Rundveehouderij

Nieuws 962 x bekeken

Warrnambool wijst overnamebod af

Warrnambool – Het Australische zuivelbedrijf Warrnambool Cheese and Butter (WCB) adviseert haar aandeelhouders niet akkoord te gaan met het overnamebod van omgerekend 222 miljoen euro van Bega Cheese. Het bod is deels in aandelen en deels in geld.

De directie van WCB vindt het bod te laag en niet representatief voor de waarde van de onderneming. Aandeelhouders wordt gevraagd aandelen WCB om te ruilen voor aandelen in Bega. Deze aandelen vertegenwoordigen, gezien de vooruitzichten, volgens de directie niet dezelfde waarde. Daarbij zou WCB in de komende jaren gaan profiteren van recente wijzigingen in de bedrijfsvoering. Hier is volgens de directie in het bod te weinig rekening mee gehouden.

Bega is met een jaaromzet van 703 miljoen euro een van de grotere zuivelspelers in Australië, na de coöperaties Fonterra en Murray Goulburn. Bega heeft al een aandeel van 18 procent in WCB, Murray Goulburn heeft een aandeel van 15 procent. Deze coöperatie heeft twee jaar geleden geprobeerd om WCB over te nemen, maar dat mislukte. WCB realiseerde over het afgelopen boekjaar een winst van 5,2 miljoen euro, 50 procent minder dan een jaar eerder. De omzet kwam uit op 341,1 miljoen euro, een marginale daling ten opzichte van een jaar eerder.

Zou de overname ondanks de waarschuwing van de directie toch doorgaan, dan ontstaat een nieuw particulier zuivelbedrijf met een omzet van 1,04 miljard euro, 1.000 leveranciers en 1,6 miljard kilo melk, ofwel 17,5 procent van de Australische melkplas. De uitkomst van de overnamestrijd kan ook interessant zijn voor FrieslandCampina. Dat heeft een joint-venture met WCB voor de productie van Vivinal-Gos-ingrediënten.

Of registreer je om te kunnen reageren.