Rundveehouderij

Nieuws 933 x bekeken

Weer acties Britse melkveehouders

Somerset – De Britse beweging van melkveehouders Farmers for Action heeft de afgelopen dagen weer enkele demonstraties gehouden voor een hogere melkprijs.

FFA heeft aangekondigd met die acties door te gaan zolang de melkbedrijven niet een verhoging van 2,5 cent per liter vanaf 1 september toezeggen.

De demonstraties richtten zich tot nu toe zowel op een zuivelbedrijf, in dit geval Dairy Crest, als op supermarkt Morrisons. FFA laat Arla UK, dat eerder de acties in een scherpe verklaring heeft veroordeeld, echter ongemoeid. "Maar we gaan de komende dagen weer de straat op in het noorden van Engeland en rukken waarschijnlijk ook op naar Schotland’,’ aldus voorzitter David Handley.

De Britse melkprijs gaat de laatste tijd mondjesmaat omhoog, maar dat is zeker niet bij elk melkbedrijf het geval. Bovendien houden supermarkten als Morrisons zich volgens Handley niet aan de beloften die ze de hen leverende melkveehouders hebben gedaan. "Volgens Morrisons hebben de boeren dit jaar er dit jaar al 4,7 cent per liter bijgekregen en moeten ze daar tevreden mee zijn. Maar als ze denken dat we dat pikken, dan komen ze van een koude kermis thuis.’’

De National Farmers Union staat nadrukkelijk niet achter de acties maar richt zich meer op de onderhandelingen tussen alle partijen in de melkwereld. "Als we de melktoevoer gaan belemmeren, dan krijgen we de publieke opinie tegen ons in een tijd dat er toch al twijfels zijn over het ruimen van dassen. Dat moeten we dus proberen te voorkomen", aldus voorzitter Peter Kendall. Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.