Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Britse boer krijgt boete voor late tbc-testen

Londen – Britse veehouders kunnen dit jaar tot 5 procent gekort worden op hun toeslagrechten als ze hun dieren niet op tijd laten controleren op runder-tbc.

De diergeneeskundige dienst AHVLA rapporteert boeren die in gebreke zijn aan de Rural Payment Agency, de Britse dienst die belast is met toeslagrechten en andere financiële regelingen voor de landbouw.

Onder het geldende tbc-bewind moeten veehouders hun runderen regelmatig laten testen op het voorkomen van de ziekte, zeker als hun bedrijf in het recente verleden al eens besmet is geweest. Volgens deskundigen wordt ruim een kwart van die controles echter niet op tijd uitgevoerd. Vanaf dit jaar is het op tijd testen opgenomen in de zogenaamde cross-compliance regels voor de toeslagrechten, wat betekent dat boeren die niet aan de voorschriften voldoen gekort kunnen worden. Bij testen die tot maximaal tien dagen te laat worden gemeld, bedraagt de korting 1 procent. Dat kan tot 5 procent oplopen als de controle een maand over tijd is. Voldoet een boer willens en wetens niet aan de regels, dan kan de korting op de rechten verder oplopen.

Eén reactie

  • koestal

    De oorzaak van de tbc besmetting ligt er aan ,dat er veel dassen rondlopen bij de Britse boerderijen die het voedsel van de koeien besmetten ,met het gevolg dat de koeien ook weer besmet raken met tbc,maar de dassen zijn weer beschermde dieren in Engeland

Of registreer je om te kunnen reageren.