Rundveehouderij

Nieuws

30 procent drinkbakken verontreinigd

Deventer - Rond de 30 procent van de watermonsters uit drinkbakken blijkt bacteriologisch verontreinigd. Volgens gegevens van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is het totale kiemgetal hoger dan 10.000 kve per ml en/of werd e.coli aangetoond.

Dit duidt onder andere op mest in de drinkbakken. Van de watermonsters die aan het begin van leidingen wordt genomen was 72 procent van de monsters geschikt als drinkwater voor koeien, 20 procent was minder geschikt en 8 procent van de monsters was ongeschikt. Een te hoge ammoniumwaarde, een te hoge waterhardheid en een te hoog kiemgetal zijn de drie belangrijkste redenen tot het afkeuren van water. Dit beïnvloed de smaak van het water. Koeien drinken dan minder, wat leidt tot een verminderde drogestofopname en een lagere melkproductie. Ook het ijzergehalte blijkt regelmatig te hoog, bij 14 procent van de afgekeurde monsters was dit de reden hiervoor. Hogere ijzergehalten verdringen de opname van zink en koper uit het voer, maar kan ook leiden tot diarree. Maar ook lagere ijzergehalten zijn niet gewenst omdat ze de smakelijkheid van het water sterk beïnvloeden.

Of registreer je om te kunnen reageren.