Rundveehouderij

Nieuws 8216 x bekeken 61 reacties

'Zomerstalvoedering geeft hoogste inkomen'

Bodegraven - Bedrijven die beweiden, realiseren een arbeidsinkomen per voltijds arbeidkracht (VAK) van 17.300 euro. Bij zomerstalvoedering bedraagt dat 18.600 euro en bedrijven die jaarrond een winterrantsoen voeren (summerfeeders) komen uit op 10.100 euro. Dat stelde directeur Rick Hoksbergen van Alfa accountants tijdens een congres van de Nederlandse tak van de European Dairy Farmers (EDF).

De bedrijven met continu winterrantsoen zijn gemiddeld het grootst. Het gemiddelde melkquotum is 757.000 kilo, tegen 692.000 kilo bij zomerstalvoedering en 606.000 kilo bij beweiders.

Technisch doen de summerfeeders het het beste. De vaste kosten zijn echter fors hoger dan bij de andere twee bedrijfsvormen. Dat komt voornamelijk door gebouwen- en quotumkosten. 'Doordat ze efficiënt werken, hebben ze veel tijd over, vervelen zich, bouwen een grotere stal en gaan meer koeien melken op basis van duur quotum. En verdienen daarmee uiteindelijk het minst', aldus Hoksbergen.

Laatste reacties

 • Sjaak

  'Doordat ze efficiënt werken, hebben ze veel tijd over, vervelen zich, bouwen een grotere stal en gaan meer koeien melken op basis van duur quotum. En verdienen daarmee uiteindelijk het minst', aldus Hoksbergen.

  Heb al veel argumenten gelezen en gehoord om te kiezen voor schaalvergroting, maar 'verveling' en 'tijd over' zijn toch wel nieuw voor me...
  Dat ze het minst zouden verdienen was mij al bekend, vóórdat ze gingen uitbreiden, maar ach...een hobby mag geld kosten, toch?
  En nu hoeven ze zich niet meer te vervelen...;)

 • minasblunders1

  Ik heb het altijd al gezegd: 'er lopen meer gekken buiten het gekkenhuis dan dat er in zitten'. Ach, kennis naar Nederlandse maatstaven zullen we maar zeggen. Dat zo iemand directeur is!

 • alco1

  @Minasblunders. Natuurlijk is er een totaal verkeerde woordkeuze gebruikt.
  Maar je ziet wel de grootste uitbreidingen bij de summerfeeders

 • alco1

  Je kunt het natuurlijk ook andersom zien. Mensen breiden buiten proporties uit en kunnen het werk dan noodgedwongen niet anders rond zetten dan met summerfeeding.

 • minasblunders1

  Alco, er gaan binnenkort nog wel gekkere dingen gebeuren. Het is nl. bijna afgelopen met de dubbele sponsoring van de eigendoms-melkveebedrijven door de overheid. Maw: er komt een eind aan het klotsende geld. De eerste bedrijven lopen hier al tegenaan en velen zullen nog volgen. Hoge melkprijzen en/of toeslagrechten houden dit ook niet meer tegen.

 • CLM Culemborg

  Dit is natuurlijk een onzin verhaal. Er worden hier helemaal niet drie voersystemen vergeleken, maar drie type bedrijven die totaal verschillen qua structuur inclusief bijbehorende ondernemers. En dat deze accountant met zo'n verhaal wegkomt, zegt net zoveel over hem als over zijn toehoorders.

 • alco1

  Leg die dubbele sponsoring eens uit voor alle duidelijkheid?

 • schoenmakers1

  het zal nu dus toch wel duidelijk zijn dat weidegang not done is, totaal niet duurzaam

 • jan1966

  Als de quotumkosten wegvallen hoe zit het dan?

 • j te v

  apels met peren vergelijken.......

 • j te v

  sorry 1 p vergeten

 • Pe

  Idd, ik geloof het ook niet zo erg. Koeien worden meestal op percelen om de stal geweid. Dan lukt met een redelijke opbrengst 3 a 4 wagens gras in het uur wel (2 hectare). En 4 wagens mest ook, en voor al die tijd dat stripweiden en koeien ophalen kost is het maaien al klaar.

