Rundveehouderij

Nieuws 1337 x bekeken

Geen explosieve groei melkproductie Vlaanderen

Poederlee - De Vlaamse melkproductie gaat richting 2020 stijgen door een combinatie van een beperkte uitbreiding van de veestapel en een verdere productiviteitsstijging van de koeien. Er komt echter geen explosieve groei van de melkproductie. Dat zegt adviseur rundveehouderij Boerenbond Guy Vandepoel. Gisteren presenteerde de landbouworganisatie visienota Melken in 2020, het resultaat van een discussie met melkveebestuurders in verschillende provincies rond de toekomst van de Vlaamse veehouderij in aanloop naar afschaffing van de melkquotering in 2015.

Naar verwachting daalt het aantal melkveebedrijven in Vlaanderen van 5.449 met een gemiddelde productie van 376.485 kilo melk naar 3.300 melkveebedrijven met een gemiddelde productie van 700.000 kilo melk. Ter vergelijk: de gemiddelde Nederlandse productie per bedrijf ligt nu al op 700.000 kilo melk. Dit komt neer op een stijging van de totale melkproductie in Vlaanderen van 2 naar 2,3 miljard kilo, zo'n 12,5 procent. De Boerenbond concludeert dat elk bedrijf aan een eigen toekomstplan moet werken. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en elk bedrijf kent zijn eigen beperkingen. Boerenbond noemt beperkende factoren zoals beschikbaarheid van grond voor de ruwvoederwinning en mestafzet. Ook de beschikbaarheid van arbeid wordt op steeds meer bedrijven een knelpunt. De Vlaamse melkveehouderij kiest bewust voor een grondgebonden ontwikkeling.

Schaalvergroting lijkt ook voor veel melkveehouders in Vlaanderen een aantrekkelijk optie. Vandepoel wil echter 'een klein beetje' waarschuwen voor een groeispurt. Los van de productie is volgens hem van belang dat ook andere zaken, zoals het management, mee evolueren.

Of registreer je om te kunnen reageren.