgesteld. Sinds onderzoekers het genoom van fokdieren kunnen ontrafelen, is een probleem eerder in beeld. Het nu geïsoleerde gendefect is opgespoord door erfelijk materiaal van 40 subfertiele dieren te vergelijken met erfelijk materiaal van 8.000 gezonde fokdieren.

Fleckvieh stamt oorspronkelijk uit de Alpen, nu wordt het ras op alle continenten ingezet. wereldwijd zijn er naar schatting zo'n 40 miljoen Fleckvieh-runderen. In Duitsland staan ongeveer 1 miljoen Fleckvieh-runderen.

De Fleckvieh-dieren worden sinds 2009 al systematisch onderzocht op onvruchtbaarheid. Daardoor kan de fokkerij al steeds beter omgaan met het probleem.

Of registreer je om te kunnen reageren.