 • minasblunders1

  alco, die dubbele sponsoring is niet zo moeilijk. Eerst het fiscaal oneigenlijk gebruik van de grondprijsstijging. Door te financieren op gratis en belastingvrij verkregen vermogen neem je in feite een voorschot op je pensioen en krijgt dit automatisch de werking van een belastingvrij inkomen. Ten tweede: het beleid van het RVOB (voorheen Domeinen) om alles op alles te zetten om zoveel mogelijk quotumgeld binnen te harken, dat op de markt werd gebracht voor een kleine groep kopers (eigenaren). Pachters kunnen nl. al 15 jaar niet meer aan geld komen. Dit heeft een vorm van concurrentievervalsing opgeleverd, die zijn weerga niet kent in de geschiedenis.

 • trijnie

  En alco moet er van dat bedrag met zomervoeding nog niet een bedrag voor de veearts vanaf?
  Ben beslist niet deskundig maar ik heb er wel zoveel over gehoord dat de koeien eerder last van de klauwen krijgen, dan daarbij is het denk ik bij koeien net als bij mensen, hoe verser hoe beter.
  En als er nog wat kruiden in het gras staan is het volgens mij nog beter en ook dat wordt veel koeien ontnomen.
  Kreeg deze week nog melk van mijn buurman, lekker zo uit de tank. We hebben het rauw gedronken, is gezond.
  Ik las pas een leuk boekje: De boerin vertelt, is heel leuk om te lezen, gaat oa over melk en melkprodukten en bedrijfsvoering. Een aanrader.

 • alco1

  @trijnie. Ik denk dat je het verschil niet weet tussen summerfeeding en zomerstalvoedering. Summerfeeding is het gehele jaar ingekuilt gras voeren. Bij zomerstalvoedering wordt elke dag schoon vers gras voor de koeien gehaald, met als gevolg een zeer constant rantsoen, enorme opname waardoor goed op norm gevoerd kan worden, met als gevolg juist minder klauw gebreken! Kosten van de veearts? Geen droog brood te verdienen.

 • Ewullink

  Ik heb het idee dat rick hoksbergen zich een beetje verveelde. Wat een domme conclusies van een nog dommer onderzoek. Niet het summerfeeden kost dus geld, maar het investeren drukt dus het inkomen. Dit is wel weer echte 'Boerderij' journalistiek. Echter dit keer zonder spelfouten.......

 • alco1

  @ Minasblunders. Je hebt natuurlijk groot gelijk. Maar wat gebeurt er als grond onder de prijs zakt waarvoor je het gekocht hebt. Geen belasting aftrek en wel een financiering gebaseerd op de hoge prijs, wat dus dan als een molensteen om je nek hangt. Het tweede geval is natuurlijk van den zotte. Bij verkoop zou het toch quotum aan de melkende moeten toevallen. Er zijn echter ook veel pachtboeren die quotum gekregen hebben in '84, hier bijgekocht hebben en straks zien dat al het kapitaal van het quotum verdampt. Net als bij eigenaar boeren. Kortom geen verschil.

 • VESTFARM

  droplul

 • trijnie

  Alco, bedankt voor je uitleg maar hoe kunnen ze het zo verwarrend gaan benoemen, want als je het engels gaat vertalen, komt het toch op hetzelfde neer.
  Ik dacht al waarom moet het weer op z'n engels. En getsie dat vieze stinkende persvoer altijd eten. De melk smaakt er vaak naar en dan kunnen we de graskaas ook wel vaarwel zeggen.

 • alco1

  @trijnie. Ook bij summerfeeding hoeft er niets mis te zijn. Een gebalanceerd voeraanbod is nog altijd beter dan een weidegang zonder goed beweidings beleid. Het hangt allemaal af van de kwaliteit van de ondernemende boer.

 • W Geverink

  Trijnie #14. Met rauwe melk drinken neem je net zo veel risico als met rauw gehakt eten. In rauwe melk kunnen E coli's en staph bacterien zitten. En volgens mijn bron in de vleesinspectie krijg je geen wormen van het eten van een rose steak.

