Rundveehouderij

Nieuws 1465 x bekeken 4 reacties

Drentse vergunningenstop ten einde

Assen - LTO Noord, de provincie Drenthe en Drentse natuur- en milieuorganisaties zijn het eens geworden over nieuwe regels voor de vergunningverlening voor uitbreiding van melkveebedrijven. Daarmee is een eind gekomen aan het moratorium op de afgifte van natuurbeschermingswetvergunningen.

De provincie zette de vergunningverlening in oktober vorig jaar stil, omdat de situatie dreigde dat er te veel stikstofemissieruimte werd vergeven.

De provincie zal vanaf 1 februari de vergunningverlening hervatten, maar daarbij worden wel strakkere regels gesteld. Doel van de nieuwe regeling is een overbrugging te vormen naar het nieuwe rijksbeleid, dat vorm moet krijgen in de Programmatische Aanpak Stikstof. Het debat daarover in de Tweede Kamer is deze week uitgesteld.

In het nieuwe beleid maakt de provincie onderscheid tussen drie groepen vergunningen: de 265 vergunningen die voor 10 oktober vorig jaar zijn afgegeven, de vergunningen die waren aangevraagd en de vergunningen die nog aangevraagd worden.

De provincie wil zorgen dat er geen loze ruimte ontstaat in de afgegeven vergunningen. Bedrijven die de vergunde stikstofdepositie niet gebruiken, krijgen daar nog drie jaar de tijd voor. Maar dan moet wel binnen een jaar worden aangetoond hoe dat gaat gebeuren.

Bedrijven die nog een vergunning aanvragen kunnen een tijdelijke verhoging van de stikstofdepositie krijgen, als ze ervoor zorgen dat het niveau van de uitstoot binnen zes jaar wordt teruggebracht tot 90 procent van het oorspronkelijke niveau.

Gedeputeerde Henk van de Boer zegt blij te zijn met het akkoord. "Wij zijn de enige provincie die een verruiming boven het wettelijk kader in stand houdt."

Laatste reacties

 • info58

  verruiming boven het wettelijk kader wordt gelijk bij de Raad van State afgeschoten. De boeren die dicht op een Natura 2000 gebied zitten kunnen het wel helemaal vergeten omdat de drempelwaarde verlaagd is en wil je uitbreiden moet je 80% van je grondareaal binnen 15 km hebben liggen. Hoe blij kun je zijn?

 • HJ O R

  Bij LTO zijn ze al blij met een dooie mus.

 • Jongman

  Krijgen de natuurorganisaties het weer bij de politiek voor elkaar- de boeren tegen elkaar opstoken en dus weer minder boeren in Drenthe. Stop met het groene gevaar!

 • koestal

  De natuur is weer baas,alsof daarvan de economie en werkgelegenheid van af hangt, ,ja voor boswachters wel

Of registreer je om te kunnen reageren.