RundveeNieuws

DDB wil meer informatie over ZuivelNL

Berlijn – Melkveehouders moeten beter worden geïnformeerd over de plannen van ZuivelNL, de interbranche-organisatie opgericht door de LTO en NZO.

Dat zegt Sieta van Keimpema, voorzitter van de Dutch Dairymen Board (DDB). Zij vindt het vreemd dat al bekend is gemaakt dat melkveehouders €0,05 per 100 kilo melk moeten gaan afdragen aan de nieuwe ketenorganisatie ZuivelNL, terwijl er nog geen helderheid is gegeven over de nieuwe taken.

Volgens LTO-vakgroepvoorzitter Kees Romijn, waarnemend voorzitter ZuivelNL, is het inderdaad de intentie van zuivelondernemingen om deze maand al €0,05 per 100 kilo melk in te houden ten bate van ZuivelNL. Wel is het volgens hem de bedoeling dat melkveehouders nog voor de inhouding worden geïnformeerd. Er is in 2014 nog geen sprake van een algemeenverbindendverklaring (AVV) door het ministerie zoals door ZuivelNL beoogd. Daarom wordt de 5 cent ingehouden op basis van de individuele relaties die zuivelondernemingen hebben met hun leden/leveranciers.

Volgens Van Keimpema is de werkwijze van ZuivelNL niet van deze tijd. “Alles wordt voor de boeren geregeld, zonder dat de boeren zelf worden geraadpleegd.” Gezien de hoge reserves van het Productschap Zuivel is deze snelle gang van zaken volgens haar niet nodig en niet wenselijk gezien de koers van Brussel om boeren juist meer inspraak te geven.

Volgens Romijn worden indirect bijna alle melkveehouders vertegenwoordigt via de NZO en LTO. Veel melkveehouders hebben volgens hem zelfs gevraagd om belangrijke taken op het gebieden als diergezondheid, onderzoek en export ook na afschaffing van het Productschap Zuivel op een goede manier te blijven uitvoeren. LTO en NZO hebben volgens hem tijd nodig zaken in te richten. Lange tijd was immers onduidelijk hoe het uiteindelijk takenpakket er uit zou komen te zien.

Beheer
WP Admin