 • gerben5

  kom je bij weiden op 0,028 cent liter en bij stalvoeren 0,026 hoezo stalvoeren geeft hoogste inkomen?

 • veldzicht

  Nou W.Geverink, m.n hele leven drink ik al rauwe melk en ben nog zo
  gezond als een vis,en ik rook ook behoorlijk,dus kan je nagaan hoe
  gezond rauwe melk is!

 • abtje

  Dat is geen rauwe melk, dat is gerookte melk. De rook doodt alle bacterien en ziekteverwekkers :-)

 • trijnie

  Geverink, die e-coli begrijp ik, poep aan de uier, maar staph bacteriën leg me dat eens uit. En kun je met rauwe melk ook tbc oplopen?
  De koeien in Engelan d hebben dat namelijk en ik was in schotland op vakantie, dronk daar trouwens geen rauwe melk maar heb er wel vlees gegeten. Als je vegetarisch wilt eten krijg je alleen maar pasta, waar je ook bent in een restaurant, het lijkt wel of ze niets anders kunnen bedenken.

 • trijnie

  O ja en ik vergat te zeggen dat ik niet rook....grapje..

 • W Geverink

  Volgens mij hebben Nederlandse koeien geen tbc maar tbc kun je idd oplopen door het drinken van rauwe melk. Staph bacterien kunnen overal zitten.

 • trijnie

  Geverink, toch maar even op Wikipedia gekeken, begreep de afkorting van Staphylococcus aureus niet, nu dus wel, en bedankt voor de waarschuwing, melk gaat toch in het vervolg eerst in de pan. op MRSH staan we nu bepaald niet te wachten.

 • boerrick

  Je moet je niet bang laten maken, meestal gaat het goed. En ook niet teveel wijs laten maken.
  Dus een verbetering op #15, geen constante waarden in vers gras, heel erg afhankelijk van het weer, op de norm voeren is dan dus ook onzin, koeien vinden het wel heel erg lekker. En voor de beste klauwen moet je ze toch naar buiten doen. Niet dat het de veearts wat uit maakt, hiervoor heb je een klauwbekapper.

 • alco1

  @boerrick. Een constant rantsoen is heel iets anders dan constante waarden in gras. De sturing is veel gemakkelijker en mogelijk op een zeer hoog energierijk niveau. Met als gevolg minder snel gezondheidsproblemen.

 • boerrick

  Ben het nog niet helemaal met u eens alco1. Een constant rantsoen houd volgens mij in geen verandering in oa eiwit, vem, suiker. Met zomerstalvoeren is hier echter wel sprake van, dit is juist lastiger want je weet de exacte waarde niet. Maar zomerstalvoeren kan vast uitstekend werken hoor. Wat ik me wel afvraag, stel je hebt krap aan land, en een slecht groei jaar. Kan je dan wel genoeg gras winnen in vergelijking met summerfeeding???

 • alco1

  Voorwaarden voor een goede zomerstalvoedering is laag land voor de droge periodes en droog land voor de nattere. Het gaat niet om de exacte waardes, maar het zgn. vingerspitsen gevoel, bijgestaan door het beoordelen van de mest en ureum getal in de melk. Ook de kosten kant is natuurlijk van belang. Ik vergelijk me wel eens met een collega boer die ook veel land heeft waar hij niet kan weiden. Het herfstgras doet hij allemaal naar de drogerij. Voor die kosten alleen al, is mijn investering al rendabel.

 • Jan van het Zand

  Het is wachten op de NASA................Een mens en een aap hebben ze al het heelal ingestuurd met een raket. Als de NASA het lukt een koe de ruimte in te laten gaan voor een periode van 3 maanden, dan zullen het voedingsprobleem en het mestprobleem ook wel opgelost zijn. Zo zie je maar weer: Als de zonnecellen ontwikkelt met behulp van de NASA goed voor ons zijn, dan zullen ze het voedsel-en mestprobleem in Nederland ook wel kunnen oplossen. Alvorens te kunnen genieten van hetgeen ons in de melkveehouderij te wachten staat, neem ik er alvast één op de goede afloop. Proost.

