Rundveehouderij

Nieuws 13 reacties

CRV en WUR onderzoeken invloed fokkerij op kalversterfte

Doetinchem - Het percentage kalversterfte bij vaarzen is met 14 procent bijna drie keer zo hoog als de kalversterfte bij koeien.

Bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) zijn gevallen bekend waar meer dan de helft van de kalveren van vaarzen tijdens of vlak na de geboorte stierven. Een duidelijke oorzaak voor het verschil tussen de sterfte bij vaarzen of koeien is er niet. Er is nauwelijks sprake van seizoensgebondenheid. Erfelijkheid wordt als mogelijke oorzaak genoemd. De erfelijkheidsgraad voor levensvatbaarheid van het kalf is bij een vaars hoger dan bij een koe. De kans dat een kalf uit een vaars rond de geboorte sterft is 3,8 procent, wanneer dat kalf vervolgens zelf afkalft stijgt deze erfelijkheidsgraad naar 8,5 procent. Bij de geboorte uit een koe ligt dit percentage maar op 0,5 procent. Op basis van deze cijfers zijn CRV en de Wageningen Universiteit een onderzoek gestart. Dit is nog niet afgerond, maar volgens WUR-onderzoeker Wijbrand Ouweltjes is het lastig om de vinger achter de oorzaak te krijgen. Op dit moment lijkt het er op basis van de fokwaarde levensvatbaarheid niet op dat de kalversterfte iets erfelijks is. "We kijken nu met genomics of er toch iets in de genen terug te vinden is. Het kan best zijn dat die specifieke allelen op gaan in de grote massa. Maar met toenemende informatie van stieren en daarmee ook de veestapel zijn er meer allelen te analyseren. Maar het vraagt tijd omdat er veel stieren en nakomelingen bij nodig zijn," legt Ouweltjes uit. Het onderzoek kijkt terug tot 1993, vanaf dat moment zijn steeds meer gegevens bijgehouden. Wel merkt Ouweltjes op dat er vanaf 1993 een lichte stijging in het sterftepercentage te zien is.

Laatste reacties

 • ...............

  Zou inteelt niet de grootste boosdoener zijn, maar dat mag natuurlijk niet gezegt worden. eerst maar weer een duur onderzoekje er tegenaan gooien.

 • alco1

  Tekorten in voeding, (Waar moet je anders heen met je slechste voer) wat bij drachtig jongvee eerder voorkomt dan bij melkgevend vee zal hoogst waarschijnlijk de grootste boosdoener zijn

 • Martin Oldenhof

  Inderdaad alco1, dat zou zeker van grote invloed kunnen zijn. BLGG Oosterbeek heeft ook al met onderzoek bewezen dat door de mindere bemesting mineralen en sporenelementen in grote mate minder voorkomen in het ruwvoer.

 • yupo

  jongens je moet maar goed selekteren op getalletjes ga eerst eens selekteren op wils kracht en doe je mineralen voorziening maar eens goed en gooi er geen dure onderzoeken tegen aan

 • LUCTOR

  Bij welk ras komt dit sterfte percentage voor bij de vaarzen?

 • Makkink

  Melkkoeien krijgen veel krachtvoer, pinken niet.
  Mijn gevoel zegt dat de mineralen voorraad/voorziening daardoor bij koeien veel beter is dan bij de vaarzen(tekort aan selenium?)

 • juul loeffen

  Gewoon te veel doorgefokt een koe is geen melkfabriek.
  Je kunt het een beetje vergelijken met een top atleet eens heb je de grens bereikt ga je dan toch door dan lever je elke dag in.Melkkoeien en top atleten krijgen van alles het beste.Oplossing tot aan de grens werken,maar niet er overheen maar dat is een vak om dat goed te beheersen.Nog even dit om een koe sterker te maken kruisen met een beetje vleesras ,minder veeartskosten en veel meer plezier in het vak.

 • m.en.mh.miedema

  Zulke hoge percentages doodgeboren kalveren ken ik niet, er is wel eens een dode maar dan bij complicaties, tweeling, slag in baarmoeder of een verkeerde ligging oid. Jongvee (en melkvee) krijgt al jaren heel summier brok maar in plaats daarvan losse grondstoffen/krachtvoer achtigen(voederbieten, grasbrok, geplette tarwe, aardappels, soya/raap, bierbostel) maar wel heel consequent aangevuld met specifieke mineralen mengsels jongvee/droogstand/melkvee.
  Gebruik trouwens ook al jaren geen CRV stieren meer maar dat willen ze natuurlijk niet als uitslag in hun onderzoek (ha ha)

 • williewortel

  Ben er zeker van dat (te lage ) bemesting door alle map-s die we al gehad hebben oorzaak zijn van mineralengebrek zowel bij jongvee als melkkoeien. Zelf voeder ik al enkele jaren mineralen bij aan jongvee (na mineralenanalyse van de kuilen ) om gebreken te voorkomen. Heb uitzonderlijk een dood kalf, maar ben wel secuur met toezicht bij afkalven zeker bij vaarzen. In 2013 1 dood kalf van een zogenaamde hybridestier (fleckvie *holstein * brown Swiss* mry). Ik let wel al jaren op afkalfgemak en de grootste koefamilie in de stal scoort hier uitzonderlijk goed op. verder heel veel o-man bloed wat qua geboortegemak ook helpt. verder ibr en bvd-vrij zijn en blijven is zeker ook van belang zelfs als je zoals ik overwegend crv-stieren gebruikt.

 • hansvanbergen

  Inteelt, genetische kwesties hebben er aantoonbaar niets mee te maken. Immers verreweg het grootste probleem speelt zich af bij vaarzen. Bij koeien halveert het probleem. Duidelijk is dus dat de biest verstrekking het probleem is. Die hele biest verstrekking deugt van geen kanten. De kwaliteit van de vaarzenbiest is vaak onvoldoende. Dat is de verklaring. Ook de vakbladen moeten hun verantwoordelijkeid nemen. Ik lees in de Boerderij nog gewoon veel vlug en vaak en 2 liter. Dit is helemaal fout. Dat moet zo snel mogelijk 4 liter zijn.

 • mag

  Inteelt is zeker een punt van zorg, kijk bijvoorbeeld maar naar de resultaten van de Carlifornia-test van Les Hansen. Ook heeft recent onderzoek in Duitsland uitgewezen dat het kalversterfte percentage bij Holsteins in vergelijking met kruislingsdieren bijna 3x zo hoog is.

 • williewortel

  #10 hansvanbergen
  hoe krijg jij biest in een dood kalf? onderwerp van discussie is kalversterfte tijdens of vlak na de geboorte!!!!
  #11 mag
  Zijn er ook gegevens van onafhankelijke onderzoeken? Les Hansen is volgens mij niet helemaal objectief!!!

 • 344412

  Inderdaad levensvatbaarheid wordt niet beter met meer aandacht of meer biest. Vaarzen geven veel vaker dan koeien een doodgeboren kalf. Zeer slecht artikel in de boerderij deze week waarin sterfte en doodgeboren op een hoop worden geschoven. Ook de subtitel invloed fokkerij niet in beeld, klopt volgens mij niet: een stier als Kodak of vroeger Laurenzo geeft vrijwel nooit een dood kalf, scoren ook uitmuntend voor de fokwaarde levensvatbaarheid.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.