Rundveehouderij

Nieuws 6628 x bekeken 4 reacties

Faillissement dreigt voor Hekking Kaas

Zwolle - Kaasproducent Hekking Kaas uit Mariënheem staat op de rand van het faillissement. De intrekking van het biologisch-certificaat heeft zulke grote financiële gevolgen dat het bedrijf het hoofd niet lang boven water kan houden.

"De bank wordt heel vervelend en de tekorten heel groot", zei advocaat Jan Teun Fuller woensdag bij de Zwolse bestuursrechter, waar Hekking het besluit van de controle-instantie Skal aanvocht om het bio-certificaat in te trekken.

Door het Skal-besluit kan het bedrijf de voorraad biologische kaas niet meer verkopen als biologisch. De geldstroom is volledig opgedroogd, waardoor het bedrijf ook geen melk kan aankopen om nieuwe producten te maken.

Bij de Zwolse bestuursrechter stelde Hekking dat het besluit om het bio-certificaat in te trekken buiten proportie is. Er zij weliswaar onverklaarde afwijkingen gevonden tussen de aanvoer van biologische melk en de productie van biologische kaas, de administratie voldeed niet aan de eisen van Skal en er zijn sporen van het conserveringsmiddel natriumnitraat in biologische Goudse kazen aangetroffen, maar die feiten zijn volgens Hekking niet zo bezwaarlijk dat het gehele bedrijf daaraan ten gronde moet gaan. Bij het bedrijf werken ongeveer dertig mensen, waarvan de helft vooral parttime in het weekeinde.

Skal stelt daar tegenover dat bij een eerdere controle ook al tekortkomingen werden aangetroffen en dat de feiten die werden geconstateerd bij een controle in november vorig jaar zo ernstig zijn dat er geen andere keus was dan het certificaat in te trekken. De bestuursrechter doet binnen twee weken uitspraak.

Laatste reacties

 • groot boerdam

  Wordt er weer een bedrijf de nek omgedraaid door dit bureaucratische kloten land!!

 • schoenmakers1

  niet zo erg, biologisch is achterhaald, niet duurzaam genoeg

 • h.j

  heerlijk duurt het langst

 • koestal

  biologisch produceren in de landbouw blijft een moeilijk verhaal ,ook financieel !

Of registreer je om te kunnen reageren.