 • trijnie

  Lach, ik weet niet wat ik van je verhaal moet denken!!!!????

 • Piet, Midden-Europa

  Proost !!!... het is maar wat je lekker vindt, wat je leuk vindt, wat je graag doet enzovoort. Winst ??? dat is toch bijzaak !!!... (???) Productie dat is hoofdzaak !!!... Ja Toch ???... Doe wat je leuk vindt, waar je plezier in hebt, en stoor je nooit aan anderen !!!... Want zij denken toch dat hun manier van werken/boeren het beste is !!!... Ja toch ???...

 • trijnie

  Piet, Midden-Europa, volgens mij geniet jij daar wel op dat stekkie van je. Maar je zult toch ook de kost moeten verdienen?
  Is het daar simpeler om je werk te doen?
  IK weet niet waar je zit, maar het lijkt me ook niet altijd gemakkelijk om met vreemde mensen en gewoontes om te gaan.
  Ik lees nog weleens verhalen van Nederlanders die naar Frankrijk zijn vertrokken maar zelden naar midden Europa.

 • Piet, Midden-Europa

  @trijnie, midden-europa is groot, waar ik boer waren vroeger de communisten de baas (sowjet-unie) de gebraden hanen vliegen mij ook niet in de mond !!!... Toen ik hier begon---14 jaar geleden---en mijn nederlandse productie-pet nog op had, dacht ik ook mijn beleid op nederlandse leest te schoeien. Dat heeft de plaatslijke bevolking mij snel afgeleerd !!!... Zij kwamen uit de mentaliteit van ; ''of ik zit of ik sta ik krijg mijn geld toch wel'' . Voor mij was de zogenaamde 'geleide economie'' , bij voorbeeld ; DRIE CHAUFFEURS voor 1 KRUIWAGEN, dus als er wat te kruien viel moest den ene op den andere wachten !!!... Creatief denken en Actief werken waren stil gelegde hersen-cellen, dit waren de gevolgen van de sowjet opvoeding/scholing. Daarom heb ik mij aan de omstandigheden aangepast en kijk nu met medelijden naar de patienten die lijden aan productie-koorts !!!... Als ondernemer ben ik tevreden met het behaalde resultaat, en mijn intensieve NL-pet heb ik ingeruild voor een extensieve Midden-Europa-pet !!!... Gelukkig heb ik daar vreden mee, anderen hebben er frustratie's aan overgehouden of zijn ziek geworden. Tenslotte nog een spreuk van Albert Einstein ; ''man muss die Welt nicht verstehen-man muss sich darin nur zurechtfinden''

 • trijnie

  Piet, midden-europa, Prachtig, piet, jij begrijpt het, heel goed, en eet er geen boterham minder om.
  Dit moesten meer mensen doen: 'leven als de vogelen des velds'
  Tot op bepaalde hoogte natuurlijk, we kunnen niet leven als een krekel, een mier moet toch een beetje aanwezig blijven.

 • trijnie

  @piet midden-europa, wat me toch nog bezighoudt: hoe deed, doe je het met de taal daar, Engels is wat dat betreft toch wat makkelijker en heb je, jouw plekje daar in die wereld nu ook echt gevonden?
  Het kan niet meer, maar als ik hier weg zou willen, zou ik toch eerder kiezen voor Canada of Noorwegen. Is je vrouw er ook content?
  Ik ben wel een beetje nieuwsgierig maar ik denk er steeds over ook die anderen die hier insteken , maar die veelal in Canada zitten.....

 • Piet, Midden-Europa

  Nou @trijnie, k'heb net een uitvoerig antwoord op jou laatste vraag gegeven !!!... Maar omdat het meer dan 1500 leestekens had is het helaas niet geplaatst. Bij Boerderij.nl hebben zij mijn e-mail adres dan kunt ge de vraag nog een keer stellen, succes !

