Rundveehouderij

Nieuws 2154 x bekeken 6 reacties

Zwitserse boer stopt bij melkprijsdaling

Bern - Zwitserse melkveehouders zouden massaal moeten stoppen met hun bedrijf als er bij de intrede in de vrije markt geen flankerend beleid vanuit de Zwitserse overheid is.

Uit onderzoek van de HAFL, de Zwitserse hoge school voor landbouweconomie, blijkt dat de melkprijs zou dalen tot 40 rappen (32 cent) per kilo melk. De opbrengstprijs voor biologische melk blijft steken bij 50 rappen (40 cent). Dat is 5 tot 10 procent boven de verwachte gemiddelde prijs die dan in de EU zal gelden.

De HAFL onderzocht de kansen van 14 melkveebedrijven. Dat zijn geen doorsneebedrijven, maar vooruitstrevende bedrijven die bestand en voorbereid zijn op de toekomst. Negen bedrijfshoofden verklaren te zullen stoppen als de melkprijs de genoemde verwachte niveaus bereikt. Drie zouden het overlaten aan de opvolgers op het bedrijf. Twee bedrijven verklaarden dat de investeringen van de laatste jaren het niet eens mogelijk maakt om te stoppen. Omdat de financiering groter is dan de waarde van het bedrijf op dit moment zouden ze er financieel negatief uitkomen.

Laatste reacties

 • poldes

  ook dit is realiteit.

 • agratax2

  Wat zijn de gevolgen voor de Alp als de Zwitserse boer inderdaad gedwongen wordt te stoppen, omdat steun voor het natuur onderhoud niet meer kan of mag worden gegeven.

 • hervé

  ik wil het nog eens zien als ze gaan stoppen. allemaal blabla ja; wie boeren stoppen toch ook niet als de melkprijs onder de kostendekkende melkprijs gaat ? gewoon voortvroeten, en uw eigen stenen van uw stal opvreten ja !

 • Piet, Midden-Europa

  ???... Het zou jammer zijn als zij moeten stoppen !!!... Maar misschien zal de wal het schip nog keren ?

 • Bison

  herve je lult uit je nekharen

 • koestal

  dan maken ze van hun boerderij maar een pension voor toeristen,verdient misschien nog meer

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.