 • trijnie

  Dat is nu jammer, overigens had ik hetzelfde met een ander onderwerp. Snap er niks van, zie soms ellenlange stukken. Is zeker wat nieuws.

 • Piet, Midden-Europa

  Dat denk ik ook @trijnie ???...

 • Bison

  Ben het met je eens Piet, het is het niet waard je eigen de pokke te werken om de laatste knaak eruit proberen uit te halen, je kan toch niet meer dan je eigen buik vol eten.
  Live and let live.
  Easy does it.
  Tomorrow is another day,..wie dan leeft wie dan zorgt.
  Als ik zo van hieruit lees hoe het in Holland ertoe gaat dan denk ik bij mezelf,.. waar zijn ze nou eigenlijk mee bezig,..net een bijenkorf in oproer.

 • trijnie

  Bison
  Piet Europa , ik lees altijd met veel plezier jullie 'levenslessen'
  Vaak komt er een glimlach over mijn lippen.
  Goddank , en ik vloek hier echt niet mee, zijn er nog zulke mensen die weten wat leven is, op de goede manier.

 • Bison

  Och trijnie over de jaren heb ik uitgevonden dat er niks verkeerd is met hard werken maar er gaat zo verrekte veel vrije tijd mee verloren.ha

 • Piet, Midden-Europa

  Ja @Bison je verwoord het goed ''net een Bijenkorf in oproer'' Ze maken in NL zich alleen maar druk om de productie te optimaliseren, te moderniseren en te financieren !!!... Want ja zij moeten de gemeenschap (vrienden, buren, familie en kennisen) laten zien wat zij doen en kunnen !!!... Over winst wordt zelden nagedacht, tenminste dat is mijn persoonlijke ondervinding. Als je er vragen over stelt krijg je meestal te horen ; nou ja WINST (?) Stilstand is achteruitgang, aha ???...

 • Mels

  Piet. Duidelijk het probleem hier bij de horens:-)). Het kan toch niet dat je op verjaadagen moet vertellen dat je 10 koeien weggedaan hebt omdat je dat gewerk zat ben.

 • W Geverink

  Helemaal mee eens piet. Er worden op dit moment nogal wat investeringen gedaan op basis van een gouden verleden in plaats van op een voorspelbaar keiharde toekomst. Men laat zich te vaak gek maken door duurbetaalde adviseurs. Wat ik mis in bijna alle reportages is hoe de de kostprijs van de investering per koe kan worden gedrukt zonder aan welzijn en andere doelstellingen in te leveren. De toeleveranciers van de bouw zijn zo gewend dat de nederlandse melkveehouder en zijn bank graag de zo graag de knip trekken voor arbeidsgemak werkplezier dierenwelzijn milieu en luxe dat ze vorstelijk een poot uitgedraaid worden. Ik zou als melkveehouder eerst eens rond kijken op andere plekken zoals Engeland of Ierland of andere plekken waar banken minder scheutig zijn met geld om te kijken en te leren hoe dingen goedkoper kunnen.

 • Mels

  W Geverink,je denkt toch niet dat ze het hier ook maar 1% minder voor elkaar willen hebben dan de buurman?,de uitzonderingen die wel zelf denken daar gelaten,dat kan toch echt niet? Melkstallen hoe luxer hoe mooier,maar als het straks minimale prijzen zijn,wat kan gebeuren,niet komen om een handje steun want we zijn zo zielig,nee,ze hebben zelf de krabbel gezet en wie zijn billen brand.....

 • Piet, Midden-Europa

  Zo is het @Mels, het ergste vind ik dat je in NL niet meer doen mag waar je zin in hebt. Ik denk nu aan een lied van de protest-zanger Armand uit de 60iger jaren ; ''loop je niet in het gareel, weet je wel beter ! Dan krijg je het mes op de keel'' Goed, that's Dutch life !!!... Maar ik vraag mij wel eens af als luisteraar op feestje's en verjaardagen. Het gaat in NL om een eewigdurende wedstrijd tot de dood er op volgt, voor mij ONBEGRIJPELIJK ???...

 • Piet, Midden-Europa

  U begrijpt het ook @ W Geverink, wat een stakkers he ? Maar in NL durf ik het niet te zeggen, want dan loop je de kans dat ze de Ambulance bellen en laten onderzoeken bij het RIAG !!!... U begrijpt wel bij de psychologisch ontspoorden (?).

 • W Geverink

  Ik denk dat ik weet waaraan dat ligt Mels. De Nederlandse melkveehouder is melkveehouder van beroep en je wil ze de kost niet geven die daarnaast als hobby ook melkveehouden hebben. Het hobby gehalte is erg hoog en een hobby mag zoals we weten geld kosten. Het probleem wordt denk ik dat in de toekomst alleen de bedrijven met de laagste kostprijs kunnen blijven bestaan. En piet, het feit dat er maar een paar landen zijn waar op zijn 'Nederlands' geboerd kan worden bewijst dat we nog niet in een gekkenhuis horen.

 • Bison

  Och ja die Hollanders in Holland leven om te werken,dat is nou eenmaal zo
  Ik dank God dat ik er vandaan ben,..nu werk ik om te leven;)

 • Wink

  Waarom zo negatief allemaal over Nederland. Heeft ook niks meer te maken met het artikel mijns inziens. Ook in Nederland is het prima ondernemen en als je een beetje op de kosten let is er een goede boterham te verdienen.

 • abtje

  Wink, je hebt helemaal gelijk. Alleen het ouwe wijven cluppie moet soms even oreren:-) En dat mag uiteraard.
  Ieder doet het op zijn of haar eigen wijze, en als je dat uit jezelf en zonder oogklep doet is dat prima.

 • Bison

  Ja ja abtje, vergelijk Holland maar met OVP,..wij zijn de ontsnapte dieren,..wild and free ;)

 • abtje

  Hunt em down, kill on sight, nee toch?:-) Ik heb het kooitje niet open gelaten. Bison, je weet toch dat ontsnappen niet netjes is???

 • Mels

  In de emigratie is vluchten vragen om problemen in het land van aankomst,waar je voor vlucht zul je daar ook tegenkomen en je wederom aan ergeren of door in de problemen komen,de opmerking ontsnappen is zo raar nog niet gekozen. Iemand die uit de gevangenis ontsnapt doet ook een poging naar beter. Iets wat voor emigreerders ook geld denk ik.

 • Bison

  Nee abtje, er valt niks to hunt them down kill them on sight, de rest van jullie zit nog lekker achter het gaas,nana na na nana :tong:

  Het is better to try and fail than failing to try.
  Famous quote van Patrick Henry in 1775.
  'Give me Liberty or give me Death!'

  Nee Mels,voor mij was emigreren een avontuur. Ik heb hier flink rondgezworven van oost naar west voordat ik m'n stekkie vond.
  De meeste emigranten zijn zo geschrokken van de move dat ze blijven zitten waar ze neerstrijken

 • Piet, Midden-Europa

  @abtje, iedereen moet blijven waar hij/zij zich gelukkig voelt. Of wat mij betreft waar zij/hij denkt zich het gelukkigst te voelen. Maar wat mijn wenkbrouwen doet fronsen is dit ; heel veel NLers doen alleen dat wat de adviseur adviseert, wat de Krediet-Bank dicteerd en wat op verjaardagen gepropageerd wordt !!!... Dan denk ik arme stakkers ; durf zelf te beslissen en te ondernemen en gedraag je als ondernemer !!!... EN NIET ALS MEELOPER !!!... Dat bedoel ik !!!... Durf je koeien te laten grazen en scheep ze niet altijd met dat gesileerde voer op. U eet toch ook niet iedere dag ZUURKOOL !!!!!.....

 • RPG

  Een arbeidsinkomen van 10.100 euro per jaar, met 7,5 ton melk ? Zou niet goed zijn dat je je dan niet verveeld. Voor 10.000 euro per jaar 7 dagen per week klaar staan lijkt me niet erg efficient.

Laad alle reacties (57)

Of registreer je om te kunnen reageren.